Všeličo z púpavy

Všeličo z púpavy

Púpava lekárska je liečivá rastlina, ktorá pomáha odstraňovať z tela škodlivé látky a priaznivo ovplyvňuje činnosť žlčníka a pečene. Použiť ju môžeme celú, listy však zberáme ešte pred kvitnutím. Prípravu čaju a odvaru už pozná takmer každý, dosť sa robia chyby pri príprave medu a k málo známym produktom z púpavy patrí nektár a pyré.

Nektár
Priaznivé vlastnosti púpavy nestrácajú na sile ani v púpavovom nektáre. Tento nápoj sa dá piť celý rok, až do novej úrody. Ak sa chceme o jeho prípravu pokúsiť, musíme dbať na niekoľko rád. Zbierať púpavy sa vyberieme, tak ako včely, za skorého rána, keď slnko len mierne hreje, nepáli a rastliny obsahujú maximálne množstvo liečivých štiav.

Na prípravu nektáru si prichystáme trojlitrový pohár, 1 až 1,5 kg práškového cukru a drevenú varechu. Na púpavy sa vyberieme na vzdialenejšie miesta, kde je čistý vzduch a šťavnatejšie hlavičky. Vyberáme tie najväčšie, trháme ich priamo do pohára a hneď ich posypávame cukrom. Keď pohár naplníme do polovice, zmes opatrne stlačíme pripravenou varechou.

Ak chceme, aby pustila šťavu skôr, môžeme zo začiatku pridať niekoľko kvapiek vody. Potom doplníme pohár ďalšími vrstvami kvetov a cukru a opäť všetko stlačíme. Hmota postupne hustne, vzduch sa vytláča a šťavy pribúda. Keď šťava vystúpi až k hrdlu pohára, môžeme nádobu uzatvoriť. Produkt, ktorý získame takýmto konzervovaním, je výťažok hnedastej farby, trocha horkastý, ale príjemnej chuti. Pripomína karamel alebo extrakt z anízu.

Hustá usadenina na dne nie je nič iné než liečivý peľ. Vďaka vysokému obsahu cukru nestratí nektár - ak ho uchováte v chlade - liečivé vlastnosti až do budúcej sezóny. Precedený nektár z púpav sa používa v čistom stave po jednej čajovej lyžičke denne alebo sa pridáva do čaju a ďalších nápojov.

Púpava sa hodí aj na výrobu obľúbeného medu alebo prísady do jedál.

Med

Natrháme 400 kvietkov a namočíme ich na 24 hodín do studenej vody. Potom vodu zlejeme, kvety prepláchneme a zmiešame ich s dvoma nelúpanými rozkrájanými citrónmi (citrón možno nahradiť 1 čajovou lyžičkou kyseliny citrónovej). Zmes rozmiešame v 0,5 litri vriacej vody a varíme 15 minút. Získaný odvar ochladíme a scedíme, pridáme 1 kilogram cukru a varíme, kým nezačne hmota farbou a hustotou pripomínať med.

Pyré

Listy púpavy namočíme na 20 až 30 minút do slanej vody, potom ich necháme mierne oschnúť a pomelieme na mlynčeku na mäso. Podľa chuti pridáme soľ, korenie, ocot a kôpor. Pyré je vhodnou prísadou do polievok i hlavných jedál z mäsa, rýb a zeleniny.