V DOLNEJ KRUPEJ OTVORIA RUŽIARSKU SEZÓNU

Rozárium M. H. Chotekovej v Dolnej Krupej organizuje 5. ročník otvorenia ružiarskej sezóny. Ten sa koná tradične začiatkom júna v čase najväčšieho rozkvetu ruži.

 

Podujatie sa pri príležitosti začiatku ružiarskej sezóny začne v sobotu 1. júna o 10:00 h. a potrvá až do 19:00 h.

„Návštevníci môžu absolvovať prehliadky rozária so sprievodcom, ktorý im porozpráva o aktuálnej výsadbe. Tešíme sa, že za päť rokov sme tu vysadili vyše 250 odrôd a 2500 koreňov ruží na jednom mieste. Tie majú dvojité využitie, pretože ružové lupienky používame aj pri výrobe medoviny,“ hovorí Katarína Hanicová z Medolandie.

Mária Henrieta, známa aj ako Ružová grófka, preslávila Dolnú Krupú, na začiatku 20. storočia najväčším rozáriom v Európe. Organizátori v tejto tradícii pokračujú dodnes, vďaka čomu patrí obec neďaleko Trnavy k vyhľadávaným letným destináciám v trnavskom regióne.

„Aj v tomto roku bude prvý júnový víkend v obci patriť voňavým a farebným ružiam. Turisti majú ideálnu príležitosť cestovať sem bez auta. Návštevníkom bude k dispozícii bezplatná doprava s názvom Krupanská fčela. Autobus bude premávať zo železničnej stanice v Trnave do obce Dolná Krupá a naspäť,“ dodáva Alexander Prostinák, riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

Sprievodným programom otvorenia bude vystúpenie hudobného tria Lily Veil. Pripravené bude občerstvenie a ochutnávky svetovo oceňovaných medovín z Medovinárstva APIMED.

Dospelí sa môžu tešiť na ochutnávku ružovej medoviny, ktorú sme venovali grófke Chotekovej, zakladateľke prvého rozária na Slovensku. A ich ratolesti sa zabavia vo Včeláriu, kde na ne čaká náučný chodník a pohybové aktivity,“ zakončuje Katarína Hanicová z Medolandie.

Ruže v sobotu slávia v celej obci

 

Návštevníci obce Dolná Krupá sa môžu počas víkendu tešiť aj na ďalšie sprievodné podujatie - Slávnosť ruží. To bude prebiehať súčasne s podujatím otvorenia ružiarskej sezóny v parku  klasicistického  kaštieľa susediaceho s areálom Medolandie od 13:00 h. Nebudú chýbať vystúpenia dychovej hudby, detský krojovaný sprievod, diskotéka, vystúpenia mladých divadelníkov a tradičná súťaž o najkrajšiu ružu.

Na programe je aj oslava Medzinárodného dňa detí, ktorú v spolupráci so Slovenským národným múzeom organizuje obec Dolná Krupá. Podujatie nazvané ako Cesta rozprávkovým parkom odštartuje o 10:00 h. v kaštielskom parku. Najmenší sa počas svojho sviatku môžu tešiť na maľovanie na tvár, skákacie hrady, vodný futbal, penovú párty, rôzne súťaže a stánky s občerstvením.

Vstupné na otvorenie ružiarskej sezóny: dospelí 4,50 €, deti/seniori/ZŤP 3 €, rodinná vstupenka (2 dospelí + 2-3 deti) 10 €, deti do 6 rokov zdarma. V cene vstupenky je ochutnávka medoviny a komentovaná prehliadka rozária. Vstup na Slávnosť ruží je spoplatnený za cenu 4 €. Detské podujatie Cesta rozprávkovým parkom je bezplatné.

Zdroj foto: Región Trnava, Dolná Krupá