Neobyčajné „koníčky“

Začalo to celkom nevinne. Ako mladý modelár skladal lietadlá, neskôr lode a na koniec svojej modelárskej kariéry prepadol dedičstvu otcov a začal skladať kone a vozy. Tomuto neobyčajnému koníčku sa venuje Ján Tatarka z Banskej Bystrice.

Inšpiráciu pre svoju záľubu našiel v minulosti, kedy ako chlapec pomáhal svojmu otcovi, kočišovi. Mal tak možnosť zblízka odpozorovať každý detail pomocníkov pri poľnohospodárskych prácach. V miere 1:15 vytvoril takmer päťdesiat prepracovaných exponátov. Realistické drevené modely konských záprahov s postrojmi, roľnícke vozy s rôznymi úpravami pre viacúčelové využite, kone a dedinských kočišov vytvára už takmer tridsať rokov.
Pri tvorbe vozov nevychádzal len zo spomienok. Každý z realizovaných modelov najskôr podrobne zdokumentoval. Chodil a hľadal po dedinských dvoroch a starých družstvách. Nad každým modelov strávil veľa času. Pri ich tvorbe nevyužíva len drevo, ale aj kov, textil, či slamu.
Aj napriek tomu, že sú záujemci o kúpu vozíkov, sám autor sa neodváži určiť ich cenu. Pre neho je cena za každý jeden kúsok nevyčísliteľná.
Osemdesiat ročný dôchodca má počas roka vždy niekoľko výstav, na ktorých prezentuje svoje „koníčky“. Ukazuje tak kus z našej minulosti, ľudových tradícií a folklóru, ktorému sa prostredníctvom jedinečného druhu modelárstva venuje.
 
Unikátnu výstavu drevených vozov, poľnohospodárskeho náčinia a všetkého, čo k životuna dedine patrilo, si môžete pozrieť do 6.októbra pod názvom „Vozíky a koníky Jána Tatarku“ v priestoroch Národopisného a Ovčiarskeho múzea v Liptovskom Hrádku.
 
KM