5 antibiotík z prírody

5 antibiotík z prírody

Antibiotiká nachádzame aj v prírode, ba niektoré i v kuchyni.

Už Hippokrates tvrdil, že jedlo má byť naším liekom a liek naším jedlom. Avšak stále na tieto múdre slová akosi zabúdame. Je nespochybniteľným faktom, že antibiotiká sú skvelým objavom modernej medicíny, lenže zabúdame na to, že majú aj vedľajšie účinky, ako napríklad narušenie črevnej mikroflóry. Často sa nimi „kŕmime“, aj keď nemusíme. Niekedy je možno lepšie siahnuť po alternatívach  z prírody. Ktoré sa oplatí vyskúšať?

Grepové jadierka

Grepové jadierka patria medzi významné prírodné antibiotiká. Sú účinné v ničení baktérií, vírusov i plesní. Zodpovedné sú za to hlavne flavonoidy, konkrétne kvercetín, rutín, hesperidín, naringenín a mnohé ďalšie. Možno ich využiť pri bežných vírusových ochoreniach, pri infekciách žalúdka alebo čriev, ale aj pri vaginálnych problémoch. Niektorí využívajú extrakty zo semien aj zvonku, napríklad na kožné problémy alebo na dezinfekciu domácnosti. Podľa štúdie zverejnenej v časopise The Journal of Alternative and Complementary Medicine sú grepové jadierka účinné na 800 druhov vírusov a baktérií a viac ako 100 druhov plesní.

Cesnak

Cesnak má zaslúžené miesto medzi prírodnými antibiotikami. Jeho účinky využíva ľudstvo tisíce rokov. Poradí si s baktériami, plesňami i vírusmi. Zodpovedné sú za to sírne zlúčeniny, hlavne známy alicín. Tie dokážu z tela dostať i toxické látky, ako napríklad olovo, ale aj črevných parazitov. Cesnak je aj vhodné prebiotikum, teda slúži ako potrava pre probiotiká, potrebné pre rast zdravej črevnej mikroflóry. V cesnaku sú zastúpené aj vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín C, vitamíny zo skupiny B, vápnik, železo, horčík, draslík a ďalšie.

Zázvor

Zázvor sa v čínskej medicíne používa odjakživa. U nás je populárny hlavne pre svoju schopnosť zahriať a posilniť imunitu v čase chrípky a nachladnutia. Konzumácia zázvoru môže byť prevenciou pred vznikom žalúdočných a črevných infekcií, ďalej podporuje tvorbu žalúdočných kyselín a vôbec priaznivo vplýva na trávenie. Okrem toho stimuluje krvný obeh.

Kurkuma

Kurkuma sa využíva najmä v indickej kuchyni. Niektorí ju však smelo zaraďujú medzi celosvetovo najzdravšie koreniny. Má významné protizápalové účinky. Takisto si poradí so žalúdočnými infekciami, prináša úľavu pri alergiách. Je výborným detoxikačným prostriedkom.

Echinacea

Echinacea sa využíva najmä pri prechladnutí a infekciách horných dýchacích ciest, ale aj pri zápaloch močových ciest, vaginálnej kvasinkovej infekcii, pri ochoreniach ďasien a ďalších. Je dobrým prostriedkom na nakopnutie celkovej imunity.


-w-