DENNÍK RELAX - Bomba na rednúce kosti: Naservírujte si sušené slivky každý deň

Bomba na rednúce kosti: Naservírujte si sušené slivky každý deň

Myslíte si, že najlepším prírodným prostriedkom na zlepšenie stavu kostí je mlieko a mliečne výrobky? Z nedávných výzkumov vyplývá niečo iné a síce, že jedným z najúčinnejších prostriedkov na tento účel sú sušené slivky, ktoré dokážu zabraňovať kostným stratám vo vyššom veku, ba čo viac, dokážu ich zvrátiť vo váš prospech.

Na Floridskej štátnej univerzite sa uskutočnil výzkum, na ktorom sa zúčastnilo 236 žen, pričom tie boli v rozmedzí od jednoho roka do desať rokov pred menopauzou. Boli náhodne rozdelené do skupín, z ktorých polovica po dobu jedného roka užívala 100 gramov sušených sliviek denne a druhá polovica rovnaké množstvo sušených jabĺk denne. Po skončení výzkumu mohli vedci konštatovať, že ženy, ktoré užívali slivky, mali výrazne vyššiu hustotu kostnej drene než ženy, které konzumovali sušené jablká.

Výzkum viedol dr. Bahramu Arjmandi, ktorý bol z výsledkov svojho výzkumu nadšený. "Sušené slivky sú najpriateľskejšie ovocie pre kosti, ktoré som v posledných desaťročiach videl. Sú riešením prírody na udržanie dobrého zdravia kostí. V priebehu svojej kariéry som otestoval mnoho ovocia, vrátane fíg, datlí, jahôd, hrozienok, ale žiadne sa nepribližujú vplyvu sušených sliviek na hustotu kostí,"uviedol po skončení výzkumu odborník.

Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov

Slivky sú preto skvelou voľbou pre tých, ktorí majú viac než 40, ale aj pre všetkých ostatných.

Čo všetko obsahujú?

• sú zásobárňou vitamínu C

• obsahujú komplex vitamínov skupiny B 

• nájdete v nich i vitamín A 

• obsahují antioxidanty - vitamín E, selén 

• obsahujú i antokyanin, ktorý chráni srdce

• sú zásobárňou mnohých minerálov: vápnika, draslíka, železa, fosforu, medi, mangánu, zinku,  jódu...

• nájdete v nich aj prospešnú vlákninu 
 
Schudnite so slivkakami

Slivky majú aj silu čistiť organismus, vďaka čomu ho zbavujú nielen toxínov, ale i nahromadeného tuku. A to vďaka tomu, že v dôsledku svojich účinkov, aj napriek svojej kalorickej hodnote, obmedzujú ukladanie tuku do podkožných zásob. Okrem toho dokážu skvele zasýtiť a zlepšujú stav pokožky, vlasov a nechtov.

Kedy si ich ešte dopriať? 

Slivky vám pomôžu aj keď vás trápi:  • anémia  • slabšia pamäť  • zlepšujú svalovú kondíciu  • udržujú srdce zdravé, chránia pred infarktom a mŕvicou  • chránia pred rakovinou • znižujú cholesterol v krvi  • zlepšujú hojenie rán  • upravujú stav cukru v krvi, sú prevenciou pred vznikom cukrovky  • pôsobia laxatívne - pomáhajú ulaviť od zápchy  • majú antibakteriálne účinky 

Stačí 100 gramov denne

  Na to, aby ste zaistili telu celú radu všetkých výživných látok a prospěšných účinkov, ktoré toto ovocie obsahuje, stačí, abyste si dali 100 g sušených sliviek denne. To znamená, že postačí, keď zjete 10 - 12 kúskov za deň. Pokiaľ máte slabší žalúdok, alebo iné problémy s trávením, dajte si aspoň polovičnú dávku. Sušené ovocie však obsahuje kyselinu šťavelovú, takže pri konzumáici by mali byť opatrní ľudia trpiaci problémami so žlčníkom a obličkami. Pomôcť môžu i pri miernych depresiách, pretože pomáhajú uvoľňovať hormóny dobrej nálady - endorfíny. 


Rakovina a slivky

 Väčšina našich gazdiniek varí z ich plodov zaváraninu a netuší, že sa im do rúk dostal všeliek na všetky choroby. Nie nadarmo slivku Korejci považujú za posvätnú rastlinu. Slivky blahodárne pôsobia na látkovú výmenu a okrem toho obsahujú bioaktívne látky ničiace rakovinové bunky. Dnes existuje viace než 2000 druhov sliviek.

Aké má slivka základné užitočné vlastnosti?

Predovšetkým obsahuje rutín, ktorý zpevňuje naše vlásočnice. Pri tepelnom spracovaní sa nepoškodzuje, a preto je slivkový lekvár alebo džem pre krvné cievy rovnako prospešný ako čerstvé plody. Draslík odvádza z organizmu nadbytok soli. A veľké množstvo minerálov má výrazný vplyv na stav kardiovaskulárneho systému, pečene a obličiek. Preto sú slivky oddávna doporučované pri ochoreniach súvisiacich s látkovou výmenou. Slivky sa používajú aj na zlepšenie zažívania a zvýšenie chuti do jedla. Je dobre známe, že fungujú ako ľahké preháňadlo. Ale pozor, musia byť dostatočne zrelé, inak môže dôjsť k opačnému účinku! 

Obzvlášť je nutné sa zmieniť o sušených slivkách. Tie obsahujú pektin, látku, ktorá napomáha tvorbe  hormónov "dobrej nálady" - endorfínov a pomáha nám bojovať so stresom a depresiou. Pravidelná konzumácia sušených sliviek zlepšuje pamäť a zvyšuje mužskú potenciu. Sušené slivky dobre čistia črevá. A nedávno Journal of Agriculture and Food Chemistry uviedol, že extrakt kyseliny fenolovej, uvolnenej zo sliviek, je schopný spomaliť šírenie niektorých rakovinových nádorov. 

Autor fotografie:www.pixabay.com