Sviatočná orechová torta

Sviatočná orechová torta

Potrebujeme:
9 žĺtkov,
1 celé vajce,
300 g práškového cukru,
4 KL strúhanky,
300 g mleté orechy,
¼ KL prášku do pečiva.

Postup:
Žĺtky, jedno celé vajce a 300 g cukor vymiešame do peny. Pridáme sneh z 9 bielkov, 4 kávové lyžičky strúhanky, 300 g mleté orechy a asi 1/4 kávovej lyžičky prášok do pečiva. Zľahka zmiešame a vylejeme do vymastenej, strúhankou vysypanej formy. Pečieme v teplovzdušnej rúre 1 hodinu pri 150 °C.

Plnka:
4 žĺtky,
4 polievkové lyžice práškový cukor,
1 malá lyžička hladkej múky,
1/2 dl silnej čiernej kávy - šľaháme nad parou na hustú kašu. Odstavíme a za tepla pridáme 250 g masla, dobre vymiešame, necháme postáť, kým plnka stuhne, znovu vymiešame a potom korpus plníme. Korpus si spravidla upečiem deň vopred a pred plnením cesto pokropím rumom (umom). Naplnený korpus necháme 2-3 hodiny postáť a polejeme čokoládou polevou. Boky torty obsypeme mletými orechami. Ozdobíme celými lúpanými mandľami, polovičkami vlašských orechov, prípadne bielkom s cukrom vyšľahaným nad parou.

Viac receptov nájdete:
http://www.1000knih.sk/obchod/kucharky-a-recepty/neviete-co-uvarit-dajte-si-poradit

Autor: Anna Čunderlíková