Nič vás nebaví? Ako predísť totálnemu vyhoreniu?

Nič vás nebaví? Ako predísť totálnemu vyhoreniu?

Vyhoreniu v práci čelí čoraz viac ľudí. Aké sú varovné príznaky a ako včas zabrániť najhoršiemu?
Ste znechutení z toho, že máte ísť ďalší deň do práce? Vytáčajú vás kolegovia už len svojou prítomnosťou, nehovoriac o ich rozhovoroch a konaní? Plníte si svoje povinnosti rutinne a máte pocit, že vás už nič nemôže z tejto oblasti prekvapiť? Nevidíte možnosť, ako napredovať a pociťujete z toho frustráciu? Ak ste na väčšinu týchto otázok odpovedali kladne, a navyše často trpíte únavou, bolesťami chrbta, poruchami spánku, nervozitou, nesústredením, pocitmi osamelosti či bezmocnosti, svoj stav by ste mali začať brať vážne a urobiť opatrenia, aby ste so syndrómom vyhorenia naozaj neskončili. Na čo sa zamerať?

  • Porozprávajte sa o svojom stave s blízkou osobou

Zdôverte sa s tým, čo prežívate a so svojimi pocitmi s človekom, ktorému dôverujete. Už to vám prinesie úľavu. Poprípade ho požiadajte o podporu. Ak je to rodinný príslušník, snažte sa viac času tráviť spolu a „vypnúť“. Choďte pravidelne do prírody alebo si zašportujte. Dôležité je, aby ste sa odreagovali.

  • Venujte viac času svojim koníčkom

Zaspomínajte si a určite prídete na to, že v minulosti bolo veľa vecí, ktoré vás zaujímali. Niektoré z nich si vyberte a začnite sa im opäť venovať. Je dôležité, aby ste sa viac zamestnali činnosťami, ktoré s vašou prácou nesúvisia.

  • Zamyslite sa nad svojím životným štýlom

Neprospelo by vám, keby ste sa začali zdravšie stravovať, viac sa hýbať a dopriali si pravidelne dostatočný spánok? Určite áno. Potom vám aj pracovné povinnosti pôjdu ľahšie, pretože telesná a duševná stránka človeka sú prepojené.

  • Pouvažujte nad zmenami v pracovnej oblasti

Ak vám nepomáha ventilovanie sa vo voľnom čase a práca vás frustruje natoľko, že vám znepríjemňuje všetky oblasti života, pouvažujte nad zmenou. Niekedy pomôže žiadosť o preradenie na iné oddelenie či typ práce. Tiež vám nič nebráni v tom, aby ste sa poobzerali po novom pracovnom mieste.
V niektorých prípadoch postačia aj maličkosti. Čo tak naučiť sa používať slovíčko NIE alebo to nepreháňať s nadčasmi? Zamyslite sa tiež nad svojím časovým manažmentom, stanovte si priority. Popracujte aj na svojom zmýšľaní. Prestaňte sa ľutovať, „plakať“ nad tým, čo sa vám nepodarilo. Pozrite sa na svoj život z druhej strany a buďte vďační za to, čo máte.

-w-