Vianoce - OVOCNÉ TRUBIČKY

230 g múky, 1/4 lyžičky škorice, 90 g mäkkého masla alebo margarínu Helia, kôra z 1/2 citróna, 1 lyžica citrónovej šťavy, 2-4 lyžice vody, 1 balíček vanilínového cukru Plnka: 150 g sušených fíg, 150 g sušených marhúľ 100 g kandizovaného citróna, 50 g sekaných mandlí, 25 ml brandy Okrem toho: 200 g marhuľového džemu, 50 g jemného kryštálového cukru, 1/4 lyžičky škorice

 

Najprv si pripravíme plnku a to tak, že zmiešame nadrobno nakrájané figy, marhule, citrón, mandle a brandy. Nádobu s masou zakryjeme a necháme cez noc odležať.

Cesto si pripravíme z múky, škorice, masla, citrónovej kôry, citrónovej šťavy, vody a vanilínového cukru. Vyformujeme z neho guľu a zakrytú necháme v chlade 1 hodinu odležať. Cesto vyvaľkáme na 3-4 mm hrúbku a vykrajujeme kruhy s priemerom asi 5 cm, ktoré ešte formujeme do oválneho tvaru.

Na každý ovál dáme trochu plnky a zvinieme ho do rolky. Marmeládu roztopíme v hrnci, potierame ňou trubičky a nakoniec ich posypeme so škoricou zmiešanou s cukrom. Pečieme na plechu vystlatom papierom na pečenie asi 15-20 minút pri teplote 180 °C.