Tatranská galéria v Poprade

Tatranská galéria v Poprade

Marcin Berdyszak – Ľudské slabosti (Human weaknesses)

Výstava je súčasťou projektu: ART&HOLOCAUST
Číslo projektu: CLT03040
Programová oblasť: Podnikanie v oblasti kultúry, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca

Organizátor výstavy: Tatranská galéria v Poprade (v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja)
Miesto konania:           Elektráreň Tatranskej galérie v Poprade, Hviezdoslavova 12, Poprad
Vernisáž výstavy:         25. marca 2024 o 17.00
Termín výstavy:            25. marec – 2. jún 2024
Kurátorka výstavy a autorka projektu: Dr. Anna Ondrušeková    
Trvanie projektu:         november 2022 – apríl 2024     
Projekt podporili:        ART & HOLOCAUST získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP a je spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a Prešovského samosprávneho kraja
Odkaz na národné webové sídlo:       www.eeagrants.sk
Webová stránka projektu:                    www.artandholocaust.sk

 

Tatranská galéria v Poprade si pre návštevníkov v rámci záverečnej fázy dlhodobého medzinárodného projektu ART&HOLOCAUST pripravila výstavu významného poľského umelca Marcina Berdyszaka. Jeho samostatná výstava s názvom Ľudské slabosti je prezentáciou autorových prác realizovaných za posledných desať rokov. Všetky realizácie sa týkajú boja súčasného človeka s plodmi jeho inteligencie, poznania, civilizácie. Od všadeprítomného konzumu a šialenstva v podobe prémie za nadbytok, cez vojenské akcie ako všadeprítomnú hrozbu až po súčasné vzdelávanie, ktoré tiež prispieva k takémuto postoju k druhým.

Vedomosti, ktoré sú veľkou silou človeka, boli a sú do veľkej miery využívané proti človeku samotnému, ako to možno vidieť na všetkých nových technológiách, ktoré najprv zrekvirovali armády, a potom, po období zastarávania, boli sprístupnené verejnosti. Tak to bolo počas prvej svetovej vojny, počas druhej svetovej vojny, a tak je to aj dnes.  

Autor považuje za ľudskú slabosť všetky aktivity, ktoré sa sústreďujú na vytváranie vojenských záruk, nových zbraní alebo ekonomických trikov určených na zvýšenie všeobecného zisku ľudstva. Podľa jeho názoru je to dôsledok nedostatku dôvery v iné ľudské bytosti, ktorý je napriek toľkým rokom existencie ľudského druhu stále prítomný.

Totálna komodifikácia všetkého, štandardizácia, europalety, unifikácia, nivelizácia, regulácia a vlastne kontrola nad druhým, a teda nad všetkým, čo môže byť. Podľa autora je to dôsledok strachu, ktorý je široko spopularizovaný na rôznych úrovniach od vojenskej až po ekonomickú, zdravotnú či morálnu a ktorý je ľahko ovládateľný, najmä v globálnom meradle.

Výstava je formou Pocty obetiam prvého transportu Židov z Popradu do Osvienčimu počas druhej svetovej vojny. Slabina ľudstva spočíva predovšetkým v tom, že sa v čase globalizácie a totálneho toku informácií nedokáže poučiť z vlastných chýb alebo chýb iných spoluobčanov na zemeguli. Ľudstvo sa ženie vpred v pretekoch s vlastným egom, ktoré nás tlačí do priepasti a zvádza nás dokonca tým, že práve takáto činnosť dáva zmysel.             

Marcin Berdyszak (*6. novembra 1964  Poznań) je súčasný poľský umelec, venujúci sa prevažne inštaláciám a multimediálnym realizáciám. V rokoch 1983 – 1988 študoval na Štátnej vysokej škole výtvarných umení v Poznani, kde získal diplom z odboru maľba u profesora Włodzimierza Dudkowiaka a v odbore socha v ateliéri profesora Macieja Szańkowskiego. V roku 2005 získal titul profesora výtvarného umenia.  V rokoch 2008 – 2012 a 2012 – 2016 pôsobil ako pedagóg a rektor poznanskej Akadémie umení. Vystavuje a prednáša o vizuálnej kultúre po celom svete (Poľsko, USA, Nemecko, Japonsko, Švédsko, Fínsko, Veľká Británia, Rakúsko a ďalšie). V tvorivej rovine sa zameriava predovšetkým na inštalácie, objekty a sochy v multimediálnom kontexte.

 

Súčasťou programu vernisáže v Tatranskej galérii v Poprade o 17.00 bude i koncert emeritného sólistu Opery SND Ivana Ožváta (*2. marca 1959, Trnava). Vyštudoval operný a koncertný spev na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Jeho osobnosť formovali významní predstavitelia slovenskej kultúry – profesori Mária Kišonová-Hubová, Andrej Očenáš, Gustáv Papp, Viliam Záborský, A. I. Orfionov, dr. Janko Blaho, Eugen Suchoň, Darina Laščiaková, Gejza Dusík, Štefan Hoza a ďalší. Počas svojho vyše tridsaťročného pôsobenia v Opere SND vytvoril viac ako šesťdesiat postáv v inscenáciách diel:  Predaná nevesta, Eugen Onegin, Puritáni, Otello, La traviata, Manon Lescaut, Madama Butterfly, Čarovná flauta, Dcéra pluku, Nabucco, Tosca či Turandot.

Niekoľko rokov pôsobil ako sólista Novej scény, kde účinkoval v operetách Veselá vdova, Krásna Helena, Čardášová princezná, Cigánsky barón, Netopier, Noc v Benátkach a v muzikáloch My Fair Lady, Grand hotel či Kiss Me, Kate. Popri pôsobení na javisku sa intenzívne venuje aj koncertnej činnosti. Účinkoval takmer vo všetkých európskych krajinách i v zámorí na rôznych operných a operetných medzinárodných festivaloch a turné (Japonsko, Monako, Kuba či Írsko). Nahral sólové CD nazvané  Vám, jedine len vám...,  a Od Dunaja hlbokého až po Kriváň vysoký. V roku 2016 na bratislavskom hrade v rámci udeľovania cien výnimočným osobnostiam Slovenska dostal Ivan Ožvát ocenenie a zaradili ho do Identifikačného kódu Slovenska.

 

Sociálna spravodlivosť, rovnosť šancí, prístup k vzdelaniu a rešpekt k jazyku, kultúre a ľudskej dôstojnosti sú silnými nástrojmi na zlepšenie spolunažívania medzi všetkými skupinami obyvateľov našej spoločnosti, a to chceme naším projektom ART & HOLOCAUST podporiť.