ZDRAVIE V BYLINKÁCH

ZDRAVIE V BYLINKÁCH

Tí, čo majú radi čaje, sa ich určite nevzdajú ani teraz, keď je zima preč. Aj v lete nám dobre padne či už vychladený, alebo vlažný. Okrem najbežnejšieho tmavého s cukrom a citrónom máme bohatý výber čajov bylinkových. Nielenže nášmu organizmu poskytneme prepotrebnú tekutinu (v zime sa nám tak nežiada piť ako v lete, ale tekutiny sú rovnako dôležité, pretože vykúrený vzduch miestnosti veľmi vysušuje), ale dodáme si aj mnohé liečivé látky. V nasledujúcich riadkoch vám dáme tip na niektoré z nich.

Mäta pieporná - má charakteristickú vôňu mentolu, a preto je vhodná pri všetkých chorobách dýchacích ciest. Odstraňuje kŕče, aktivizuje činnosť pečene, žlčníka a pankreasu, slovom napráva mnohé poruchy trávenia.

Materina dúška - je tiež aromatická a čaj nám prinesie aj psychickú úľavu. Je vhodné piť ho nalačno v období zvýšeného stresu. Znižuje nervové napätie a osviežuje.

Medovka lekárska - podporuje srdcovú činnosť a znižuje tlak. Pre mladé ženy a dievčatá poskytuje neoceniteľné služby najmä v čase menštruácie (tu si môžete pridať aj alchemilku, ktorá sa považuje za bylinku na všetky ženské ochorenia). Čaj z medovky môžete podať deťom aj pri zvracaní či hnačkách, zmierňuje kŕče.

Žihľava pôsobí ako všeliek. Na jar sa odporúča pitná kúra zo žihľavy, pomocou ktorej si vyčistíte krv. Ak vám padajú vlasy, nestačí, ak si ich budete kúpať v odvare - každé ráno vypite šálku nalačno. Máte problémy s pečeňou, žlčníkom, ženské ochorenia napr. silné krvácanie, kŕče, cukrovku, málo hemoglobínu? Pite žihľavový čaj.

Žalúdočny likér
Žalúdočný likér, ktorý si môžeme ľahko pripraviť doma, je veľmi účinný pri žalúdočných ťažkostiach, najmä pri prekyslení žalúdka.
Najskôr si urobte žalúdočný test, aby ste s istotou vedeli, že ide o prekyslenie žalúdka. Užite lyžicu čerstvej citrónovej šťavy. Ak sa ťažkosti zhoršia, ide o prekyslenie, ak sa naopak stlmia, alebo ustanú, ide o nedostatočnú tvorbu žalúdočných štiav. V takom prípade likér nebudeme užívať.

Likér proti prekysleniu žalúdka: 15 dielov červeného vína, 2 diely na jemno nakrájanej pomarančovej kôry, ktorú vopred umyjeme, 2 diely harmančeka, diel vachty, diel paliny a vňate zemežlče. Túto zmes necháme týždeň vylúhovať. Po týždni zlejeme, prefiltrujeme a môžeme užívať 1 až 2 polievkové lyžice trikrát denne, alebo len v prípade ťažkostí.
 Používajte vždy na to určenú nádobu, najlepšie s vrchnákom či pokrievkou
 Ak vám zostane nedopitý odvar, preceďte ho a odložte do chladničky.

Príprava bylinkového čaju
Dávkujte tri čajové lyžičky čerstvých byliniek (dobre opláchnutých) alebo jednu- dve lyžičky sušených byliniek na štvrť až pol litra vody - podľa chuti. Predtým, než čaj nalejete do šálky, nechajte ho asi 15 minút prikrytý vylúhovať.
Z medicínskeho hľadiska je bežnou dávkou jeden dvojdecový pohár čaju trikrát denne, mal by sa piť teplý alebo vlažný a vychutnávať v malých dúškoch. Na odvar používajte iba bylinky, ktoré majú zaručený pôvod.