Najlepšie zdroje omega-3 nenasýtených mastných kyselín pre zdravé srdce

Najlepšie zdroje omega-3 nenasýtených mastných kyselín pre zdravé srdce

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú dôležité pre mnoho telesných funkcií. Ovplyvňujú napríklad zrážanlivosť krvi, sú potrebné pre správnu činnosť mozgu, chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou i črevnými ťažkosťami. Podieľajú sa na znížení krvného tlaku i cholesterolu v krvi. Keďže ľudské telo si ich nedokáže vyprodukovať samo, najlepším riešením je dopĺňať ich do organizmu prostredníctvom stravy. V ktorých potravinách sa nachádzajú?

Ryby a morské plody
Ryby by mali byť zastúpené v našom jedálničku minimálne 2 razy týždenne. Výborným zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín sú hlavne losos, tuniak, pstruh, ale aj sardinky, mušle či krevety. Ak neholdujete rybám a trpíte nedostatkom týchto zdravých tukov, siahnite po rybom oleji, ktorý je k dispozícii v tekutej forme alebo v podobe kapsúl ako výživový doplnok.

Strukoviny
Čo sa týka strukovín, najviac omega-3 kyselín sa nachádza vo fazuli. Okrem toho je fazuľa aj zdrojom kvalitných proteínov a vlákniny. Vláknina spôsobuje, že fazuľa zasýti človeka na dlhší čas, čo ocenia ľudia, ktorí sa snažia zhodiť prebytočné kilogramy.

Orechy a semená
Riadite sa odporúčaním odborníkov, podľa ktorého by sme denne mali zjesť aspoň hrsť rozličných orechov? Ak nie, je najvyšší čas začať. Čo sa týka semien, veľmi zdravé sú ľanové semiačka. Môžete ich pridať do ovsených vločiek i slaných pokrmov. Slušným obsahom omega-3 mastných kyselín disponujú aj tekvicové a sezamové semienka.

Zdravé druhy olejov
Oleje s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín sa hodia na dochutenie šalátov, ale aj na varenie. Patria sem hlavne olivový, ľanový, repkový a sójový olej. Aspoň dva z nich by vo vašej kuchyni chýbať nemali. Kvalitný repkový olej oceníte nielen pri varení, ale aj pečení.

Vajíčka
Dávno neplatí, že vajíčka zvyšujú cholesterol. Naopak, je dôležité, aby boli v zdravom jedálničku primerane zastúpené. Preferujte vajcia v bio kvalite alebo od domácich farmárov.

Venujte pozornosť príprave
Hoci sú uvedené potraviny vynikajúcim zdrojom zdravých tukov i ďalších živín, dôležitá je aj správna príprava. Pri rybách sa odporúča hlavne pečenie, grilovanie alebo príprava v parnom hrnci. Orechy a semená je najlepšie konzumovať v prirodzenej forme. Ak vám semiačka vo svojej prirodzenej podobe nechutia, pripravte si ich napríklad na olivovom oleji s obľúbenými bylinkami.

-m-