Ktoré pokrmy si dopriať po užívaní antibiotík?

Ktoré pokrmy si dopriať po užívaní antibiotík?

Ak ste nútení užívať antibiotiká, je namieste, ak svoju pozornosť zameriate na obnovenie správnej črevnej mikroflóry.

Môžete tak urobiť ešte v priebehu užívania antibiotík, napríklad preparátmi s obsahom prospešných baktérií alebo sa sústrediť na konzumáciu správnych pokrmov. Ktoré sú pre črevá prospešné?

1. Fermentované mliečne výrobky

Môžeme ich nazvať aj kyslomliečne produkty. Vyrábajú sa z mlieka prostredníctvom pôsobenia špeciálnych baktérií. Do kategórie fermentovaných mliečnych výrobkov patria kvalitné biele jogurty, bryndza, kefíry i tvaroh. Problémom je to, že po skvasení sa tieto produkty tepelne ošetrujú, čím v mnohých prípadoch dochádza k úhynu prospešných baktérií. To znamená, že pri nákupe treba dôsledne čítať etikety a aj siahnuť trošku hlbšie do peňaženky. Avšak za pevné zdravie to stojí.

2. Kyslá kapusta

Ďalším skvelým fermentovaným produktom s obsahom prospešných baktérií je kyslá kapusta. Ak si denne doprajete 200 až 300 g, urobíte veľa nielen pre svoje črevá, ale aj zdravie. Pravidelná konzumácia kapusty prospeje tráveniu a imunite, teda vás ochráni pred množstvom zdravotných ťažkostí. Zároveň sa jedná o alternatívu, ktorá je lacná a pomerne ľahko dostupná pre všetkých.

3. Cesnak

Cesnak je preslávený svojimi protizápalovými vlastnosťami a schopnosťou znižovať krvný tlak. Už menej sa hovorí o tom, že obsahuje prebiotiká – potravu pre prospešné baktérie. Vďaka prebiotikám sa probiotikám v črevách darí a podporujú zdravie tráviaceho traktu a imunitného systému ako takého. 

4. Topinambury

Topinambury sa v našom jedálničku nevyskytujú často. Je to škoda, pretože ide o prospešnú hľuzu, ktorá je bohatá i na inulín. Inulín je vláknina, ktorá napomáha množeniu prospešných črevných baktérií. Okrem toho topinambury obsahujú aj vitamíny zo skupiny B, vitamín C a mnohé ďalšie zdraviu prospešné látky. Zo surových hľúz si možno pripraviť šťavu alebo smoothie, poprípade ich použiť podobným spôsobom ako zemiaky. Výborné sú aj ako súčasť šalátov.

5. Fermentované sójové produkty

Vďaka procesu fermentácie sa sója zbaví antinutričných látok a, naopak, vzrastie počet tých, ktoré sú zdraviu prospešné. Po užívaní antibiotík teda pomôžu dať črevá do poriadku aj fermentované sójové produkty. Jedná sa o kvalitné sójové omáčky, miso pastu, natto a tempeh.

-w-