Správne osvetlenie ako dokonalý doplnok spálne

Správne osvetlenie ako dokonalý doplnok spálne

Atmosféru spálne tvorí nielen zvolený nábytok, ale aj drobné detaily, ktoré dodávajú interiéru osobitosť a dotyk harmónie. Nejedná sa len o textilné doplnky či dekorácie. Prvok, ktorý pomôže dotvoriť váš domov k dokonalosti, je aj vhodne zvolené osvetlenie. ,,Existujú rôzne typy svetiel, od klasických stropných osvetlení až po stolové lampičky či svetelné reťaze, ktoré vytvoria z domova obzvlášť počas sychravých jesenných dní útulné miesto," hovorí Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO - NÁBYTOK.

Správny výber centrálneho osvetlenia spálne je základom úspechu. Nevhodné osvetlenie totiž môže úplne narušiť pokojnú atmosféru spálne. ,,Klasické stropné svetlo je základom spálne v každej domácnosti. Je na vás, či zvolíte solitér, bodové osvetlenie alebo závesný luster. Vždy však myslite na to, na aký účel má svetlo slúžiť,\" vysvetľuje Štěpánová. Spálňa je predovšetkým miestom oddychu, a preto je dobré pozerať sa nielen na typ osvetlenia, ale aj na farbu svetla, ktorú osvetlenie má. Do spální je ideálne voliť také zdroje teplého svetla, ktoré majú ľahko žltkastý odtieň. Ten vytvára pocity uvoľnenia a relaxácie, pretože podporuje tvorbu melatonínu.


        Luster Wood, 39,99 €                           Lampa Judith 79,99 €


Pre čítanie a chvíle pokoja pred zaspaním

Chvíľa s knihou predtým, než sa uložíte spať, navodí ten správny pocit uvoľnenia. Aby ste si z knihy odniesli to pravé, potrebujete vhodnú lampu na čítanie, ktorú môžete umiestniť na nočný stolík alebo priamo na stenu za posteľ. ,,Špeciálne lampy na čítanie majú funkcie, vďaka ktorým je možné nastaviť si zdroj svetla tak, aby vyhovoval vašim potrebám. Pri vybraných modeloch je dokonca možné meniť jeho intenzitu,\" vysvetľuje marketingová riaditeľka. Ďalšou možnou voľbou sú aj svetlá s tienidlami, ktoré rozptýlia svetlo príjemne do priestoru a opäť zaistia, že sa vo svojej spálni budete cítiť skvele.


              Lampa Ging 24,99 €                        Osvetlenie Taba 19,99 €       
Atmosféru pre oddych a relax vytvoria tiež stojace lampy. Ak zvolíte dobre, poslúži aj ako osvetlenie na čítanie vo vašom čitateľskom kútiku alebo môže čiastočne nahradiť centrálne osvetlenie. Na trhu je veľa rôznych variant, od kĺbových s niekoľkými zdrojmi svetla, ktoré môžete presne smerovať, až po solitéry, ktoré zaujmú v spálni dominantné miesto a sú prvkom, ktorý sám o sebe púta pozornosť.

 Svetelné detaily

Drobné osvetlenie zabudované v nábytku vám môže pomôcť pri každodenných činnostiach. ,,Obľúbené je napríklad vnútorné osvetlenie skríň, ktoré predovšetkým v hlbokých priestoroch pomôže s lepšou orientáciou,\" upozorňuje Štěpánová zo spoločnosti ASKO - NÁBYTOK. Ďalším doplnkom môžu byť LED pásiky, ktoré viete jednoducho aplikovať kamkoľvek na nábytok, napríklad na podfarbenie zrkadiel alebo spodnej hrany nábytku. Nezabúdajme ani na ozdobné svetelné reťaze, ktoré môžete meniť podľa aktuálnej sezóny a ktoré sa v slovenských domácnostiach tešia stále väčšej obľube ako príjemná a funkčná dekorácia.

Zdroj: ASKO – NÁBYTOK