Sisu: Naučte sa žiť ako Fíni a budete šťastnejší

Sisu: Naučte sa žiť ako Fíni a budete šťastnejší

Fíni patria k najspokojnejším národom na svete. V marci tohto roku bolo v správe OSN Fínsko už tretíkrát vyhlásené za najšťastnejšiu krajinu sveta. Čo je základom ich šťastia? Zoznámte sa so sisu.

Sisu môžeme označiť za životný štýl a zároveň súhrn vlastností, ako vytrvalosť, statočnosť, odolnosť, usilovnosť či odhodlanie. Sisu vlastne vychádza z toho, že tieto povahové rysy človek potrebuje práve vtedy, keď je v úzkych. To je ten kľúčový okamih, v ktorom treba prejaviť vytrvalosť či odhodlanie, vzoprieť sa osudu a bojovať. Čiže sa jedná o akúsi vnútornú silu človeka, ktorú použije v ťažších životných obdobiach.

Sisu je považované za neoddeliteľnú vlastnosť fínskeho ľudu, ktoré ho robí najšťastnejším národom na svete. Avšak sisu má vraj v sebe každý z nás – spočíva v akčnom prístupe a stoickom odhodlaní.

5 tipov, ako začleniť sisu do vášho života

Buďte v spojení s prírodou

Fíni milujú prírodu a sú s ňou prepojení už od útleho detstva. Krásne hory máme aj na Slovensku, a preto nám nič nebráni v tom, aby sme sa pravidelne vybrali do prírody, sledovali vtáky či kvety vo vlastnej záhrade, pozorovali východ či západ slnka, započúvali sa do šumu stromov...

Zamilujte sa do ticha

Počúvali ste niekedy ticho? Ak nie, skúste to hneď teraz a zostaňte tomuto zvyku verní. Každý deň sa pokúste stráviť osamote aspoň 10 – 15 minút a venujte sa, napríklad meditácii – koncentrujte sa na svoj dych alebo svetlo sviečky. Alternatívou meditácie môže byť aj sústredenie sa na modlitbu.

Čítajte

Ak ste sa ešte nenašli svoj obľúbený žáner či autora, skúste dať šancu napríklad severským detektívkam. Tie dostanú snáď každého!

Existuje množstvo výskumov, ktoré potvrdzujú prospešnosť každodenného čítania. Prospieva telu i duši.

Oddeľte prácu od súkromia

Spočiatku môže byť náročné dodržiavať toto pravidlo – len máloktorí z nás dokážu nechať pracovné záležitosti v kancelárii a po odchode z nej sa sústrediť na rodinu, priateľov či svoje koníčky.

Pokiaľ dokážete oddeliť svoj pracovný život od súkromného, budete oveľa šťastnejší nielen vy, ale aj ľudia okolo vás.

Buďte minimalistickí

Fíni preferujú kvalitné, udržateľné a funkčné predmety, ktoré budú dlho slúžiť im, ale neskôr aj ostatným. Vo Fínsku fungujú vo veľkom tzv. blšie trhy a veľmi obľúbené sú tu aj požičovne či verejné knižnice.

Takýmto spôsobom nielen výrazne ušetríte, ale urobíte niečo pozitívne aj pre životné prostredie.

Zostaňte pokorní

Fíni majú primerané ambície, ale zároveň dokážu akceptovať to, čo im život prináša. Vďaka tomu dokážu byť spokojní aj s tým, čím disponujú aktuálne.

Sú vnútorne pripravení na to, že súčasťou života sú nielen vzostupy, ale aj pády. Život sa skladá nielen zo šťastných, ale aj temných dní. Oni to vedia prijať a akceptovať rovnako dobre, ako negatívne emócie.

Mirka