Zabojujte s nespavosťou. Nepodceňujte kvalitnú posteľ ani matrac

Zabojujte s nespavosťou. Nepodceňujte kvalitnú posteľ ani matrac

Je naozaj pozitívne, že zdravý životný štýl sa stáva čoraz väčším trendom. Pravidelné cvičenie nie je samozrejmosťou iba pre športovcov, na kvalitu stravy si tiež dávame pozor. Odborníci zdôrazňujú negatívne následky stresu. Uvedomujeme si to, že príslovie „v zdravom tele zdravý duch“ má svoj zmysel. Aby bol tento obraz kompletný, je nevyhnutné, aby aj denný režim vyhovoval určitým podmienkam. Prinášame vám niekoľko tipov, ako viete zabojovať s nespavosťou a ako dokážete zlepšiť svoj spánkový režim.

Kvalitná posteľ, zdravé telo

Posteľ je posvätný nočný chrám, ostrov dobrých snov. Teda v ideálnom prípade by to tak malo byť. Mnohí však vôbec nevedia, na čom spia, či sa miesto, na ktoré sa každý večer ukladajú, vyhovuje podmienkam ich vlastného tela.

Možno už dlhšiu dobu rozmýšľate nad výmenou postele. Nepovažujte to iba za estetickú záležitosť. Krása a kvalita sa už dnes naozaj nevylučujú. Tento kus nábytku je zodpovedný aj za naše zdravie, preto výber výlučne na základe ceny tiež nie je úplne rozumný. Ak sa pozriete na ponuku obchodov, určite nebudete mať problém nájsť kvalitné čalúnené postele.

Ak však momentálne nie ste pripravení na výmenu nábytku alebo nemáte na takýto „veľký krok“ časovú kapacitu, zainvestujte do výmeny matraca. Pri výbere myslite aj na to, či máte nejaké zdravotné problémy. Ak vás trápia bolesti chrbtice a/alebo kĺbov, poraďte sa s lekárom, pretože možno budete potrebovať ortopedický matrac. Pre alergikov odporúčame siahnuť po antialergickom produkte. Ak ste úplne zdraví, kvalitný matrac si viete vybrať aj bez pomoci odborníka. Podstatné je to, aby podopieral vašu chrbticu a hlavu. Pokiaľ spávate na boku, mal by sa prispôsobiť línii vášho tela, preto by nemal byť tvrdý. Tuhšie sú pre tých, ktorých obľúbená spánková poloha je na bruchu alebo na chrbte. Ale aj telesná váha je rozhodujúca. Čím ste ťažší, tým tuhší by váš matrac mal byť.

Upokojte svoj mozog

Večer už vypnite svoju hlavu. Tesne pred spánkom si nečítajte pracovné emaily, pokúste sa nemyslieť na starosti a doprajte si nejakú upokojujúcu aktivitu. Tým, ktorí trpia nespavosťou, dokáže pomôcť relaxačná joga alebo rôzne relaxačné techniky, počúvanie pokojnej hudby alebo nejaký tichý večerný rituál, na ktorý sa budete tešiť každý večer. Vyhýbajte sa intenzívnym tréningom. Síce pravidelný pohyb je veľmi prospešný v boji proti nespavosti, na rýchle a náročné cvičenia si nájdite čas skôr v ranných hodinách.


Čítanie alebo pozeranie seriálu v posteli môže znieť ako lákavý predspánkový program. Snažte sa ale svoju posteľ nevyužívať na nič iné ako na aktivity, na ktoré bola pôvodne určená. Deň by mal končiť „nástupom“ do postele a začať položením nohy na zem. Výhoda vysokej postele je tá, že vás odrazí do nového dňa z prirodzenej polohy sedu bez fyzických ťažkostí, bolestí a pocitov diskomfortu.

Tmavá spálňa, farebné sny

Zariaďte si svoju spálňu tak, aby bola útulná. Dávajte však pozor na to, aby interiér nebol povzbudzujúci, mal by vás skôr upokojiť a uspávať. Nič svietiace alebo blikajúce by vás v noci nemalo rušiť, ani svetlá z ulice. Pokiaľ nemáte rolety, poslúžia vám aj tmavé závesy. Takisto „vypnite“ aj všetky zvuky, aj ten najmenší hluk môže narušiť váš spánok. V tejto časti bytu by nemalo byť príliš teplo, ale ani prehnaná zima vám pri zaspávaní nepomôže. Ideálna teplota spálne je okolo 18 stupňov.

Rady starých mám nad zlato

Chronická nespavosť v mnohých prípadoch vyžaduje pomoc odborníka. Ak však tento problém nepociťujete dlhšie ako mesiac, skúste proti nemu zabojovať čím skôr. Vyskúšajte rady starých mám. Uvarte si kamilkový čaj alebo vypite pohár teplého mlieka s medom. Nejedzte nič ťažké a vyhýbajte sa aj alkoholu. Pohrajte sa aj s vôňami, upokojujúco pôsobí levanduľa, citrónová tráva, valeriána lekárska alebo lipa. Zájdite do obchodu s vonnými olejčekmi, určite vám poradia, čo by proti nespavosti zabralo najviac. Kvapka na vreckovku pod vankúš vám môže privolať sladké sny.



Zdroj fotiek: freepik.com, librestock.com