Prechádzky prospievajú telu i duši aj v zime. Prečo si ich dopriať?

Počas zimného obdobia by sme mali spomaliť, dopriať si viac oddychu, spánku i relaxačných aktivít. Avšak pohyb je rovnako dôležitý ako v zime, tak i v lete. Chôdza na čerstvom chladnom vzduchu je ideálna pre všetky vekové i váhové skupiny. Aké sú jej benefity?

Chôdza je pre človeka najprirodzenejšou pohybovou aktivitou s množstvom benefitov pre telo i dušu. Napriek tomu sa väčšina z nás hýbe nedostatočne. Chcete to zmeniť? Doprajte si každý deň minimálne 30-minútovú prechádzku na čerstvom vzduchu bez ohľadu na ročné obdobie. Nedajte sa odradiť dažďom, snehom a ani vetrom počas zimných mesiacov.

Na aké benefity sa môžete tešiť?

Spálite viac kalórií

Keďže je počas zimných mesiacov chladnejšie, telo musí vynaložiť viac energie na to, aby sa zohrialo. Výsledkom je väčšie množstvo spálených kalórií. Ak máte radi otužovanie, nepreháňajte to s oblečením. Voľte radšej viac tenkých vrstiev.

Zlepšíte si kvalitu spánku

Ak máte problémy so spánkom, zrejme bude potrebné urobiť viacero úprav v životnom štýle. Jednou z nich je každodenný pohyb vonku, ktorý pozitívne ovplyvňuje prirodzené biorytmy. Namiesto podvečerného a večerného sledovania televízie si radšej zájdite na prechádzku.


Zdroj foto: freepik.com

Lepšie sa sústredíte

Čerstvý vzduch spoločne s chladom majú priaznivé účinky na kognitívne funkcie, vrátane koncentrácie. Ak sa neviete sústrediť na prácu či učenie, vybehnite na chvíľu von.

Posilníte si imunitný systém

Prekúrené miestnosti, umelé osvetlenie a nedostatočné vetranie nášmu zdraviu a ani imunitnému systému neprospievajú. Čo s tým? Znížte teplotu v miestnosti, pravidelne a nárazovo vetrajte, používajte zvlhčovače alebo čističky vzduchu a každý deň choďte na prechádzku. Obranyschopnosť sa vám poďakuje.

Podporíte zdravie srdca

Svižná chôdza je výborným kardio tréningom. Avšak v zime prospieva srdcu ešte viac, pretože kombinácia chladu a pohybovej aktivity spôsobuje, že srdce pumpuje väčšie množstvá okysličenej krvi, čo je preň prospešné.


Zdroj foto: freepik.com

Udržíte si zdravú hmotnosť

Mnohí z nás majú v zime tendenciu viac maškrtiť a menej sa hýbať. Práve pravidelná prechádzka môže byť výbornou prevenciou priberania počas zimy. Skúsite to?

Znížite mieru stresu

Stres, najmä ten dlhodobý, je jednou z hlavných príčin civilizačných ochorení. Kľúčové je naučiť sa ho zvládať. Prechádzky sú výbornou voľbou, pretože dýchate viac okysličeného vzduchu, ste na prirodzenom slnečnom svetle a prietok krvi v mozgu spôsobí väčšiu produkciu hormónov, ako sú serotonín a endorfíny.

Nehovoriac o tom, že prechádzka vám pomôže získať si odstup od problémov a odreagovať sa.

Podporíte svoje celkové zdravie

Pravidelná chôdza sa spája s množstvom fyzických benefitov. Pri chôdzi podporujete zdravie srdca i mozgu, predchádzate nadváhe, vysokému tlaku i cholesterolu, posilňujete svalstvo, zlepšujete svalovú rovnováhu, silu i vytrvalosť.

Mirka