Poznáte týchto 10 fascinujúcich faktov o Wimbledone?

Poznáte týchto 10 fascinujúcich faktov o Wimbledone?

Rok 2020 sa nekonal. Rok 2021 bol v znamení dodržiavania odstupu.Dnes sa už Wimbledon, najstarší a pravdepodobne najprestížnejší tenisový turnaj na svete, opäť môže tešiť z plných tribún.

Dnes sa už Wimbledon, najstarší a pravdepodobne najprestížnejší tenisový turnaj na svete, opäť môže tešiť z plných tribún.

Hoci udalosť sprevádzali hádky o bodovanie v rebríčkoch, rozhodne patrila k najočakávanejším po dlhom čase a lákala aj potenciálnymi trhákmi.Pozrime sa na ešte staršie turnaje, prečo je tento turnaj vlastne taký skvelý.

Pozrime sa na ešte staršie turnaje, prečo je tento turnaj vlastne taký skvelý.

Prinášame 10 fascinujúcich faktov o Wimbledone, ktoré pravdepodobne ešte nepoznáte

Drží rekord najdlhšieho tenisového zápasu v histórii...

Keď John Isner a Nicolas Mahut vstúpili v utorok 22.júna 2010 na kurt č. 18, netušili, že odohrajú najdlhší tenisový zápas v histórii.
Po 11 hodinách a piatich minútach hry, vo štvrtok 24. júna, odišli z kurtu po famóznom zápase, v ktorom odohrali 183 gemov so skóre 6-4, 3-6, 6-7(7-9), 7-6(7-3), 70-68.
Samotný rozhodujúci set, ktorý bol prekrstený na „Nekonečný zápas“, bol dlhší než predchádzajúci rekordný zápas!

...a rekord za najviac es

Pre každého, kto nefandí tenisu, je eso skôr karta, ktorú môžete dostať v hre videopokru, no pre tenisových fanúšikov znamená len jedno: podanie, ktoré súper nedokáže vrátiť, keďže popri ňom len tak preletí.
V zápase Isner–Mahut sa počas vyše 11 hodín bolo na čo pozerať, vrátane množstva es. V tomto zápase padol aj rekordný počet es od jedného hráča v jednom zápase – Isner ich dal 113 – a prispel aj k rekordnému počtu 218 es na jednom turnaji.

Strecha centrálneho dvorca stála 71 miliónov libier

Počas 132 rokov svojej existencie bol Wimbledon vystavený vrtochom počasia, čo nie je ideálne pre turnaj na daždivom ostrove v severnom Atlantiku.
Každý, kto kedysi sledoval hviezdy ako Tim Henman či Monica Seles, si pamätá, ako sa hráči utekali schovať, zatiaľ čo zberači loptičiek naťahovali na kurte obrovskú plachtu.
Čiastočne sa to zmenilo zavedením zaťahovacej strechy nad centrálnym dvorcom v roku 2009. Strecha zo 100 % recyklovateľnej tkaniny stála neuveriteľných 71 miliónov libier, no vďaka nej majú veľké zápasy ochranu pred dažďom.
O osem rokov neskôr nasledovala strecha nad dvorcom č. 1 s podobnými nákladmi.

Má historicky najdlhšiu spoluprácu v oblasti športového tovaru

Slazenger je takmer synonymom Wimbledonu, a nie náhodou. Firma tam dodáva tenisové loptičky od roku 1902, čo je najdlhšia dohoda tohto druhu vôbec.
Odvtedy spoločnosť Slazenger vstúpila do rôznych ďalších športov vrátane golfu a kriketu a je jedným z ideálnych príkladov toho, ako môže byť sponzorstvo pre spoločnosti prínosné.

Počas turnaja sa použije 53 000 loptičiek

Spoločnosti Slazenger pomáha aj to, že Wimbledon má obrovskú spotrebu tenisových loptičiek.

Slávne žlté guľôčky sa dodávajú priamo hráčom v tubách po troch kusoch (po uskladnení pri teplote 20 °C). Po použití sa predávajú verejnosti za cenu 2,50 libry, pričom výťažok z predaja sa venuje nadácii Wimbledon Foundation.
A vedeli ste, že sú žlté len od roku 1986? Predtým boli biele, čo si môžete overiť, ak si pozriete záznam slávneho víťazstva mladého Borisa Beckera rok predtým.

Je to najväčšia stravovacia udalosť v športe v Európe

Na nakŕmenie a napojenie davu na turnaji treba armádu vyše 3 000 zamestnancov a plánovanie ako pri vojenskej operácii.
Aby ste mali predstavu, ako to na najväčšom podujatí svojho druhu v Európe vyzerá, tu je niekoľko dôležitých kulinárskych štatistík za rok 2019:
- 18 061 porcií ryby s hranolkami
- 6 147 porcií cestovín pre súťažiacich
- 4 242 porcií sushi pre súťažiacich
- 276 291 pohárov koktejlu Pimm's
- 64 703 porcií zmrzliny/nanukov
- 191 930 porcií jahôd
- 234 416 podaných jedál počas celého šampionátu
Ak vás nezasýti toto, tak už nič!

Tráva sa kosí na optimálnu výšku 8 mm

Wimbledon – jediný grandslamový turnaj hraný na tráve – berie svoje zelené ihrisko veľmi vážne.
Organizátori vedia, že tráva môže rozhodnúť o tom, či bude turnaj dobrý alebo zlý, a preto plánujú veci do najmenších detailov.
Špecialisti na kosenie dostanú pokyn, že dĺžka má byť presne 8 mm: ak je tráva dlhšia, začne loptičku brzdiť, zatiaľ čo príliš krátka dĺžka má opačný účinok.
Treba vedieť aj to, že to nie je len taká hocijaká tráva, ale mätonoh trváci, známy svojou odolnosťou.

Kurty majú vlastného jastraba, ktorý odháňa holuby

Jastrab Rufus Harris síce počas turnaja navštívi Wimbledon len hodinu denne, ale zohráva dôležitú úlohu.
Každý deň medzi 9.00 a 10.00 hodinou hliadkuje na kurtoch a odrádza tak miestne holuby, ktoré tam chcú hniezdiť. Ak by sa im hniezdenie umožnilo, začali by obťažovať návštevníkov a mohli by znehodnotiť kurty trusom.
Rufus sa v posledných rokoch stal tak trochu celebritou a často sa objavuje na fotografiách na sociálnych sieťach s nadšenými fanúšikmi.

Ročne sa predá takmer pol milióna reklamných produktov

Keďže počas dvoch týždňov sa na podujatí zúčastní vyše pol milióna fanúšikov, nie je prekvapením, že „merč“ sa predáva ako teplé rožky.
V obchodoch a stánkoch na turnaji sa predá približne jeden kus na fanúšika, vrátane takmer 15 000 potných pásiek a viac ako 27 000 uterákov s logom šampionátu.

Kráľovná sa zúčastnila štyrikrát


Hoci bola až do roku 2016 patrónkou klubu All England Tennis and Lawn Club, ktorý šampionát organizuje, zúčastňovala sa kráľovná Alžbeta II. na tomto podujatí len zriedka.
Počas svojej 70-ročnej vlády sa objavila len štyrikrát: v rokoch 1957, 1962, 1977 a 2010. Pri jej poslednej návšteve sa hráči vrátane Andyho Murrayho a Rogera Federera rozhodli kráľovnej pred zápasom pokloniť, hoci tento protokolárny zvyk bol pred niekoľkými rokmi zrušený.