Rozhovor: Šťastné obdobie Roba Opatovského

Rozhovor: Šťastné obdobie Roba Opatovského

Na hudobnej scéne je už od roku 1996. Vtedy vydal výrazné prvé hity Heartbreaker a It Doesn’ t Matter v spolupráci s producentským triom Ľubo „Umelec“ Priehradník, Berco Balogh a Jozef Gregor. V roku 1997 mu vyšiel prvý album, ktorý niesol jeho meno. Nasledovali ďalšie – Nebol som zlý, Prílev energie, V tom zvláštnom sne, či dva Vianočné albumy. So skladbou Niečo máš sa v roku 2010 prepracoval do slovenského finále pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest. Aktuálne prežíva radosť z narodenia dcérky Hanky. Pracovne však nezaháľa, vychádza mu nové CD s názvom Môj život a v budúcnosti by sa chcel venovať swingovej muzike.


Najskôr sa podeľ s čitateľmi s pocitmi čerstvého otca...
Užívam si to. Zo začiatku som sa trošku bál, mal som rešpekt pred tým malým dieťatkom, ktoré je také krehké. Veď Hanka má len pár týždňov. Postupne sa však zlepšujem. Teraz som si už zvykol, ako správne dcérku chytiť, prebaliť, poprípade asistovať pri kúpaní. Dá sa povedať, že už som aj manželke nápomocný.

Nuž teda, ako tá pomoc napríklad vyzerá?
Najskôr bola u nás svokra, ale keď sme ostali sami, tak som sa iba prizeral ako manželka Hanku kúpe, prebaľuje. Ale teraz musím byť viac aktívny. Zatiaľ len pomáham, prinesiem, čo je potrebné. Už som dokončil album, mám viac voľného času, takže ho chcem venovať rodine a všetko sa chcem naučiť. Vyskúšal som si aj kočíkovanie, ktoré ma veľmi baví. Povedal som si, že každý deň o hodinku skôr vstanem, aby som si to mohol vychutnať naplno.

Podľa čoho ste vyberali meno?
Bolo viac mien, ktoré boli v užšom výbere, ale Hana sa nám zdalo vhodné aj k priezvisku Opatovská. Vyberali sme kratšie meno k dlhému priezvisku, v hre bola aj Ema alebo Ela. Hana sa nám zdala ako pekné slovenské meno.

Ostane iba pri Hanke, alebo uvažujete aj o väčšej rodine?
Bol som dosť prekvapený reakciou mojej manželky na podobnú otázku. Hoci bola po pôrode vysilená, rozprávali sme sa o tom, ako to zvládala a či by vôbec išla do ďalšieho pôrodu, ona povedala, že áno. Úžasná eufória z toho, že Hana je krásna a zdravá stále trvá. Určite sa nezastavíme pri jednom dieťati.

Aj preto, aby prišiel syn?
Vôbec mi nebude prekážať, ak to bude ďalšia dcéra.

Pripravoval si sa na rolu otca? Čítal si literatúru, hľadal rady na internete?
Rozprával som sa s kamarátmi, ktorí už majú deti. Vraveli mi, aby som knihy pokojne čítal, ale že v realite to bude aj tak všetko inak. Skôr som sa ich pýtal, aké to je a ako zvládli začiatky. Samozrejme, moja predstava bola úplne iná ako realita. Prečítal som knižku, kde boli základné informácie, ale v mojom veku mi bolo veľa vecí dosť jasných, takže som sa nič nové nenaučil.

Spomenul si, že nový album Môj život je už hotový. Koľko ubehlo času od prvotného nápadu?
Trvalo to skoro rok, lebo myšlienka naň vznikla už koncom decembra 2012. Vtedy sa končilo aj promo Vianočného albumu 2. Pomohol mi aj priateľ Marián Čičmanec. Je to vlastne naše spoločné dielo - môj autorský vklad a jeho finančná podpora, ktorú každý muzikant potrebuje.

Novinka Môj život je tvoj v poradí už desiaty album. V hudbe skúšaš rôzne štýly, sedí ti swing, latino, sentimentálne vianočné piesne aj tanečné hity, spieval si o Natálii, o Príleve energie, Oceáne aj Vianočnej pošte, s Monikou Bagárovou máš megaúspešné dueto Prší. Čo nájdu fanúšikovia na tvojom novom CD?
Spracoval som nové témy, ktoré vstúpili do môjho života a naozaj stáli za to, aby boli spracované. Napríklad, že som sa stal prvýkrát otcom, tešil som sa ako budem prvýkrát vidieť svoje dieťa, celé som to emotívne prežíval. Práve tak vznikla pieseň Milovaná, ktorá je pre Hanku. Silnou skladbou pre mňa je aj Odpúšťam, kde spievam o mojej mame, ktorá sa ma vzdala, keď som bol ešte veľmi malý. Veľmi rád mám aj pesničku Môj život. Je o tom, ako sa nevzdávam. Tvrdo na sebe pracujem a aj keď sa mi stane, že sa vyskytnú problémy, niečo sa nevydarí tak, ako by som si to predstavoval, nezúfam a idem ďalej.

Práve skladba Môj život sa stala aj \"hymnou\" slovenskej paralympijskej výpravy v Soči. Ako došlo k spolupráci medzi tebou a našimi hendikepovanými športovcami?
Zapáčila sa Jankovi Riapošovi, predsedovi Slovenského paralympijského výboru a vystihuje skoro každého, aj športovcov, ktorí sa nevzdávajú a neboja sa prekonávať prekážky. Každý si môže túto pesničku napasovať na seba. Hovorí o tom, aby sme neboli smutní z neúspechu, pretože každý neúspech nás ťahá dopredu.

Všetky skladby na albume si naspieval sám. Neuvažoval si tentoraz o duete?
Nie, ale rád by som neskôr spravil jeho reedíciu a pozval napríklad Roba Grigorova alebo Anitu Soul.

Je v tebe veľa vitality, môžeš poradiť mužom, ako sa majú udržať takto vo forme?
Základ je robiť to, čo nás baví. Pre mňa je to láska k hudbe, je to moje povolanie, moje hobby, ktoré ma živí. Toto je hnací motor, čo sa možno prejavuje aj na tom, ako vyzerám. Neprejedám sa, nekonzumujem cukor ani sladkosti. Snažím sa veľa spať a dobré vínko neodmietnem.

Žiješ pozitívne obdobie - nový album, šťastné manželstvo, novonarodená dcérka.
Aké máš ešte plány do budúcnosti?

Chcel by som ďalšie deti, a keď budem mať na to vek, rád by som sa viac venoval swingovej hudbe a jazzu.

Autor: Janka Radimáková

Zdroj: Robo Opatovský

Zdroj foto z krstu:Ratajsky/Blackeye