Krík zázračník. Zdravie pobozkané mrazom

Krík zázračník. Zdravie pobozkané mrazom

Pozor, pozor! Na známosť sa všetkým dáva výnimočne skvelá správa! Záchrana existuje! Teda krík záchranca, ktorý má takú moc, že si poradí aj s radiačným žiarením. A to je len stotina z jeho schopností!

Na to, aby sme dohnali prírodu v jej dokonalosti, je ľudstvo stále prikrátke. Ale hlavné je, že máme dostatok schopností a vedomostí na to, aby sme vedeli využívať poklady, ktoré nám nadelila.
V prípade kríka zázračníka, ktorý dostal meno rakytník, na to ľudia prišli už pred tisíckami rokov. Ale iba na pomerne malom a uzavretom priestore. V našich končinách jeho moc objavujeme až v posledných rokoch.
„Je škoda, že táto drevina je u nás zatiaľ známa iba málo. Jej plody alebo výrobky z nich by podľa mňa mali byť v každej jednej rodine, pretože sú veľmi užitočné,“ myslí si odborník na pestovanie liečivých plodín a húb Ing. Ivan Jablonský, CSc.
A pritom je takmer isté, že ste už rakytník videli. Práve teraz obsypaný pomarančovými bobuľkami, veľkými asi ako šípky, ho možno máte v záhrade alebo sa mihal za oknami auta, keď ste uháňali diaľnicou.

V Ázii to vedeli
Pôvodnou domovinou rakytníka je Ázia. Dokázal žiť a prežiť aj v trojtisícových nadmorských výškach, aj v púštnej pustatine. Práve preto, že prosperuje všade, kde má dostatok svetla a zároveň koreňmi spevňuje pôdu, sa napríklad v Číne vo veľkom vysádza ako ochrana pred pôdnou koróziou.
Plody rakytníka dokázali už pred stáročiami využívať obyvatelia Indie, Tibetu, Mongolska, Číny, Sibíri, ale aj Gréci a Rimania ako potravu a liečivo. „Prvá písomná zmienka o jeho liečivých účinkoch je v Štyroch knihách liečiteľstva od čínskeho autora z rokov 773 – 783!“ upozorňuje Ing. Jablonský.
Ľudoví liečitelia rakytníkom liečili choroby pľúc, pečene, kĺbov, kože, dokonca ho ordinovali pri otravách a využívali ho aj ako kozmetický prípravok.

Strategická rastlina
„Je fakt trochu záhadou, prečo rakytník východoeurópsky farmaceutický, potravinársky a kozmetický priemysel objavil až v posledných rokoch. Veď v Ruskom meste Bijsk bol už v roku 1949 vybudovaný prvý závod na výrobu rakytníkového oleja a ďalších vitamínových výrobkov. Rakytníkový olej zohrával dôležitú úlohu počas studenej vojny, pretože veľmi účinne regeneruje pokožku a sliznice zasiahnuté radiačným žiarením,“ hovorí Ivan Jablonský. „Preto sa s ním počítalo ako so strategickou rastlinou v prípade atómového útoku.“
Táto minulosť je už – dúfajme – fakt iba minulosťou. Účinky rakytníka sú však platné stále. Obsahom biologicky aktívnych látok patrí medzi najcennejšie potravinárske a liečivé rastliny! Je to doslova rastlina budúcnosti, pretože v sebe obsahuje neopakovateľný koktail látok, ktoré sú nápomocné pri desiatkach a desiatkach chorôb a ťažkostí. Malé plody pomarančovej farby sa jedia buď čerstvé (stačia dva na dostatočnú dávku vitamínu C pre dospelého človeka!), ale dajú sa z nich pripraviť aj rôzne jedlá, čaje, zaváraniny, džemy, krémy, tinktúry...

V čom je jeho moc?
Potrebovali by sme veľa priestoru, aby sme vymenovali všetky tie užitočné látky, ktoré príroda ukryla do jediného kríka. A určite by to bolo dosť nudné čítanie. Tak sa zamerajme aspoň na najfascinujúcejšie fakty. Plody rakytníka napríklad obsahujú kombináciu vitamínov C a P. „Péčko“ je dôležité nielen preto, že posilňuje kapiláry ciev, ale aj preto, že zabraňuje rozkladu „céčka“ a zvyšuje jeho účinnosť. Týmto faktom sa vysvetľuje aj vysoká odolnosť vitamínu C v plodoch rakytníka aj potom, ako ich pobozkal mráz alebo boli tepelne spracované.
Mimoriadny význam má rakytníkový olej (je v dužine plodov, v ich šupke aj v semenách). Je to prírodný koncentrát vitamínov F, E, P, K, A a ďalších. Sú v ňom karotenoidy, kyselina olejová, kyselina linolová, vzácne mastné kyseliny a veľa ďalších blahodarných látok.
Ruskí vedci získali z kôry rakytníka serotonín, ktorý sa vyskytuje zvyčajne iba u živočíchov. Okrem dobrej nálady pritom slúži ako významný preventor vzniku nádorov!
Rakytníkové listy sú významné obsahom vápnika a horčíka. Tie sú dôležité pre zdravé cievy a srdce a znižujú riziko aterosklerózy (ľudovo nazývanej aj arterioskleróza).
„Pri užívaní plodov rakytníka sa zlepšuje celkový stav organizmu a zvyšuje sa jeho výkonnosť,“ hovorí I. Jablonský. „Plody a šťava stimulujú sekrečné orgány v žalúdku. Odvar z plodov a listov sa v ľudovom liečiteľstve využíva na liečbu dny a reumatizmu. Olej regeneruje popáleniny, omrzliny aj pokožku postihnutú ekzémom. Ničí zlatého stafylokoka, streptokoka, regeneruje žalúdočnú sliznicu a pravdepodobne ničí baktériu Helicobacter pylori, pôvodcu vzniku žalúdočných vredov. Na spoľahlivé vyliečenie týchto ťažkostí sa odporúča užiť trikrát denne nalačno čajovú lyžičku oleja. Rovnako môžu olej užívať ľudia postihnutí aterosklerózou, po mesiaci sa ich zdravotný stav výrazne zlepší.“
Nie, to ešte stále nie je všetko. Rakytník je dobrý na mnoho iných trápení: funguje ako analgetikum, zabraňuje dystrofii svalov, upravuje množstvo pohlavných hormónov, rakytníkové čapíky účinne pomáhajú pri chorobách hrubého čreva, hemoroidoch a čaj z listov je výborný ako prevencia aj liečba rakoviny prostaty.

Mrzne? Zbierajme!
„Plody rakytníka sa dajú zbierať celú zimu, neopadávajú a mrazy im neškodia. Ale keď prejdú plnou zrelosťou, olejnaté látky v nich sa menia a nechutia dobre. Čím sú plody zrelšie, tým sú sladšie. Účinné sú aj plody nie celkom zrelé alebo prezreté, tie však potom treba pri domácom spracovaní dosladiť,“ radí odborník na liečivé rastliny.
Plody nechcú krík opustiť ľahko, treba na to trocha sily a nezabúdať, že krík môže mať tŕne. „Plody rýchlo nazbierate, ak ich odrežete spolu s vetvičkami. Potom ich vložte do polyetylénového vrecúška a dajte do mrazničky. Keď po troch až piatich dňoch dôkladne premrznú, stačí vrecúškom poriadne buchnúť a plody sa samé vykotúľajú,“ dáva dobré rady I. Jablonský. Zmrazené plody si cenný koktail látok dokážu udržať aj niekoľko mesiacov.
Dobou správou sme začali, dobrou aj skončíme: ak sa na zber rakytníka a jeho spracovanie necítite, vedzte, že kozmetiku, výživové doplnky aj olej už dostať aj v našich lekárňach!
Pre zberačov ako bonus pripájame niekoľko osvedčených rakytníkových receptov. Veď by bol hriech nevyužiť to, čo nám príroda nadelila!

RECEPTY
Základné spracovanie čerstvých alebo mrazených plodov v domácnosti znamená rozdrviť ich – v mixéri na malých otáčkach, alebo ešte lepšie v odšťavovači. Najviac účinku všetkých blahodarných látok z rakytníka získate, ak z neho urobíte šťavu. Je prirodzeným koncentrátom vitamínov a ďalších biologicky aktívnych látok.

BASIC
Pasterizovaná prírodná šťava
Plody rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, alebo ich odšťavíme v odšťavovači. Šťavu zohrejeme na 70 – 80 °C a teplú ju nalejeme do predhriatych fliaš. Potom pasterizujeme vo vodnom kúpeli (80 – 85 °C), pollitrové fľaše 20 minút, litrové o 5 minút dlhšie. Tesne uzavrieme a odložíme.
Šťavu z rakytníka môžeme kombinovať aj s ďalším ovocím, príjemne ju osladí a nič v nej nezničí napríklad jablková alebo hrušková šťava, výbornou kombináciou je aj šťava z mrkvy a zeleru.

KEĎ NÁS TRASIE ZIMA
Rakytníková šťava s mätou a medom
V 1 dcl vody povaríme a necháme vylúhovať 5 lístkov mäty. V 2 dcl vody rozpustíme 50 g medu. Potom výluh z mäty, rozpustený med a 6 dcl rakytníkovej šťavy zmiešame dohromady.

ALKOHOL
Rakytníkový likér
Demižón naplníme do dvoch tretín zrelými umytými rakytníkovými plodmi a dodáme cukor v pomere 1:1. Hrdlo demižónu uzavrieme dvoma vrstvami gázy. Po mesiaci je likér hotový. Časť zlejeme a doplníme 30% cukrovým sirupom. Druhý raz likér zlejeme po dvoch až troch mesiacoch. Je menej nasýtený aromatickými látkami ako prvá frakcia, ale chutí výborne.

ZAVÁRANINY
Rakytníkový kompót
Na kompót používame pevné, nie príliš zrelé plody. Pri plnení do zaváraninových fliaš ich natláčame k okrajom a zalievame cukrovým roztokom (900 g cukru na liter vody). Poháre pasterizujeme pri teplote 85 °C cca 15 minút.
Rakytníkový kompót môžeme urobiť aj v kombinácii s iným ovocím (jablká, hrušky), ale potom použijeme menej sladkú zálievku.

Džem z rakytníka
Vylisovanú šťavu z rakytníka zmiešame s cukrom v pomere 1:1 a zohrejeme na 80 °C, kým sa cukor nerozpustí. Potom zmes nalejeme do pohárov a 10 minút pasterizujeme. Poháre tesne uzavrieme a obrátime hore dnom.

ZDRAVÉ ZOBKANIE
Kandizované ovocie

Zrelé plody rakytníka umyjeme a osušíme. Sladenú rakytníkovú šťavu bez drene alebo cukrový sirup (pomer vody a cukru 1:1) privedieme do varu, pridáme rakytníkové plody a na miernom plameni varíme, až kým plody nie sú priehľadné. Ovocie vyberieme a rozložíme na pergamenový papier s vrstvou práškového cukru a uložíme do krabice, kde vydrží dlho. Ovocie bude mať ešte lepšiu chuť, ak počas varenia pridáme do cukrového roztoku plátky citróna alebo pomaranča.

NA CHLEBA AJ NA ŠALÁT
Rakytník s cesnakom
1 liter vylisovanej dužiny z rakytníkových plodov zmiešame s 50 g prelisovaného cesnaku. Pridáme soľ a podľa chuti aj cukor. Uzavretá nádoba s týmto dresingom sa musí skladovať v chlade. Ak do nej pridáme tvaroh alebo cottage cheese, získame veľmi zaujímavú pomazánku.

PRÍLOHA
Rakytníkový šalát s cviklou
Na 0,4 kg uvarenej nastrúhanej cvikle pridáme 0,25 kg plodov rakytníka alebo rakytníkovej šťavy s dreňou, 100 g majonézy, cukor, soľ a podľa chuti aj cesnak. Podávame ako prílohu k mastným aj zeleninový jedlám.

POLIEVKA JE ZÁKLAD
Tekvicová s rakytníkovou šťavou
Tekvicu nakrájanú na kúsky zalejeme vriacou vodou a varíme 10 minút. Potom tekvicu rozmixujeme a polievku necháme vychladnúť. Pridáme osladenú rakytníkovú šťavu a servírujeme buď studenú alebo opätovne prihriatu. Na 0,2 kg tekvice pridáme 0,5 l vody a 1 dcl šťavy z rakytníka.

DEZERT
Jemný tvarožník s rakytníkom
Potrebujeme 8 vajec, 600 g mäkkého tvarohu, 150 g masla, 2 stredne veľké zemiaky, 1 PL hrubej múky, 1 PL krupice, vanilínový cukor, 1 dcl plodov rakytníka a 2 PL nastrúhanej pomarančovej kôry. Zemiaky ošúpeme a uvaríme. Oddelíme žĺtka od bielok, roztopíme maslo. zemiaky s tvarohom prepasírujeme do misky, pridáme maslo a postupne pridávame žĺtky a cukor. Keď je hmota konzistentná, pridáme vanilínový cukor a postupne do nej pridáme sneh z bielkov, krupicu, pomarančovú kôru a plody rakytníka. Všetko dobre zmiešame a naplníme do vymastenej formy. Pečieme hodinu pri teplote 160 °C.

TONIZUJÚCE NÁPOJE
Podporujú nervový, hormonálny a imunitný systém aj obehovú sústavu.

Lipovo-rakytníkový čaj
Potrebujeme: 2 PL lipového kvetu, 2 PL rakytníkových listov, liter vody, med podľa chuti.
Lipotvý kvet s rakytníkom zalejeme v sklenej nádobe horúcou vodou a zakryté lúhujeme 20 minút. Zlejeme a podľa chuti osladíme meom.

Vitamínový balzam
Potrebujeme: po 1 ČL listov mäty, harmančekového kvetu, oregana, rakytníkových listov a 7 ČL čierneho alebo zeleného čaju.
Všetko dáme do konvice a zalejeme 6 dcl horúcej vody. Po 7 minútach zlejeme a pijeme nesladené.

Vitamínový čaj
Potrebujeme rovnaké množstvo sušených listov rakytníka, čiernych ríbezlí a brusníc. Do 2 dcl vriacej vody dáme 1 PL zmesi listov a macerujeme 10 minút. Pijeme osladené medom.

Rakytníkový nápoj na dobrú noc
V 2 dcl horúcej vody necháme vylúhovať 5 lístkov mäty a za hrsť rakytníkových bobúľ. Výluh zmiešame so 6 dcl vody a 50 g medu. Nápoj má vysoko upokojujúce a tlmiace účinky, preto je vhodný na popíjanie pred spaním.

Rakytníkový energy drink
2 PL nasekaných rakytníkových listov a 2 PL nasekaných listov mäty zalejeme 3 litrami vriacej vody a necháme 5 hodín lúhovať. Potom výluh zlejeme a pridáme 1 dcl medu. Toto tonicum odstraňuje únavu a má výrazné povzbudzujúce účinky.

POKLAD POKLADOV
Rakytníkový olej

Zo všetkých látok obsiahnutých v rakytníku je najcennejší olej. Zmierňuje bolesti, stimuluje regeneráciu tkanív, čo znamená, že urýchľuje hojenie rán, vrátane popálenín. Urýchľuje rast vlasov, chráni bunky pred poškodením rádioaktívnym žiarením aj pred chemickými látkami, zlepšuje metabolizmus tukov, aktivizuje činnosť slinivky brušnej a má antibakteriálne vlastnosti.
Doma ho z plodov môžeme získať tak, že čerstvými plodmi naplníme termosku a zalejeme ich rastlinným olejom zohriatym na 50 °C. Po 24 hodinách je na vrchu rakytníkový olej, ktorý opatrne stiahneme hadičkou. Extrakciu môžeme niekoľkokrát zopakovať s použitím toho istého oleja, ale vždy musíme pridať čerstvé plody.


Fakty, ktoré vás dostanú
* Drevo z rakytníka sa používa ako cenné palivo, pretože má výhrevnosť porovnateľnú s koksom
v suchých či studených pustatinách, kde takmer nič nerastie, ale rakytník prosperuje, smerujú pastieri stáda jakov, kôz a oviec k týmto kríkom. Prospievajú ich zdraviu aj kožuchom (vlne)
* V pobaltských krajinách si rakytník obľúbili bažanty, v kríkoch sú ich vždy celé kŕdle
* Ako medziplodina rakytník obohacuje pôdu dusíkom a umožňuje tak zvýšiť výnosy následne pestovaných plodín
* Strategickou výsadbou rakytníka Čína zastavila veľký problém – nebezpečne postupujúcu eróziu pôdy v odlesnenej oblasti Jianpingu. Každý rok vietor so sebou odniesol tony zeme. Dnes už nie. Od roku 1950 do roku 1990 vysadili rakytník na 67 000 ha a pôdna erózia sa znížila o 90%. Z púšte sa doslova stala zelená plocha.

Tip z lekárne pre dospelých:


Regeneračný krém na ruky Rakytník a Lipový kvet, Terezia Company, www.terezia.sk, 150ml, predaj v lekárni, 5,90€
Krém s rakytníkovým olejom, výťažkami z rakytníka a lipového kvetu.
Výživný krém efektívne hydratuje, zvláčňuje, vyživuje a upokojuje vysušenú pokožku rúk. Aktívne pomáha regenerovať suchú, popraskanú kožu a zanecháva ju jemnejšiu a hebkú. Plody rakytníka a lipového kvetu obsahujú komplex výživných látok, ktoré poskytujú pokožke potrebnú výživu, odolnosť, zabraňujú vzniku zápalových prejavov, podporujú hojenie jaziev a rán a pôsobia antibakteriálne.

   
Denný a Nočný krém Rakytník a Lipový kvet, Terezia Company, www.terezia.sk, 50ml, predaj v lekárni, 6,90€
Krém s rakytníkovým olejom, výťažkami z rakytníka a lipového kvetu.
Rakytníkový extrakt v emulzii vďaka obsahu vitamínu E pôsobí proti predčasnému starnutiu pleti, regeneruje pokožku po opaľovaní a tonizuje pokožku vystavenú mrazu. Obsah vitamínu A a betakaroténu spôsobuje antioxidačné pôsobenie krému a podporuje prirodzené opálenie, neutralizuje voľné radikály a vyhladzuje vrásky. Flavonoidy krému detoxikujú pokožku, posiľňujú cievy a urýchľujú hojenie v zápalových procesoch. Rakytník zároveň pôsobí antibakteriálne. Kvety voňavej lipy v kréme obsahujú vysoké množstvo silíc a vitamínu E, ktoré v spojení s ostatnými účinnými látkami vytvárajú na pokožke ochrannú bariéru, udržujú hydratačnú a tukovú rovnováhu a pomáhajú regenerovať.

 Tip z lekárne pre deti:

 Chutný výživový doplnok pre deti bez konzervačných látok, umelých sladidiel a pridaného farbiva. Želatínky obsahujú 20% ovocnej šťavy + 9 vitamínov70 ks, predaj v lekárni, 8,90€.
Nové multivitamínové želatínky RAKYTNÍČEK obsahujú účinnú látku rakytník a zmes ovocných koncentrátov s vitamínmi. Želatínky RAKYTNÍČEK sú unikátne nielen svojou ovocnou chuťou vďaka vysokému obsahu ovocných štiav, ale i vysokým obsahom 9 vitamínov. Rakytník, ktorý je obsiahnutý v želatínkach, je jedna z najbohatších rastlín na svete na obsah vitamínu C a právom je nazývaná multivitamínom z prírody. Sladučké farebné želatinky teda vďaka vysokému obsahu vitamínu C a B12 pomáhaju eliminovať únavu a vyčerpanie, podporujú imunitný systém a funkciu nervového systému. Kyselina Pantoténová má pozitívny vplyv na duševnú výkonnosť, vitamín B6 prospieva tvorbe červených krviniek, vitamín B2 udržuje zdravú pokožku a sliznice, vitamín B1 pomáha srdcu, kyselina listová pozitívne pôsobí na celkovú krvotvorbu, vitamín H má silný vplyv na kvalitu vlasov a pokožky. Aj vďaka tomuto zloženiu sú želatínky obľúbené ako u detí, tak i dospelých.