Bežný konzum zmenený na pôžitkárstvo. Takto sa degustuje rum.

Bežný konzum zmenený na pôžitkárstvo. Takto sa degustuje rum.

Slováci sú často vnímaní ako národ „bez dna“. V množstve skonzumovaného alkoholu patríme medzi top 10 krajín sveta, no aj keď za alkohol utrácame stále viac peňazí, pijeme menej. Jedným z dôvodov je, že si alkohol viac vychutnávame, preto častejšie siahame aj po kvalitnejšom alkohole. Príkladom je rum, ktorý príjemne opantá nielen našu chuť, ale aj myseľ.

Slovensko si hrdo nesie prívlastok malej - veľkej krajiny. Okrem rozmanitých prírodných krás a množstva historických pamiatok, sme vo svete známi aj ako krajina ľudových remesiel a tradícii. Práve z ľudovej tematiky vychádza aj naša náklonnosť k alkoholu. Priemerný Slovák vypije ročne takmer 12 litrov čistého alkoholu, čím sa radíme na deviate miesto v rámci celosvetového meradla. No kým v minulosti bola hlavným národným destilátom poctivá „domáca“, dnes sa z väčšej časti Slovákov stávajú pôžitkári so záujmom vychutnať si nezvyčajné spojenia a chute opojných nápojov.

PÔŽITOK V PODOBE DEGUSTÁCIE

Slováci často siahajú po kvalitnom lokálnom víne. Každoročne si ho doprajú najmä počas tradičných vínnych ciest roztratených po všetkých kútoch Slovenska. Popri Malokarpatskej či Tokajskej vínnej ceste, ktoré na Slovensku patria k tým najvýznamnejším, sa postupne sformovali aj rôzne menšie, skôr dedinské vinobrania. Slováci nimi radi resetujú stres z práce, zároveň ich však využívajú aj ako príležitosť na stretnutie s priateľmi či rodinou.

OD VÍNA K RUMU

Okrem degustácie vín sa však na Slovensku formuje aj ďalší príklad zážitkovej gastronómie. Je ňou degustácia prémiových rumov, ktorá je síce menej rozšírená, no medzi klientelou je ohromne obľúbená a cielene vyhľadávaná. „Mnohí Slováci dozreli do štádia, kedy im už obyčajné pitie alkoholu nestačí. Vedia, čo je dobré, zároveň však očakávajú aj určitú pridanú hodnotu. Mnohí z našich klientov nás navštevujú kvôli prvotriednemu servisu a obsluhe, najčastejšie však prichádzajú kvôli jedinečnému zážitku s vidinou dozvedieť sa niečo zaujímavé,“ vysvetľuje Roberto Resmer, Rum & Cigar Ambassador The Cuba Libre Rum & Cigar House, ktorý je jedným z mála odborníkov na degustácie rumov na Slovensku. „Rumové degustácie vykonávame pravidelne, vždy v štvormesačných intervaloch, a medzi verejnosťou je o ne extrémne veľký záujem. Počet miest je však napriek tomu limitovaný,“ dopĺňa Roberto.

AKO RUM SPRÁVNE DEGUSTOVAŤ?

Z hľadiska technického prevedenia je degustácia rumu veľmi podobná degustácii vína. Okrem chuti je potrebné klásť veľký dôraz aj na všetky ďalšie zmysly, predovšetkým treba dbať na ich správne používanie. „Najdôležitejším krokom správnej degustácie je uvedomiť si, že každý z nás je iný, jedinečný, a naše chuťové vnemy sa tak prirodzene líšia. V prípade riadenej degustácie je preto veľmi dôležité poukázať najskôr na charakter daného moku, a následne vedieť, ako u jednotlivcov nájsť kľúčové miesto, ktoré ich zmyslom otvorí dvere k celej tej spleti chutí prémiových rumov,“ hovorí Roberto Resmer.

CHUŤ RUMU PODČIARKNE NIELEN CIGARA

Rovnako ako víno, ku ktorému sa viažu syry, aj rum je vhodné servírovať s doplnkami, ktoré jeho výnimočnú chuť ešte dôraznejšie podčiarknu. V prípade prémiových rumov to môžu byť pravé kubánske cigary, ale aj kvalitná čokoláda! „Keďže som pri degustácii rumov aj osobne prítomný, vždy si pre klientov pripravím aj niečo navyše, akýsi bonus pre spestrenie večera. Niekedy stavím na netradičný spôsob servírovania, inokedy zas na jedinečný spôsob nalievania. Často však kombinujem chuť rumu s arómou kubánskych cigár, pretože taká je skrátka chuť pravej a nefalšovanej Kuby, ktorú gentlemani milujú. Popri predstavovaní jednotlivých druhov rumu im preto vždy priblížim aj históriu a chuťový profil danej cigary, pričom nevynechám ani správny spôsob jej zapaľovania. Fajčenie kubánskych cigár je totiž umením samo o sebe, preto s cieľom upevnenia zážitku vždy párujem ich chuťový profil s rumom podľa chuťových atribútov jednotlivých zúčastnených,“ dodáva Roberto Resmer.

Dobrou správou je, že rumové degustácie pod vedením Roberta Resmera, profesionálneho Rum & Cigar Ambassadora, budú už od septembra dostupné pre väčšie množstvo záujemcov. The Cuba Libre Rum & Cigar House totiž už 4. septembra otvorí pre verejnosť svoju štvrtú slovenskú prevádzku v Žiline.