Olympijské  zaujímavosti, ktoré by mal poznať každý správny fanúšik

Olympijské zaujímavosti, ktoré by mal poznať každý správny fanúšik

 Rok a pol od letnej olympiády utiekol ako voda. Teraz je čas otestovať schopnosti najlepších športovcov a športovkýň zo všetkých kútov sveta na zimných olympijských hrách 2018. Trinásty ročník zimnej olympiády sa bude odohrávať od 9. do 25. februára v juhokórejskom Pchjongčchangu. Diváci sa môžu tešiť na súťaže v 15 rôznych kategóriách, od alpského lyžovania po krasokorčuľovanie. Pre víťazov pripravila hosťujúca krajina celkom 259 zlatých, strieborných a bronzových medailí. Už máte svojich favoritov? Či už budete fandiť priamo z tribúny alebo z tepla domova, uistite sa, že poznáte všetky olympijské zaujímavosti. 

  • Najmenšie olympijské mesto

Počiatok známych olympijských hier sa datuje do doby spred 100 rokov. Za ten čas prešli obľúbené preteky mnohými premenami a rovnako sa menili aj hosťujúce mestá.  Celkovo sa olympiáda presunula 47 krát a zo všetkých miest, kde sa celosvetová športová exhibícia konala, je tohoročný hostiteľ jeden z najmenších. Ázijskú oblasť Pchjongčchang obýva necelých 45 tisíc obyvateľov a 84 % plochy tvoria hory s priemernou výškou 750 metrov nad morom. Medzi zasneženými vrcholkami sa olympionikom asi zapáčilo, pretože Južnú Kóreu v rámci histórie hier navštívia už po druhý krát.  Po prvýkrát sa v Južnej Kórei konala letná olympiáda v miliónovom Soule (1988), ktorý je od tohtoročného Pchjongčchangu vzdialený necelých 200 km. Usporiadatelia mysleli na všetko a pred začiatkom hier začali medzi športovou oblasťou a hlavným mestom s výstavbou vysokorýchlostnej vlakovej trate, ktorá dvestokilometrovú vzdialenosť skráti na necelú hodinu jazdy.   

  • Šťastie praje pripraveným

Na túto svetovú športovú udalosť sa nepripravujú iba športovci. Za hladký priebeh hier, ktoré potrvajú takmer celý február, ručí predovšetkým hostiteľ. Juhokórejský Pchjongčchang nechal pre fanúšikov vybudovať hľadisko s 35 000 sedadlami v tvare päťuholníka. Naplno využité bude však pravdepodobne len pri otváracom a záverečnom ceremoniáli. Súčasťou každých olympijských hier sú samozrejme maskoti, ktorí nebudú chýbať ani teraz. Jedným z nich je biely tiger Suhorang. Ten pochádza z juhokórejskej mytológie a symbolizuje dôveru a silu. Tamojší obyvatelia ho nazývajú aj ochranným tigrom. Suhorangovi bude robiť spoločnosť medveď Pandabi, oficiálny maskot zimnej paralympiády. 
 

  • Medaily inšpirované drevom

Pre víťazov Južná Kórea pripravila špeciálne vyrobené medaily, ktoré pochádzajú z dielne renomovaného dizajnéra Lee Suk-wooa. Pri ich výrobe sa inšpiroval tradíciou a kultúrnym duchom hosťujúcej krajiny. Predná strana medailí je pokrytá diagonálne vráskavou textúrou, ktorá má symbolizovať vráskavú kôru stromov a dynamickú históriu olympijských hier. Na celosvetovú športovú udalosť odkazuje aj známa značka piatich kruhov vyrazená na hornej polovici medaily a vyšitá na stuhách, na ktorých ocenenia visia. Na výrobu stúh využili dizajnéri tradičnú kórejskú tkaninu gapsa.
 

  • V koži reprezentanta

Či už prídete podporiť športovcom priamo na olympijský štadión alebo im budete palce držať pri televízoroch, vžiť sa do ich kože je ťažké. Nejde len o tlak pred samotným pretekom, ale olympijské hry sú pre mnohých vrcholom sezóny či dokonca kariéry a formu na olympiádu ladia športovci celé mesiace. Príprave musia samozrejme prispôsobiť aj svoj jedálny lístok. Medzi obľúbené potraviny patria napríklad banány, proteínové tyčinky, oriešky či obyčajné zemiaky. Známym a obľúbeným prehreškom športovcov sú želatínové cukríky. Pochutiť si na nich môžete aj vy. Napríklad obľúbené HARIBO Goldbären obsahujú medvedíkov v šiestich lahodných príchutiach a to pomaranč, citrón, jahoda, jablko, malina a ananás. 




O spoločnosti HARIBO
Nemecká spoločnosť HARIBO je rodinnou firmou, ktorej tradícia siaha už do tretej generácie. Zakladateľ firmy, Hans Riegel senior, nechal svoju spoločnosť HARIBO GmbH & Co. KG zapísať do obchodného registra v nemeckom Bonne 13. decembra 1920. Označenie HARIBO je akronymom slov HAns RIegel BOnn. Synovia zakladateľa, Dr. Hans Riegel († 15. októbra 2013) a Paul Riegel († 2. augusta 2009), prevzali spoločnosť po smrti svojho otca v roku 1946. „Tancujúci medvedík“ vytvorený zakladateľom Hansem Riegelem seniorom, je dnes spoločne s presláveným ZLATÝM MEDVEDÍKOM (GOLDBÄR), kultovou postavičkou značky HARIBO. Spoločnosť HARIBO je svetovou jednotkou na trhu v segmentu želatínových a lékoricových cukroviniek. Denne vyrobia až 100 miliónov ZLATÝCH MEDVEDÍKOV.
Podpora značky, najvyššia možná kontrola kvality a dôvera spotrebiteľov – to sú základné stavebné prvky úspechu firmy, ktorá dnes svoje produkty vyrába v 15 závodoch po celej Európe.  Celosvetovo firma zamestnáva okolo 7 000 zamestnancov. Od polovice tridsiatych rokov až dodnes sú produkty HARIBO prezentované známym sloganom: „HARIBO robí deti šťastnými a dospelých tiež“.
Viac informácií nájdete na: www.haribo.com