Prírodní bojovníci proti nespavosti

Prírodní bojovníci proti nespavosti

Nemôžete v noci poriadne spať alebo máte problém so zaspávaním? Potom vás s najväčšou pravdepodobnosťou sužuje počas celého dňa únava, podráždenosť či nervozita. Ako si s tým poradiť?

Nemusíte hneď siahnuť po liekoch na spanie. Niekedy stačí doplniť do organizmu niektoré živiny, využiť silu liečivých rastlín alebo odstrániť niektoré zlozvyky.

Tipy, ako sa vyspať doružova
Proti nespavosti možno bojovať mnohými spôsobmi. Niekedy však človeku trvá trochu dlhšie, kým nájde ten správny recept. Niekomu stačí vykonávať jednoduché dychové cvičenia alebo si počas dňa zacvičiť. Ďalší sa spoľahnú na silu prírody a vyskúšajú liečivé bylinky alebo doplnky výživy.

Melatonín
Ako účinné v tomto smere sa javia výživové doplnky s obsahom melatonínu. Tento hormón je produkovaný v noci a ak ho je málo, vznikajú problémy so spánkom. Je vhodný pre všetkých, ktorí nemôžu zaspať alebo potrebujú zlepšiť kvalitu spánku.

Aromaterapia
Medzi ďalšie vhodné voľby, ktoré prinesú kvalitnejší spánok, patrí aj aromaterapia. Čo sa týka porúch so spánkom, azda najznámejší je v tomto esenciálny olej z levandule lekárskej. Pred spánkom stačí niekoľko kvapiek nakvápať na kúsok látky a zhlboka vôňu vdychovať. Ak máte k dispozícii sušenú levanduľu, naplňte ňou plátenné vrecúško a postupujte rovnako.

Potraviny a nápoje
Spánok ovplyvňujú aj potraviny a nápoje. Dôležité je hlavne obmedziť príjem kofeínu a nikotínu v popoludňajších hodinách. Nezabúdajte na to, že kofeín sa nachádza nielen v káve, ale aj vo viacerých nápojoch, tmavej čokoláde či výživových doplnkoch. Zaspávanie narúša aj vysoký príjem sacharidov, ktoré vyvolávajú kolísanie hladiny cukru v krvi.

Ak je príčinou nespavosti stres, v prvom rade sa treba naučiť ho zvládať napríklad cvičením alebo venovaním sa obľúbenej činnosti. Pomocníkmi sú aj niektoré potraviny, ktoré prirodzene obsahujú aminokyselinu tryptofán. Tryptofán ovplyvňuje produkciu serotonínu ovplyvňujúceho náladu. Výborným zdrojom tejto látky sú banány, pšeničné klíčky či slnečnicové semienka. Vhodné je tiež doplniť jedlá bohaté na horčík, ktorý mnohí označujú za akési prírodné sedatívum. Aj nedostatok tohto minerálu sa môže podieľať na vzniku nespavosti. Nájdete ho v listovej zelenine, strukovinách, celých zrnách a orechoch.

Liečivé rastliny
A ktoré liečivé rastliny sú vhodné pri nespavosti? Liečivá rastlina vitex jahňací sa používa hlavne na zmiernenie príznakov predmenštruačného syndrómu, no stojí za pokus vyskúšať ju aj pri nespavosti. Ďalšími vhodnými bylinkami sú valeriána či medovka lekárska a ľubovník bodkovaný.

-m-