Aj spánok potrebuje hygienu

Aj spánok potrebuje hygienu

 

Určite to mnohí poznáte. Večer si ľahnete unavený po celom dni do postele a kde nič tu nič. Spánok sa nie a nie dostaviť. Ak sa vám podarí zavrieť oči, ráno ste unavený, neviete sa sústrediť na svoju prácu a kolotoč sa neustále opakuje. Čo robiť v takýchto prípadoch?
 
Na Slovensku trpí viac ako 50 % ľudí nespavosťou. Prečo je tomu tak? Nespavosť je pre dnešných ľudí dôsledok stresových situácií, ktorými často bývajú nadmerné pracovné nasadenie, ekonomický tlak, zvýšené nároky okolia, ale aj problémy v oblasti partnerského, či rodinného života. To všetko negatívne vplýva na kvalitu potrebného spánku.
Nespavosť nie je len problém so zaspaním. Medzi poruchy spánku sa zaraďuje aj opätovné prebúdzanie počas noci s problémom opäť spokojne zaspať. Únava sa odzrkadlí po každej prebdenej noci.
Skôr ako však siahnete po akýchkoľvek liekoch, dôležité je aj pri spánku dodržiavať tzv. hygienu spánku. Ak sa budete snažiť dodržiavať ju, po čase sa nasledujúce body stanú pre vás samozrejmosťou podobne ako večerná hygiena.
 
1.Miestnosť, v ktorej spíte, dobre vyvetrajte. Teplota v izbe by mala byť cca 20 stupňov. Používajte vzdušnú a ľahkú prikrývku.
 
2. Večer sa nevenujte aktivitám, ktoré vám zvýšia adrenalín. Venujte sa skôr oddychu a relaxu, aby sa vaše telo a myseľ pripravovalo na spánok postupne.
 
3. Samozrejme čierna káva a alkohol by mal zostať za dverami večernej konzumácie!
 
4. Keď zaspávate nerozmýšľajte nad svojimi problémami. Naše staré mamy mali pravdu: „Ráno je múdrejšie večera!“ V posteli aj tak nič nevyriešite. Práve naopak celodenná únava dolieha nielen na naše telo, ale aj na našu psychiku. Jednoducho treba úplne vypnúť!
 
5. Ak sa necítite ospalo, nelíhajte si. Radšej si ešte prečítajte dobrú knihu, ale si pustite upokojujúcu hudbu. Zbytočné prevaľovanie v posteli vám určite neprospeje.
 
6. Ak ste mali doposiaľ televízor vo svojej spálni, preč s ním! Televízor, zapnutý počítač, či mobilný telefón nás oberá o zdravý spánok. Počas nočného oddychu ich majte čo najďalej od seba.
 
7. Ak sa vám podarilo dostatočne si odpočinúť, naučte sa ráno vstávať vždy o rovnakom čase.
 
KM