Raj pre lyžiarov? Jednoznačne Rakúsko

Raj pre lyžiarov? Jednoznačne Rakúsko

Rakúsko je právom označované ako svetová lyžiarska veľmoc, má najlepšie podmienky pre lyžovanie, svahy aj klimatické pomery. Asi žiadnemu fanúšikovi lyžovačky netreba zvlášť predstavovať lyžiarske strediská Schladming, Zillertal s ľadovcom Hintertux, Sölden, či svetoznámu zjazdovku Hahnenkamm v Kitzbühel. Rakúsko je obľúbenou destináciou aj mnohých slovenských lyžiarov, ktorým naše svahy začali byť tesné. Nie je to nič prekvapivé. Rakúšania dokázali svoje Alpy zužitkovať na maximum a vybudovali tu neuveriteľných vyše 200 lyžiarskych stredísk. Je to svetové maximum v počte stredísk v jednej krajine.


Rakúske špecifiká
Na svoje si tu prídu zanietení športovci aj rekreační lyžiari či rodiny s deťmi. Pre Rakúšanov je lyžovanie národným športom, oslavujú a milujú svojich športovcov, ktorí v medzinárodnom súperení dosahujú najlepšie výsledky už desaťročia. Práve tu vznikli a vyvinuli sa moderné techniky alpského lyžovania. Skvelo pripravené terény, stovky kilometrov zjazdoviek, freeride oblasti určené pre voľnú jazdu v neupravenom snehu, lyžiarske školy a škôlky, ski-parky s množstvom zábavy pre lyžiarov aj snowboardistov, množstvo kabínkových lanoviek a sedačiek, dopravujúcich lyžiarov do výšok aj nad 3000 metrov, hustá sieť skibusov, príjemné posedenie v množstve horských chát s vynikajúcou kuchyňou, relax v početných akvaparkoch a wellness centrách - skrátka kvalitné a bohaté služby sú tu samozrejmosťou. Strediská v rakúskych Alpách majú v porovnaní s ostatnými akúsi špecifickú atmosféru. Takmer vždy sú to pôvodné horské osady, ktoré na vás dýchajú nefalšovanou atmosférou Álp. Väčšinou nie sú také veľké ako francúzske. Hoci v jednom údolí sa nachádza hneď niekoľko stredísk, nie sú prepojené. Lyžiarom však ponúkajú spoločný skipas, ktorý vám umožní lyžovať na desiatkach a stovkách kilometrov rôznorodých svahov.

Ubytovanie
Rakúsko je povestné aj svojou vysokou úrovňou kvality ubytovania. Majitelia si svojich hostí vždy dokonale hýčkajú. Pre Rakúsko je najtypickejšie ubytovanie v súkromných apartmánoch bez stravy, prípadne s raňajkami – či už na týždeň alebo jednu noc, čo napríklad vo Francúzsku alebo Taliansku nemusí byť úplnou samozrejmosťou. Apartmány poskytujú vždy dostatok priestoru a často aj rôznorodú ponuku wellness aktivít. Pokiaľ teda od ubytovania očakávate komfort a relax, vyberte si Rakúsko.

Top 3
Ak by sme mali spomedzi veľkého počtu rakúskych lyžiarskych stredísk vybrať len tri oblasti, boli by to Ischgl, Stubai a Zell am See-Kaprun.
Ischgl
Ischgl patrí k najvychytenejším strediskám v Tirolsku. Je prepojený so susedným švajčiarskym strediskom Samnaun. Okrem raja pre lyžiarov ponúka aj výhodné podmienky pre milovníkov free stylu, bežiek či sánok. Je vychýrený aj pre bohatý nočný život, široké možnosti nákupu a celkovo aktivít mimo „kopca“. Je pravidelne zaraďovaný medzi top strediská sveta.

 

Stubai
Stubaiský ľadovec je najväčšou ľadovcovou oblasťou Rakúska, len 45 minút cesty autom od Innsbrucku. Je známa ústretovosťou k rodine, za posledné tri roky získala ocenenia v sprievodcovi ADAC Skiguide Award ako najlepšie rodinné lyžiarske stredisko v Alpách. Deti do 10 rokov majú lanovky v údolí Stubaital v sprievode platiacej dospelej osoby zdarma.

Zell am See – Kaprun
Patria sem 3 strediská: ľadovec Kitzsteinhorn, Maiskogel a Zell am See – Schmittenhöhe. Centrálna dedinka Kaprun je od ľadovca vzdialená približne 8 km, strediská sú prepojené skibusmi, ktoré sú pre lyžiarov zdarma. Športové centrá ponúkajú kryté bazény, squash, klzisko a saunu. Okrem zjazdoviek je v areáli aj 200 km bežeckých tratí a 25 km turistických chodníkov.

Ak ste sa lyžiam doteraz bránili, je najvyšší čas to skúsiť. Možností je skutočne neúrekom.

Autor: Andrea Zummerová