TRADIČNÉ STAVANIE MÁJOV BUDE UŽ TENTO VÍKEND

TRADIČNÉ STAVANIE MÁJOV BUDE UŽ TENTO VÍKEND

Zvyky a tradície stavania májov si pripomenú od piatku 28. apríla do nedele 30. apríla v Špačinciach, Ružindole, Suchej nad Parnou aj v Dolnej Krupej, Jaslovských Bohuniciach či Voderadoch. Podujatia budú sprevádzať vystúpenia folklórnych súborov a ľudová zábava.

Tradícia stavania tzv. mája, alebo stromu ozdobeného stužkami na vrchole, bola znakom záujmu o mladú slobodnú ženu. V mnohých obciach na Slovensku sa dodržiava dodnes a je príležitosťou na folklórne oslavy príchodu jari.

Stavanie májov začne v Regióne Trnava v piatok 28. apríla o 17:00 h. v obci Špačince.  Miestni hasiči postavia máj v parku pri kultúrnom dome za sprievodu ľudových piesní v podaní DFSk Špačinčanka.

Obyvatelia i návštevníci obce Ružindol ho môžu zažiť v sobotu 29. apríla o 17:00 h. „Pre nás je to už tradičná každoročná akcia, kedy sa všetci občania radi stretávame pred kultúrnym domom a nesmie chýbať vystúpenie folklórneho súboru Rošindolčané a našich detí z MŠ a ZŠ Ružindol,″  hovorí Peter Galanský, starosta obce Ružindol.

Príjemné stretnutie obyvateľov začne práve kultúrou a pripomínaním si starých zvykov cez ľudové piesne. „Nasledovať bude samotné stavanie mája, do ktorého sa zapájajú odvážni a najsilnejší muži z obce. Atmosféru dotvára harmonikár, ktorý celú akciu sprevádza aj uzatvára,″ dodáva Peter Galanský. Už druhý rok bude podujatie spojené aj s Detským Rošindolským trhom, ktorý začne pre najmenších od 14:00 h.

Obec Suchá nad Parnou pozýva všetkých na "Stavanie mája" v nedeľu 30. apríla o 19:00 h. pred kultúrnym domom, kde bude sprievodný program v podaní dychovej hudby Suchovanka, Suchovského speváckeho zboru a DJ Jozefa Šimončiča.

V nedeľu slávnostne postavia máj aj v obci Dolná Krupá o 15:00 h. na Námestí L. van Beethovena, ako aj v Bielom Kostole o 16:00 h., kde vystúpia folklórny súbor Bílokostolčané a detský folklórny súbor Bílokostolanček.

V Jaslovských Bohuniciach doplní tradičný sprievod dychová hudba Dubovanka a FSS Blavanka. Členovia hasičského zboru spolu deťmi z miestnej materskej školy postavia máj na Námestí sv. Michala.

Obec Voderady tiež pozýva obyvateľov Regiónu Trnava na tradičné stavanie mája v nedeľu 30. apríla o 18:00 h. Starostka obce spolu s deťmi a členmi FK Voderady ozdobia máj a za sprievodu Hudobnej skupiny Borovienka ho prenesú a postavia v centre obce na Zichyho námestí. Zábava bude pokračovať do večerných hodín v Kultúrnej zóne.
Zdroj foto: Obec Ružindol, Obec Jaslovské Bohunice

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava. Otváracie hodiny TIC nájdete na http://bit.ly/TuristickeInformacneCentrum

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.