Zážitkové prehliadky na výročie Štefánika

Zážitkové prehliadky na výročie Štefánika

V sobotu 4. mája stretnete na Budatínskom hrade Štefánika. Považské múzeum a divadelno-hravé zoskupenie RAZCA pripravujú pri príležitosti 105. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika špeciálne zážitkové prehliadky.

Významné etapy zo života tohto známeho Slováka predstavia jeho štyri osudové ženy. Matka Albertína zaspomína na Milana ako na šikovného, citlivého a húževnatého chlapca, ktorý dosahoval vynikajúce študijné výsledky a už od detstva sa zaujímal o hviezdy a vesmír. Sestra Elenka priblíži svojho brata počas jeho vysokoškolských štúdií v Prahe, kde prvýkrát okúsil veľký svet, spoznal veľa nových priateľov a stretol profesora Masaryka. Dôverná priateľka Antoinette zavedie návštevníkov do bohémskeho Paríža, kde sa Milan začal naplno a úspešne venovať svojej profesii astronóma, vedca, vynálezcu a cestovateľa, ale nezabúdal ani na spoločenský život. Vďaka snúbenici Giulliane sa návštevníci presunú do obdobia prvej svetovej vojny, keď Milan narukoval do francúzskej armády a stal sa vojenským pilotom.

Hneď od začiatku vojny tak vyvíjal aktivity v prospech slovenského a českého národa a bojoval za ich slobodu a samostatnosť. ,,Hoci Štefánik pochádzal zo skromných pomerov, vďaka svojej cieľavedomosti a vytrvalosti to dotiahol až do najvyšších vedeckých a spoločenských kruhov. Pre svoj cieľ dokázal presvedčiť mnohých významných politikov, štátnikov či kráľov. Nie nadarmo bolo jedno z jeho životných hesiel: Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem,“ hovorí autorka scenára, Katarína Maršalová, a dodáva:  ,,Ak chcete bližšie spoznať velikána slovenských dejín, neváhajte a poďte spolu s nami VERIŤ, MILOVAŤ, PRACOVAŤ.“

Zážitkové prehliadky budú prebiehať v nasledovných časoch: 10.00, 11.30, 13.15, 14.45 a 16.15. Kapacita prehliadok je obmedzená, preto je vhodné rezervovať si miesta na tel. č. 0907108659.

Zdroj foto: Fotografie pochádzajú z archívu Považského múzea.