November v Považskom múzeu

November v Považskom múzeu

Hoci hlavnú sezónu majú už expozície Považského múzea za sebou, aj v novembri pripravujú zamestnanci zaujímavé aktivity, na ktoré by radi pozvali svojich návštevníkov. V sobotu 11. novembra sa budú konať hneď dve podujatia. V Sobášnom paláci v Bytči bude o 15.00 prehliadka spojená s premietaním protivojnového filmu s názvom The War To End All Wars – The Movie. Považské múzeum sa zapojilo do celosvetového projektu „History Rocks“ a pri príležitosti 105. výročia ukončenia prvej svetovej vojny bude premietať film známej hudobnej skupiny Sabaton so slovenskými titulkami. Vstupné je ako na bežnú prehliadku a film nie je vhodný pre deti do 12 rokov. V Múzeu dopravy v Rajeckých Tepliciach uskutoční Večerná prehliadka, ktorá poodhalí priestory múzea pod rúškom tmy. „Návštevníci uvidia modelové koľajisko aj všetky ostatné exponáty len pri večernom osvetlení. Modelové vláčiky budú počas prehliadky simulovať reálnu prevádzku. V prevádzke budú aj ďalšie funkčné exponáty a modely ako parný stroj a telegraf,“ pozýva vedúci Múzea dopravy Peter Šimko. Záujemcovia môžu prísť kedykoľvek medzi 18.00 a 21.00 hod. Základné vstupné je 5 € a zľavnené 2,50 €.

V stredu 15. a 16. novembra dopoludnia sa v Sobášnom paláci v Bytči uskutoční Dielnička umeleckých kováčov, na ktorej budú majstri a študenti Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste prezentovať umeleckoremeselné spracovanie kovov a zámočnícku prácu. Vo štvrtok 16. novembra o 16.00 sa v priestoroch Budatínskeho hradu bude konať ďalšia zo série podujatí Múzeum pre Vás. Tentokrát si prídu na svoje všetci záujemcovia o papierové modelárstvo. „Skúsenejší modelári uvidia techniky ako ohýbanie, ryhovanie a vyrezávanie dielov či retušovanie. Okrem toho modelári zistia, aké pomôcky sa dajú využiť pri práci. Vystrihovačky automobilov či zvieratiek v rôznej úrovni náročnosti budú zabezpečené, v prípade, že si modelár donesie vlastné, poradíme mu s postupom práce,“ približuje historik dopravy Peter Šimko. Cena je 2 eurá na osobu a počet miest je obmedzený, preto je vhodné sa vopred objednať.

Adventné obdobie bude v areáli Budatínskeho hradu spríjemňovať výstava Vianočné tajomstvo, ktorá návštevníkov prenesie do čias, keď sa posielali pohľadnice, zdobenie stromčeka bolo kreatívnou činnosťou a betlehem umocňoval prežívanie vianočného tajomstva. Záujemcovia výstavu uvidia od 25. novembra v priestoroch kaplnky. Viac informácií o podujatiach a iných aktivitách pre verejnosť i skupiny nájdu záujemcovia na www.pmza.sk.
Text: Magdaléna Lacková, Považské múzeum