Maliny liečia dušu

Maliny liečia dušu

 Zelené kríky, posiate červenými plodmi, sú súčasťou väčšiny slovenských záhrad. V oblastiach strednej Európy sa im darí výnimočne dobre. Patria k neodmysliteľným súčastiam chutných sladkých dezertov, koláčov a zákuskov. Maliny sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov, ktoré robia jedálny lístok človeka zdravším. Navyše, maliny majú schopnosť pozitívne ovplyvňovať vnútorné rozpoloženie človeka.
 
Obsah a liečivé vlastnosti malín
Maliny, podobne ako ostatné ovocie, sú vhodné k dopoludňajšej konzumácii. Sto gramov pochúťky obsahuje približne 140 kJ, pričom väčšina plodu je tvorená vodou. Maliny sú bohaté predovšetkým na vitamín C, A vitamíny skupiny B, horčík, vápnik a draslík. Železo pozitívne vplýva na tvorbu krvi, čiže zabraňuje anémii. Látky s názvom antokyány sú predmetom vedeckých výskumov. Je zrejmé, že majú schopnosť bojovať proti rakovinovým ochoreniam.
Výživné látky v zastúpení vitamínov, minerálov a stopových prvkov v malinách, majú schopnosť eliminovať depresívne stavy a navodiť pocity vyrovnanosti. Ak chcete krásne vlasy, peknú pleť, zdravé kosti a silné zuby, potom by mali byť maliny pravidelnou súčasťou vášho jedálneho lístka.
 
Ak ste vyznávačom zdravého životného štýlu a očistných kúr, maliny majú schopnosť posilniť imunitný systém. Disponujú diuretickými a mierne laxatívnymi účinkami. Za diuretické účinky je zodpovedná kyselina citrónová.
Malinu môžeme pokojne zaradiť do kategórie liečivých rastlín. Pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus disponuje nielen plod, ale aj listy. Z listov sa pripravujú čaje, ktoré posilňujú svaly maternice tehotných žien a uľahčujú pôrod. Pitie čaju je však potrebné konzultovať s lekárom!
 
Ako maliny konzumovať?

Maliny sú veľmi citlivé na manipuláciu. Po zozbieraní sú určené na okamžitú konzumáciu alebo spracovanie. Ak nemáte k dispozícii vlastné maliny, potom ste odkázaní na mrazené ovocie. Maliny patria medzi plody, ktoré sú citlivé na akékoľvek chemické ošetrenie, preto máte záruku, že aj kupované maliny sú pomerne kvalitné. Čerstvé maliny sa hodia do jogurtov, zmrzliny a svoje čaro majú horúce maliny. Chutnou pochúťkou sú sirupy a marmelády z malín.
 
M.M.
Obrázok: freedigitalphotos.net