5 prírodných tipov proti bolesti hlavy

5 prírodných tipov proti bolesti hlavy

Bolesť hlavy môže vzniknúť z rôznych príčin. Avšak nie vždy a okamžite treba siahnuť po analgetikách.

Za bolesťou môže byť veľa príčin, ako napríklad nedostatok tekutín, napätie uložené v oblasti krčnej chrbtice, tabakový dym či deficit niektorých vitamínov. Skôr, ako si dáte tabletku analgetika, ktorá má, samozrejme, aj vedľajšie účinky, vyskúšajte niektorý z nasledovných tipov.

    1. Dbajte na pitný režim

Azda prvou vecou, ktorú sa oplatí urobiť, keď vás bolí hlava, je dať si pohár vody. Už mierna dehydratácia sa prejavuje bolesťou hlavy, zníženou koncentráciou či pocitom nervozity.

Niekedy človek jednoducho zabudne piť, dá si väčšie množstvo nápojov s obsahom kofeínu alebo alkohol, a bolesť hlavy je na svete. Pomôcť si môžete nielen pohárom vody či čaju bez cukru, ale aj potravinami s vysokým obsahom tekutín. Do tejto kategórie patria červený melón, uhorky, citrusové plody či kapusta.



Zdroj: pixabay.com

    2. Dajte si strečing

Často je bolesť hlavy spôsobená stuhnutosťou krčných svalov. Niekoľko jednoduchých strečingových svalov prinesie vytúženú úľavu. Pohyby hlavy do strán, krúženie hlavou, zdvíhanie a krúženie ramenami úplne stačia.
Ak máte sedavé zamestnanie, snažte sa cvičiť pravidelne cvičenia, ktoré prospievajú chrbtici. Ide, napríklad o jogu, pilates alebo SM systém.



Zdroj: pixabay.com

    3. Odpočinte si

Niekedy je bolesť hlavy reakciou na preťaženie, únavu či nedostatok spánku. Ak sa vám chce spať a je to možné, tak si spánok doprajte. Ak tak neurobíte a budete tieto signály ignorovať, môžete skončiť s nepríjemnou migrénou.
Obzvlášť prospešný je odpočinok v tmavej a dobre vetranej miestnosti. Nezabudnite zhlboka dýchať a sústrediť  sa na to, ako bolesť z vášho tela odchádza.

    4. Dožičte si kúpeľ

Kúpeľ je skvelou voľbou pri bolesti hlavy zo stresu alebo z preťaženia. Kúpeľ uvoľní napäté svalstvo a navodí pocity relaxácie. Nebojte sa do kúpeľa pridať himalájsku alebo epsom soľ kombinovanú s bylinkami alebo esenciálnymi olejmi. Na upokojenie je výborný levanduľový, mätový či kadidlový esenciálny olej.

    5. Skúste vitamíny skupiny B

B vitamíny sú kľúčovými hráčmi vo fungovaní nervového systému. Majú značný vplyv aj na psychické rozpoloženie či kvalitu spánku. Ich účinky sú na nezaplatenie aj pri bolestiach hlavy. Napríklad vitamín B2 má schopnosť znížiť frekvenciu a trvanie migrény. Vitamín B3 zvyšuje prietok krvi, čím pomáha eliminovať aj bolesť hlavy. Ak trpíte bolesťami hlavy zo stresu, skúste suplementáciu všetkých B vitamínov.

Mirka