PUDEL

PUDEL

 

Patrí medzi najstaršie plemená psov. Na vyšľachtení sa podieľali ako starý huňatý pastiersky pes, tak aj starý vodný pes, ktorý sa používal na prinášanie vodnej zveri. Dodnes obľubuje vodu a vyniká ochotou prinášať zastrelenú pernatú zver.
 
Aj keď sa u nás na poľovnícke účely nepoužíva, niektorí poľovníci, najmä v zahraničí, používajú toto pôvodné poľovné plemeno na výkon práva poľovníctva dodnes, a to veľmi úspešne. Pudel totiž patrí medzi najinteligentnejšie plemená psov a  využili ho aj pri vyšľachtení pudla pointera. Je veľmi učenlivý, chápavý a vnímavý, mimoriadne ľahko ovládateľný, pozorný a bystrý. Disponuje vzácnou dynamikou, úžasným temperamentom a vrtkosťou.
Chová sa v troch varietách, veľkej, s výškou do 58 cm, strednej s výškou do 45 cm a trpaslíčej s výškou do 35 cm.
Môže byť rôznej farby, najčastejšie čiernej, bielej, hnedej, sivej a marhuľovej, no i plavej či antracitovej.
Pre svoju vernosť je pudel mimoriadne obľúbený aj ako úžitkový a spoločenský pes. Iste by bolo zaujímavé vrátiť ho aj do výkonu poľovníctva v našich, tuzemských podmienkach. Zdá sa, že by zahanbil svojou prácou vo vode a v polí nejedno chýrne poľovné plemeno psa. A to nielen svojou inteligenciou, ale najmä energiou, s akou pracuje.