Poľovnícke vybavenie musí poľovníkovi umožniť byť nenápadný

Poľovnícke vybavenie musí poľovníkovi umožniť byť nenápadný

Keď poľovník loví alebo aj „len“ pozoruje zver, je dôležité, aby bol touto zverou nepozorovaný. Divá zver je totiž plachá a rýchlo by ušla ak by mala čo i len najmenší pocit ohrozenia. Poľovník sa tak potrebuje zamerať na dve veci: vlastnú nenápadnosť a schopnosť pozorovať zver bez ohľadu na podmienky.

Oblečenie, ktoré poľovníka neprezradí

Čo sa týka toho, aby bol poľovník maximálne nenápadný, dosiahnuť to môže napríklad vhodným poľovníckym oblečením. To sa vyznačuje mnohými prvkami, ktoré pomáhajú k tomu, aby poľovník ostal pred zverou ukrytý.

Môže ísť napríklad o špeciálny materiál, ktorý nešuští. Aj keď by sa totiž mohlo zdať, že šušťanie oblečenia poľovníka je banalita, divá zver so svojim citlivým sluchom dokáže započuť aj takéto tichšie zvuky. A samozrejme, v takom prípade nebude na nič čakať, ale rovno ujde.

Optické zariadenie, ktoré umožní poľovníkovi vidieť v tme

A čo dopomôže poľovníkovi vidieť bez ohľadu na to aká časť dňa práve je, či aké podmienky aktuálne v revíre panujú? Jednoznačne spoľahlivá termovízia. Tieto šikovné zariadenia umožňujú poľovníkovi pozorovať zver a vôbec vidieť aj v noci, či všeobecne v horších svetelných podmienkach.

Výhodou termovízii v porovnaní s nočným videním je, že termovízia nepotrebuje k svojej činnosti žiadne zostatkové svetlo. Je ju tak možné použiť v oveľa väčšom množstve situácií. Mimo poľovníctva sa termovízie vďaka tomu používajú napríklad aj pri orientácii v zadymených priestoroch a podobných situáciach.

Pri výbere termovízie je nutné riadiť sa viacerými parametrami. Nebudeme teraz hovoriť o všetkých, spomenieme však jeden z najdôležitejších, ktorým je detekčná vzdialenosť. Tá určuje na akú diaľku dokáže termovízia zachytiť tepelnú stopu. Pred kúpou termovízie by ste tak mali vedieť, čo od svojej novej termovízie budete očakávať, aby ste si vedeli vybrať takú, ktorá tieto očakávania naplní.