Rybačka po Taliansky

Počas pobytu v Taliansku ma môj priateľ Eugenio Bertozzi, majiteľ penziónu lmperia a motorovej lode Pirata v známom letovisku Cesenatiku-Villamrina, pozval na rybolov v Jadranskom mori.  Usporadúva ho v dvoch variantoch. V lete jeho loď vypláva od móla vo Valverde na desaťkilometrovú plavbu na more.

Cesta je pre letných hostí a ďalších záujemcov, ktorí z paluby lode sledujú výlov morských rýb pomocou sietí. Za zaujímavé predstavenie, vrátane občerstvenia (pečené ryby, chlieb a víno v neobmedzenom množstve) sa platí 10 Eur. Na spiatočnej ceste sa hostia zabavia pri hudbe a tanci, o zábavu sa stará majiteľ lode. Je obdivuhodné, ako tento veselý päťdesiatnik, bývalý námorník, vie rozprúdiť náladu. Keď sa po troch hodinách loď vráti do prístavu, nikomu sa nechce ísť domov.

 

ÚLOVOK V SIETI

Samotný výlov prebieha podľa presných pravidiel. Súčasne s Piratou vypláva od susedného móla rovnaká loď Netuuno. Paluby oboch motorových lodí spája hrubé červené lano, dlhé sto metrov. Najskôr plávajú na približne rovnakej úrovni, až na telefonický pokyn sa začnú k sebe približovať a tým aj zaťahovať siete, zavesené na lane.

Pri kratšom manévri sa obidve lode priblížia k sebe a ich posádky začínajú vyťahovať z hlbín Jadranského mora siete s bohatým úlovkom. Ulovené ryby sa vysypú na palubu, triedia sa podľa veľkosti a druhu. Drobné ryby slúžia pri ďalšej plavbe ako vítaná nástraha. Potom sa lode odpoja a každá sa iným smerom vracia tam, odkiaľ pred tromi hodinami vyplávala.

Oveľa zaujímavejší lov organizuje pre profesionálnych rybárov a milovníkov rybolovu „Gigi" Bertozzi v jesenných a zimných mesiacoch. Vypláva sa už ráno o piatej z prístavu z Cesenaticu, kde pri móle kotví Pirata, veľa ďalších člnov a bárok, ale aj luxusných jachiet.

 

NA LOV NA SVITANÍ

V ten deň sa na lov vydali ešte ďalšie tri lode, takže pri kanáli už bolo živo od včasného rána. Na osvetlených lodiach sa začali zhromažďovať rybári. Každý zaplatil 20 Eur, ale to je pre Talianov zanedbateľná suma. Rovnakú sumu zaplatia za turistické menu, štyri lepšie pizzy, pätnásť zmrzlín, desať kilogramov broskýň, šesť veľkých pív alebo za prenájom plážového slnečníka s dvomi lehátkami. Ráno všetkým prišli vhod svetre, teplé bundy a nepremokavé plášte. Ako náhle sa však rozvidnelo a ukázalo sa slnko, rýchlo sme všetko vyzliekli a na palube sme sa oddávali hrejivým slnečným lúčom. Pol hodiny pred odjazdom už boli všetci vášniví rybári na svojich miestach. Ešte v rannom šere si každý prichystal svoje náčinie. Z dvadsiatich ľudí v rôznom veku som narátal pät žien, bez šesťčlennej posádky, ktorá sa stará o bezpečnú plavbu, o stravu (tá pozostávala z makarónov a darov mora frutta di mare), a o nástrahu. Tak sa nazývajú kraby, krevety, sépie a iná morská háveď, ktorú Taliani tak milujú. Všetko samozrejme zapíjajú bielym, alebo červeným stolovým vínom výbornej chuti.

Rybárom som nikdy nebol a rybársky prút som v rukách držal iba ako malý chlapec. So záujmom som sledoval celé dianie na palube.

 

NEŽ ZABERIE...

Spočiatku dospávali. Taliani sú zvyknutí žiť večer a neskoro ísť spať, pretože si môžu ráno prispať. Na lodi zavládlo nepredstaviteľné ticho, prerušované len hlukom motora. Keď však vyšlo slnko, všetci rýchlo ožili. Ale ešte predtým sme v tme míňali rozprávkovo osvetlené ropné veže, ktoré sa týčili z mora.

Okolo deviatej hodiny každý účastník rybolovu zaujal miesto pri pripravených prútoch a ticho sa venoval rybolovu. Obdivoval som zručnosť rybárov pri navliekaní nástrahy. Medzitým vysvitlo slnko a tak som sa pohodlne usadil do kresla na hornej palube, oparoval sa a sledoval rybolov. Úplné ticho prerušovali občasné výkriky a jasot rybárov pri každom ulovení väčšej, alebo vzácnejšej ryby.

Úlovok bol pestrý. Každý účastník lovu mal pri sebe veľkú nádobu s vrchnákom, alebo bez neho. Do vody hádzal ulovené ryby. Drobné rybičky sa zhromažďovali samostatne a pri ďalších morských lovoch sa používali ako nástraha. Rybári svoje miesto opúšťali len v nevyhnutnom prípade, hlavne počas obeda. Hneď ako sa najedli, vrátili sa opäť na svoje stanovište, aby pokračovali v love, ktorý skončilo šiestej večer.

Rybári starostlivo odložili svoje náradie a upratali palubu. Po celodennom morskom love nezostala ani stopa.