Zlikvidujte akné! Pomôžu vám potraviny.

Zlikvidujte akné! Pomôžu vám potraviny.

Patríte aj vy k fanúšikom rôznych údenín, čokolád a iných menej zdravých potravín? Niet sa potom čo čudovať, že vaša pleť nevyzerá vôbec dobre. Ťažko sa však dobrému jedlu odoláva, preto si aspoň do pravidelného jedálnička zaraďte potraviny, ktoré dostanú vašu pleť do rovnováhy a zatočia s akné.


Citrónová šťava
Tento zázrak z citróna pomáha odstraňovať z tela toxíny. Stačí ak vypijete šťavu z jedného citróna raz za deň. Šťavu môžete vyskúšať aj ako pleťovú vodu. Sťahuje póry, ľahko dezinfikuje akné a pokožku udrží čistú a sviežu.

Uhorka
V žiadnom prípade nevyhadzujte jej šupku. Je veľmi bohatá na oxid kremičitý, ktorý nás chráni pre akné a zachováva vysokú mieru kolagénu. Vďaka tomu budete mať menej vrások. Uhorka obsahuje aj veľa vody, takže pleť dokonale zhydratuje. Ak ju budete nanášať na pleť, či už rozmixovanú alebo iba ako kolieska dostanete bonus vo forme stiahnutých pórov.

Losos
Ryby a najmä losos sú známe tým, že obsahujú omega 3 mastné kyseliny a tie skvele fungujú proti výskytu akné. Stabilizujú tiež hormóny, ktoré akné vyvolávajú. Táto ryba je zásobárňou zinku, kolagénu, vitamínu E. Tieto zložky naštartujú bunky v pleti a podporia ich obnovu.

Melón
Sezónu červeného melónu musíte využiť. Ten pomáha nielen v boji proti akné, ale jeho šťavou zjemníte jazvičky a stopy po akné. Je užitočný na odstránenie škvŕn na koži. Pokožke dodá potrebnú vodu, pôsobí protizápalovo a je bohatý na vitamíny A, B, C.

Jogurt
Biely jogurt má antibakteriálne vlastnosti, a to je potrebné pre očistu pleti. Nanášajte ho večer na 15 minút, dokáže odblokovať upchaté póry a tým pleť prečistí a dodá jej potrebné živiny.

Mandle
Mandle sú presne tým pomocníkom, keď potrebuje pleť okamžitý zásah. Sú najmenej kalorické, obsahujú vitamín E a magnesium. Môžete ich nielen konzumovať, ale aj aplikovať na pleť. Vyskúšajte mandľové mlieko alebo drtené mandle s bielym jogurtom, ktoré nanesiete na tvár vo forme masky. Pravidelným používaním zmiernite tvorbu akné.

Nemyslite si však, že jesť správne potraviny vás zbaví nadobro problémov s akné. Je nutné sa pravidelne odlíčiť, dodržiavať hygienu a návštevu kozmetičky. Iba tak sa môžete navždy zbaviť škaredých „vriedkov“.

Autor: Janka Radimáková