Päť dôvodov, prečo by ste v januári nemali držať diétu

Päť dôvodov, prečo by ste v januári nemali držať diétu

Novoročné predsavzatia sú neoddeliteľnou súčasťou príchodu nového roka. Prieskumy ukazujú, že viac ako polovica populácie si dáva novoročné predsavzatie schudnúť. Svetoví odborníci sa však zhodujú, že držať sa januárovej diéty je zlý nápad.

Január je jedným z najnáročnejších mesiacov vôbec, najmä z psychologického hľadiska. Po mesiaci pôžitkárstva si mnohí z nás dajú predsavzatie, že budú držať diétu. Výrazne obmedzíme jedlo alebo začneme chodiť do posilňovne niekoľkokrát týždenne. Hlavným cieľom je zhodiť nadbytočné kilogramy v čo najkratšom čase. Svetoví odborníci sa zhodujú, že aj pri novoročných predsavzatiach je dôležité zvážiť ich "udržateľnosť". Len tak dosiahnete požadovaný výsledok.

"Kľúčom k úspechu je prijať dlhodobú stratégiu zdravého stravovania, ktorú si dokážete udržať a dôsledne dodržiavať. Myslite na reguláciu hmotnosti, nie na chudnutie," radí Dr. Richard Allison, člen Britskej dietetickej asociácie a odborník na výživu spoločnosti Herbalife Nutrition, svetového lídra v oblasti aktívnej výživy a
životného štýlu.

Dr. Allison tiež radí ľuďom, aby sa prestali sústrediť na nekonečnú snahu o "lepšie ja". Dôležité je vybudovať pevný základ. "Ľudia by sa mali zamerať predovšetkým na to, aby mali pozitívny vzťah k jedlu a k svojmu telu," hovorí Allison.

Na začiatku stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých krokov:
1. Zvýšte príjem zeleniny. Buďte kreatívni a nájdite nové spôsoby, ako zaradiť zeleninu do svojho jedálnička. Zelenina je plná vitamínov a je ideálnou prílohou ku každému jedlu. Navyše sa vďaka nemu budete cítiť dlhšie sýti.
Náš tip: Oživte svoje ranné vajíčka čerstvo pripravenou salsou, pridajte kúsky zeleniny do obľúbenej omáčky na cestoviny. Alebo skúste nahradiť bielu ryžu zeleninovou alternatívou, napríklad karfiolom alebo brokolicou.

2. Nezabudnite na bielkoviny. Bielkoviny zohrávajú dôležitú úlohu pri regenerácii svalov a dokonale vás zasýtia. "Vždy si najprv dajte bielkoviny a až potom prílohu," odporúča Dr. Allison. Vyhnete sa tak riziku zbytočného prejedania.
Náš tip: Ak sa vám nedarí jesť bielkoviny pravidelne, vyskúšajte proteínové koktaily, ktoré sú ideálnou voľbou napríklad po cvičení.

3. Obmedzte pitie kávy a pite vodu. Neviete si predstaviť ráno bez rannej kávy? Vyskúšajte pohár horúcej vody s citrónom hneď po prebudení, aby ste sa osviežili a prečistili svoj organizmus.
Náš tip: Ak chodíte do kancelárie každý deň, snažte sa, aby aspoň každý druhý nápoj bol pohár vody.

4. Troška pohybu každý deň. "Začnem cvičiť 1. januára," je fráza, ktorú počujeme pomerne často. Nemusíte cvičiť len v posilňovni, ale skúste si nájsť vhodný spôsob, ako do svojho denného programu pridať aspoň 15 minút cvičenia denne.
Náš tip: Skúste napríklad chodiť do práce pešo alebo vystúpte z autobusu o zastávku skôr.

5. Neexistuje nič také ako porcia. Môžete pribrať, aj keď sa stravujete zdravo. Veľkosť porcií je kľúčová, ak sa naozaj chcete dostať do formy. Vezmite si napríklad menší tanier alebo si vždy dajte občerstvenie do misky.
Náš tip: Nejedzte jedlo priamo z balenia, aby ste mali aspoň čiastočnú kontrolu nad množstvom, ktoré zjete.