Ozajstná chuť olív v letnom menu

Ozajstná chuť olív v letnom menu

Olivový olej je pre ľahkú letnú kuchyňu ako stvorený. Vyskúšajte naše tipy, ktoré sme pripravili pre vás s kvalitnými olejmi pre studenú i teplú kuchyňu. Doprajte si ozajstnú chuť olív vo vašom menu.

FAREBNÝ ŠALÁT CAPRESE

4 porcie, príprava 10 minút

Suroviny:

  • 500 g farebných paradajok ( cherry aj klasické)
  • 2 balenia mozarelly
  • 4 PL bazalkového pesta
  • hrsť čerstvej bazalky
  • 4 PL panenského olivového oleja Ocho Delicioso
  • soľ
  • mleté čierne korenie


Postup:
Paradajky umyjeme a osušíme. Väčšie nakrájame na kolieska, cherry paradajky na mesiačiky.
Mozarellu nakrájame na tenké plátky. Ak máte radšej mozzarelové guľky, stačí ich vybrať z nálevu, jemne osušiť a servírovať s paradajkami.
Na tanier striedavo ukladáme paradajky a mozarellu a rovnomerne ich potrieme pestom.
Pred podávaním šalát jemne osolíme a okoreníme, posypeme čerstvou bazalkou a nakoniec pokvapkáme panenským olivovým olejom.


ŠPAGETY S PARADAJKOVOU OMÁČKOU A ŠŤAVNATÝMI KURACÍMI PRSIAMI
4 porcie, príprava 50 minút

Suroviny:

  • 600 g špagiet
  • 500 g čerstvých mäsitých paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menšia cibuľa
  • pár lístkov čerstvých byliniek ako bazalka, petržlen alebo oregano
  • 4 PL olivového oleja Ocho Intensivo
  • 1 dcl bieleho suchého vína (nemusí byť)
  • 2 väčšie kuracie prsia s kožou
  • soľ
  • mleté čierne korenie


Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Paradajky zbavíme jadierok a tiež nakrájame na drobno. Čerstvé bylinky nasekáme.
Vo väčšej panvici rozohrejeme 2 PL olivového oleja, pridáme cibuľu a restujeme skoro do zlatista.
Potom pridáme paradajky, cesnak a nasekané bylinky. Chvíľu restujeme, pridáme víno, ktoré necháme odpariť a za občasného miešania varíme omáčku na miernom ohni približne 10 -15 minút.
Na záver omáčku dochutíme soľou a čiernym korením.
Kuracie prsia osolíme, okoreníme a kožou dolu opečieme na druhej panvici na rozohriatom olivovom oleji z každej strany. Potom ich ešte cca 10 - 12 minút dopečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
Špagety uvaríme podľa návodu a odložíme si  trochu vody, v ktorej sa varili.
Uvarené špagety pridáme do panvice s omáčkou a zľahka premiešame. Môžeme ešte pridať  niekoľko lyžíc vody, v ktorej sa varili špagety.
Takto pripravené špagety s čerstvou paradajkovou omáčkou podávame so šťavnatými kuracím prsiami.


ZUBÁČ S OPEKANÝMI ZEMIAKMI
4 porcie príprava 45 minút

Suroviny:

  • 4 filety zubáča s kožou
  • hrsť čerstvého tymianu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • 700 g nových zemiakov
  • 3 PL olivového oleja Ocho Classico
  •  1/2 citróna


Postup:
Rybu osušíme a zbavíme prípadných kostí.
Každý filet potrieme trochou olivového oleja, jemne osolíme a okoreníme a pridáme lístky tymianu. Necháme aspoň 30 minút marinovať.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Dáme ich variť do osolenej vody a varíme skoro do mäkka.
Zemiaky potom scedíme a ešte opečieme na panvici s trochou olivového oleja do chrumkava.

Na druhej panvici pomaly rozohrejeme olej, filety osušíme a zbavíme byliniek (inak by tymian zhnedol) a dáme opekať kožou nadol spolu so strúčikom cesnaku. Po pár minútach, keď je koža opečená, rybu otočíme a krátko dopečieme.
Rybu podávame so zemiakmi a zľahka pokvapkáme citrónovou šťavou.

Recepty a foto: Palma