Ploštice: Najmenší upír, ktorého sa môžete konečne zbaviť

Ploštice: Najmenší upír, ktorého sa môžete konečne zbaviť

Zistenie, že sa vo vašom dome nachádza táto neželaná návšteva je dostatočným dôvodom na znepokojenie. Títo škodcovia sú notoricky známi, rýchlo sa šíria, rozmnožujú a spôsobujú hlboké zamorenie. Pohodlne sa usídlia vo vašej obývačke a nerobí im problém nájsť si svoje miesto aj vo vašej posteli a "kŕmiť" sa vašou krvou.

Predstava napadnutia vášho domu týmto hmyzom vám tak určite spôsobuje nočnú moru, no ak sa premení na realitu, situácia je veľmi vážna a vy by ste hľadať riešenie.

Samozrejme, najlepším postupom je prevencia. Ak sa už ale vo vašej domácnosti títo škodcovia  rozhodli zahájiť "trvalý pobyt", mali by ste podniknúť potrebné kroky a opatrenia a dostať ich z domu preč. My si konkrétne spôsoby, ako sa zbaviť ploštíc v tomto článku predstavíme.

Ako vyzerá ploštica?

Ploštice sú malé oválne chrobáky, ktoré sajú krv ľudí a iných stavocov. Prítomnosť jediného chrobáka je postačujúca na začatie zamorenia celého územia. Jedna samička sa postará o rozšírenie tohto druhu veľmi rýchlo. Za dva mesiace dokáže naklásť v priemere 200 vajíčok, takže ak by sa u vás nachádzala iba jedna alebo dve, na obrovskú inváziu ploštíc nebudete musieť zrejme dlho čakať.

Kŕmia sa raz za 14 dní, no v prípade potreby môžu prežiť bez krvi aj celé mesiace a vy si to ani nemusíte všimnúť, pretože zrazu štípance a divné fľaky na koži zmizli. Ich výskyt je zhruba 2,5 až 3 metre od hostiteľa. V priemere je veľkosť ploštice od 4 až 5 mm. Vzhľadom na svoju veľkosť a tvar tela si ich často môžeme zmýliť s blchou. No pozor, ploštice neskáču ani nelietajú.

Ako sa k vám dostali?

Výskyt týchto škodcov je najčastejší v rozvojových krajinách, no veľmi jednoducho sa k nám odtiaľ dostali v rámci rozvoja turizmu. Ani si to nevšimnete a z autobusu, vlaku alebo v batožine si okrem tých najkrajších suvenírov donesiete aj nechcené ploštice. Zbaviť sa ich je možné potom len s pomocou špeciálnych postrekov na ploštice.

Obsahuje dve účinné zložky, z ktorých jedna ničí samotné ploštice a druhá spôsobuje zastavenie rastu lariev v konkrétnych štádiách.

Útočia najmä v noci?

Ploštice si počas bežného dňa zväčša ani nevšimneme. Majú veľmi dobré schopnosti sa ukryť, čo im umožňuje aj ich špecifický tvar tela. Vyhľadanie prítomnosti človeka plošticou je pravdepodobné najmä v nočných hodinách, kedy sa mení naša telesná teplota a vlhkosť.

Zmyslové orgány ploštice sú natoľko vyvinuté, že si vás nájde aj v tej najväčšej tme a tam, kde má k vám samozrejme najbližšie, teda priamo v posteli. Z tohto dôvodu sa veľmi dobre na ich likvidáciu osvedčila aj aktívna pasca na ploštice, ktorá ich láka teplom.

Ako zistíte, že štípanec je od ploštice?

Veľmi často si ľudia uhryznutie plošticou zamieňajú s uštipnutím komára. Rozdiel spočíva v tom, že ploštica necháva viac štípancov na jednom mieste. Pričom od komára alebo blchy je to jedno uhryznutie a na rozdielnych miestach.

Aká je prevencia?

V súvislosti s s výskytom ploštíc v byte panuje niekoľko mýtov, ako aj ten, ktorý hovorí o nedostatočnej hygiene. Ako sme si ale spomínali, môže byť za príčinou aj obyčajný prenos ploštíc, pričom sa o svoju domácnosť môžete starať naozaj príkladne, no parazita ste si doniesli z návštevy alebo dovolenky. V tomto prípade je veľmi dôležité, aby ste napríklad svoju batožinu na dovolenke a v hoteli nenechávali v blízkosti postele.

Ak sa už stalo a ploštice sa vám po byte alebo dome značne rozmnožili, najlepšie je zvoliť vhodné prípravky, použiť spomínanú pascu na ploštice alebo účinný postrek a raz a navždy sa ich zbaviť.