Ste stále hladní, hoci ste jedli? Toto vám pomôže prestať myslieť na nezdravé jedlo!

Ste stále hladní, hoci ste jedli? Toto vám pomôže prestať myslieť na nezdravé jedlo!

Pokiaľ ste sa rozhodli zhodiť niekoľko kíl, je dôležité upraviť stravovacie zvyklosti a začať sa hýbať. Jedálny lístok by mal byť zostavený tak, aby ste telu počas dňa dodali dostatok energie i živín a nepociťovali hlad. Takisto je dôležité jesť v pravidelných intervaloch. Avšak aj napriek tomu sa môže stať, že budete mať slabú chvíľu a nebudete myslieť na nič iné iba na jedlo. Ako sa od dotieravých myšlienok na jedlo odpútať?

Obujte si tenisky a choďte sa prejsť

Azda najlepším riešením je opustiť kuchyňu, obuť si tenisky a vybehnúť von. Výbornou voľbou je svižná chôdza, beh či bicyklovanie. Samozrejme, môžete sa venovať akémukoľvek cvičeniu, ktoré máte radi. Podľa odborníkov práve pohyb pomáha odpútať sa od myšlienok na jedlo.

Dajte si pohár vody

Neraz sa smäd prezlečie za hlad a my siahneme po jedle, hoci telo si pýta tekutiny. Ak sa vám najbližšie stane, že budete neuveriteľne hladní, hoci ste nedávno jedli, dajte si pohár vody s citrónovou šťavou.

Doprajte si „menšie zlo“

Pokiaľ máte naozaj silné nutkanie jesť, vyberte si potraviny, ktoré predstavujú „menšie zlo“. To znamená, že namiesto keksíkov si dajte kvalitné sušené ovocie, čokoládu vymeňte za lyžicu arašidového masla a slané zemiakové lupienky za hrsť orechov.

Zbavte sa všetkého nezdravého

Ak doma nebudete mať žiadne sladkosti, klobásky, slaninku či zemiakové lupienky, jednoducho po nich nesiahnete ani v čase krízy, pretože ich nebudete mať k dispozícii. Budete nútení vymyslieť si nejakú zdravšiu verziu maškrtenia.

Zamyslite sa nad tým, ako sa budete cítiť o hodinu či dve

Predstavte si situáciu, že niekoľko dní poctivo dodržiavate stravovací plán, upravuje sa vám trávenie, cítite sa ľahšie a aj váha sa začína hýbať smerom nadol. Potom príde slabá chvíľa a vy si doprajete všetko, čo vám príde do cesty. Ako sa budete cítiť o niekoľko hodín po skonzumovaní takéhoto jedla? Zrejme budete mať výčitky svedomia a zamáva to aj vaším sebavedomím, pretože to budete vnímať ako osobné zlyhanie. Samozrejme, môžu sa dostaviť i tráviace ťažkosti, pretože organizmus sa už preorientoval na zdravšiu stravu. Potom je veľmi pravdepodobné, že na „upokojenie“ si doprajete zase niečo nezdravé. Tak sa môžete dostať do bludného kolotoča. Preto si vždy predtým, ako siahnete po niečom nezdravom, položte otázku, ako sa budete cítiť o niekoľko hodín po skonzumovaní „junk food“.

Pripomeňte si svoj cieľ

V ťažkých chvíľach pri chudnutí, teda aj vtedy, keď vás trápi hlad, pomôže aj to, keď si pripomeniete, prečo ste začali chudnúť. Ideálne je, keď máte svoj cieľ napísaný niekde na viditeľnom mieste aj s fotografiou, ako by ste chceli vyzerať. Vhodným miestom je napríklad chladnička. 

Choďte si zdriemnuť

Jedným z dôležitých faktorov úspešného chudnutia je to, aby ste spali dostatočne dlho a kvalitne. Ak vám odpočinok chýba, môže sa to prejavovať počas dňa práve zvýšeným hladom. V prípade, že vám nestačil nočný odpočinok a kvári vás hlad, dajte si jednoducho popoludňajšieho „šlofíka“. 

-w-