VÝCVIK PSA

VÝCVIK PSA

 

Ak máte záujem o špeciálny výcvik - či už to je váš koníček, alebo to vyplýva z vašej práce - vstúpte do niektorého výcvikového klubu alebo absolvujte výcvikový kurz. Lenže každý majiteľ musí naučiť svojho psa aspoň niekoľko nevyhnutných úkonov.
 
Samozrejme, psy i majitelia najviac získajú v kluboch alebo v kurzoch, kde vás o výcviku poučí odborník. Zistíte, že práve výcvik značne pomáha prehĺbiť vzájomný vzťah medzi vami a psom.
S výcvikom začnite, keď má pes tri-štyri mesiace. Šteňa by si malo zvyknúť, že vonku a vo vašej blízkosti musí byť pokojné a poslušné. Nezastavujte sa s ním pri iných psoch. Iba postupne ho privádzajte do zaľudnených ulíc s dopravným ruchom. Keď sa psovi prihovárate, hovorte vždy vľúdne, chlácholivo, jednoznačne.
Najprv psa naučte, aby kráčal vedľa vás: pevne uchopte vodidlo a skráťte ho natoľko, aby zviera bolo pravým plecom pri vašej ľavej nohe. Spočiatku to cvičte bez pohybu, potom pri chôdzi. Kráčajte rovno a zaveľte „K nohe!\". Nato skúšajte obraty vpravo, pričom od psa odstúpte, aby sa vám nezamotal medzi nohy, a nakoniec obraty vľavo.
Keď psa naučíte správne chodiť a vracať sa, naučte ho sadnúť si na rozkaz a zakaždým, keď sa musíte pri chôdzi zastaviť, napríklad na okraji chodníka pred prechodom cez cestu. V pokojnom prostredí sa zastavte a jemne, ale pevne rukou položenou na chrbát na začiatku panvy psa stláčajte do sedu. Pritom zavelte „Sadni\". Čoskoro vás pochopí.

KRÁČANIE PRI NOHE
 
Vykročte rovno, vodidlo v ľavej ruke, pes pri vašej ľavej nohe. Ak váš pes predbieha, prudko myknite vodidlom a rázne zavelte „K nohe!\" Ak pes udržiava správnu polohu, zakaždým ho pochválte. Ďalšou fázou výcviku sú obraty vpravo a vľavo. Výcvik prerušujte a prestávky využite na hru a na pochvalu.
 
SADNI
Keď sa zastavíte, naučte psa sadnúť si. Preložte si vodidlo do pravej ruky, ľavou rukou pohlaďte psa po chrbte a stláčajte mu zadok do sedu. Zaveľte „Sadni!\", a ak vás pes poslúchne, pochváľte ho.
 
SADNI A ZOSTAŇ
 
Sediacemu psovi zavelte „Zostaň!\" a s napätým vodidlom ho obídte. Ak sa pes usiluje pohnúť, myknite vodidlom a znova ho posaďte. Zaveľte „Sadni a zostaň!\" zároveň so zobrazeným znamením a obídte ho vo väčšom kruhu. Pri ďalších výcvikových hodinách zväčšuje vzdialenosť, prípadne sa vzdiaľte natoľko, aby vás pes nevidel. Keď sa vrátite, vždy psa pochváľte.
 
POČKAJ A KU MNE
 
Pri použití vodidla psa posaďte, zavelte „Počkaj!\", obráťte sa a odíďte. Zo vzdialenosti niekolkých metrov znova zavelte „Počkaj\" a urobte rukou vyobrazené znamenie. Privolajte psa k sebe tým, že ho oslovíte menom a pridáte povel „Ku mne!\". Usmerňujte ho otvorenou dlaňou vystretou smerom k psovi. Keď sa pes približuje, vodidlo skráťte. Uvedie psa do správnej polohy pri nohách tým, e si ruky priložíte k pásu a zavelíte „Sadni!\"