Hliva ustricová – na čo všetko účinkuje?

Hliva ustricová – na čo všetko účinkuje?

Hlivu ustricovú možno pomerne jednoduchým spôsobom upraviť a podávať ako chutné menu na obed či večeru. Výťažok z huby je súčasťou výživových doplnkov, ktoré pomáhajú pri riešení zdravotných neduhov.

Hliva ustricová zlepšuje imunitu a bojuje proti civilizačným ochoreniam. Pochádza z Ázie, ale dnes ju možno pestovať kdekoľvek na svete. O jej cennosti svedčí fakt, že v Číne slúžila kedysi ako výmenný prostriedok.

Poznáte základné oblasti pôsobenia hlivy?

  • Hliva ustricová disponuje viacerými pozitívnymi účinkami. V prvom rade je bojovníčkou proti vysokej hladine cholesterolu v krvi a vysokému krvnému tlaku. Tým pádom má zásluhu na zdraví kardiovaskulárneho systému.
  • Nedostatočná obranyschopnosť organizmu sa môže prejavovať rozličnými spôsobmi. Môže ísť o sústavnú únavu, časté nachladnutia a chrípku, bolesti kĺbov, pomalé hojenie rán či plesňové ochorenia. Viaceré výskumy potvrdili, že má schopnosť zastaviť šírenie rakovinových buniek. Ak máte uvedené ťažkosti, skúste si dopriať niekoľkomesačnú kúru s užívaním hlivy ustricovej.
  • Výťažky z hlivy sú odporúčané pri ťažkostiach s vyprázdňovaním, anémiou, kožnými problémami, hemoroidmi, kŕčovými žilami a prekyslením organizmu, ktoré môžu byť z dlhodobého hľadiska pre zdravie nebezpečné.
  • Počuli ste o látke s názvom pleurotín? Ide o zložku hlivy ustricovej, ktorá disponuje antibiotickými účinkami. Preto si hliva hravo poradí, napríklad s pretrvávajúcimi plesňami i kvasinkovými infekciami.
  • Hlivu je dobré užívať i v čase detoxikácie. Je známa obsahom látok, ktoré odstraňujú z tela toxické látky. Je významným regeneračným prostriedkom a spomaľuje celkové starnutie organizmu.

Aké bohatstvo živín v sebe hliva skrýva?

Hliva ustricová je mimoriadne bohatá na látky, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty. V hube je zastúpená pestrá paleta vitamínov skupiny B, vitamíny C, D, K, minerálne látky ako železo, zinok, fosfor a draslík. Samozrejmosťou je slušný obsah bielkovín, 8 aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín. Pozoruhodný je najmä obsah železa, preto sa hliva používa na liečbu anémie.

MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, thanunkorn