TO NAJLEPŠIE Z VIANOČNÝCH TRHOV SI MÔŽETE PRIPRAVIŤ AJ V POHODLÍ DOMOVA

TO NAJLEPŠIE Z VIANOČNÝCH TRHOV SI MÔŽETE PRIPRAVIŤ AJ V POHODLÍ DOMOVA

 Najobľúbenejšie zimné pochúťky typické pre adventné obdobie si môžete vychutnať aj tento rok. Pomocou receptov od tých najlepších výrobcov z regiónu Trnava si pripravíte tradičnú teplú medovinu, medovníky alebo varené víno, aby ste sa doma cítili tak, ako na pravých vianočných trhoch.

K zime, no predovšetkým k adventu, neodmysliteľne patrí hriata Trnavská medovina, ktorá sa svojou kvalitou radí medzi tie najlepšie na svete. V obci Dolná Krupá neďaleko Trnavy ju už vyše dvadsať rokov vyrába rodina Kudláčových z vlastnej produkcie včelieho medu. Včelárstvo bolo spočiatku pre rodinu len záľubou so snahou nadviazať na hodnoty našich predkov, dnes už ale patrí medzi najoceňovanejších výrobcov medoviny na svete. Základná filozofia medovinárstva Apimed spočíva vo výrobe odrodových medovín odlíšených druhom medu, z ktorého sú vyrobené - kvetový, agátový, lesný či lipový. Funguje to veľmi podobne, ako keď vinári rozlišujú víno podľa odrody hrozna. Med či medovinu na tohtoročné sviatočné obdobie si môžete zakúpiť osobne v medovinárstve v Dolnej Krupej alebo prostredníctvom internetového obchodu. Pripraviť si ju môžete v pohodlí doma a spárovať s vianočnými jedlami podľa návodu od manželov Kudláčových.

Tip od výrobcov medoviny Apimed:
medovinu odporúčame jemne prihriať na teplotu 55 - 60°C, nie však variť a podávať ju v hrubších pohároch, ktoré dlhšie udržia teplotu. Zohriatím medoviny ešte viac vyniknú arómy použitého medu, prípadne bylín a korenín. Zážitok pre všetky zmysly je zaručený. Horúcu medovinu si najlepšie vychutnáte v čistom stave bez riedenia vodou. Hodia sa k nej ako vianočné sladké čokoládové, orechové alebo ovocné dezerty, tak aj husacia a kačacia pečeň s lokšami alebo údená šunka či tvrdé sladšie druhy syrov. Zohriatu medovinu odporúčame vychutnávať po dúškoch.

Ako medovina, tak aj medovníky svojou históriou siahajú až do praveku. Neskôr v časoch stredoveku sa piekli predovšetkým v kláštoroch a na panstvách v podobe domáceho pečiva. Medovnikárstvo na území Slovenska má svoju tradíciu už od 15. storočia. Pri príprave medovníkov sa používal varený med, ktorý pôsobí konzervačne a vďaka tomu pečivo časom nestrácalo na kvalite. Aj v súčasnosti nájdete v obci Smolenice, pod Smolenickým zámkom, rodinné medovinárstvo Včelovina. Ak budete počas adventu prechádzať okolo, určite ho neminiete. Svieti tu totiž naozaj netradičný sedem metrový vianočný stromček postavený z debničkových včelích úľov. Ak sa zastavíte v medovinárstve, med do vašich tohtoročných medovníkov môže pochádzať práve z rozprávkových Smoleníc.

Tip od medovinárstva Včelovina
: v našom medovinárstve, ako aj v internetovom obchode, nájdete niekoľko druhov lokálneho medu a medoviny. Najlepšie vianočné medovníky upečiete vďaka tomuto receptu.
Budete potrebovať tieto ingrediencie: 70 dkg hladkej múky špeciál, 22,5 dkg práškového cukru, 15 dkg tuku (Palmarín), 5 PL medu, 1,5 PL perníkového korenia, 5 PL mlieka, 2 celé vajcia, 1 KL sódy bikarbóny a 1 KL kakaa.
Postup prípravy cesta začína rozdelením dávky múky na dve časti, pričom jednu časť vložíme do misky spolu s dávkou sódy bikarbóny a druhú odložíme na dosku. Do väčšieho hrnca dáme med, 1 vajce, cukor, tuk, perníkové korenie a mlieko. Obsah hrnca miešame nad parou do mierneho zhustnutia a neskôr pridáme múku so sódou bikarbónou. V hrnci všetko spolu varíme za stáleho miešania asi 15 minút. Ešte teplé cesto následne vylejeme do zvyšku múky pripravenej na doske a vypracujeme tuhé cesto. Necháme vychladnúť a cesto vyvaľkáme na hrúbku približne 3 mm. Medovníčky pred aj po upečení pretrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre rozohriatej na 170 °C asi 10 min.

Okrem medoviny a medovníkov je to aj varené víno, ktoré si väčšina z nás vychutná v zimnej atmosfére adventných trhov. V tento vianočný čas si ho môžete ľahko pripraviť aj v pohodlí vášho domova. Lokálny producent vína z obce Suchá nad Parnou, vinárstvo Terra Parna, pestuje vo svojich vinohradoch v Ružovej doline odrodu Modrý Portugal. Tento rok na prichádzajúce sviatky zaradili do svojej ponuky špeciálne Vianočné víno. Ako inak, Modrý Portugal, ročník 2019, a k nemu voňavá zmes korenia spolu s receptom na prípravu vianočného vareného vína.

Tip od vinárstva Terra Parna: Voňavú zmes korenia z balíčka zmiešajte v hrnci spolu so šťavnatým vínom, piatimi lyžicami cukru a zahrejte. Víno zahrievajte pozvoľne, aby sa neodparil všetok alkohol. Pre zvýraznenie ovocnosti môžete ešte do vína nastrúhať kôru z limetky, muškátový oriešok, pridať šťavu z troch klementínok a polovicu vanilkového struku.

Zdroj foto: Región Trnava, Zaži v Trnave, Terra Parna, Včelco, Medolandia

Viac informácií na stránke www.regiontrnava.sk, emailom info@trnavatourism.sk alebo priamo v Turistickom informačnom centre – Región Trnava. Otváracie hodiny TIC nájdete na http://bit.ly/TuristickeInformacneCentrum

Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTrnava a na Instagrame www.instagram.com/regiontrnava.

Tešíme sa na vás v Regióne Trnava!

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.