Náš hokej prežije!

Náš hokej prežíva zložité obdobie. Po zisku titulu Majstra sveta v Goeteborgu sa začal ústup z dobytých pozícií. Funkcionári SZĽH nezužitkovali vtedajšie postavenie hokeja v spoločnosti. Vyvolaná eufória upadala a s naším hokejom to začalo ísť dolu vodou. Nezvolením Petra Šťastného - hokejistu telom i dušou - do čela nášho hokeja (spomeňte si ako pomohol Slovensku v 90-tych rokoch pri návrate do elitnej skupiny), sa vo vedení SZĽH zabetónovali funkcionári, pre ktorých nie je hokej prioritný. A tak to s ním aj vyzerá. Vrátením sa strojcu nášho úspechu z Goeteborgu, pána Filca, do funkcie trénera reprezentácie, stúpol hokejový kredit a pre fanúšika zasvietilo svetielko nádeje.

Hrať hokej je drahý špás pre rodičov. Nie každý môže svoje talentované ratolesti financovať. Nezastupiteľnú úlohu tu má Zväz, aby tento problém systémovo riešil. Talenty máme. Dôkazom sú výsledky našej reprezentačnej 18-ky a 20-ky na medzinárodnom poli.

Blížia sa ZOH vo Vancouveri 2010. Náš "nároďák" by mal nadviazať na sympatické vystúpenie zo ZOH v Turíne pred 4 rokmi. V skupine sme dali 18 gólov a hrou potešili dušu slovenského fanúšika. Aj keď odvtedy rapídne klesol počet našich hráčov v NHL, zostávajúci sú nádejou pre Vancouver. Budaj s Halákom sú stabilní brankári. Máme vynikajúcu obranu - Chára, Višňovský, Meszároš, Valábik, Jurčina a ďalší výber v Európe. Na užších kanadských ihriskách budú hlavne "naši obri" zárukou defenzívnej kvality. V útoku žiari Gáborík, ak prirátame oboch Hossovcov, Demitru, Handzuša, Svatoša, Šatana či Stumpela, Zedníka, Pálfyho - nádejné, čo poviete? Portál NHL.com dokonca perom Rockyho Bonnana s nadhľadom píše o možnej prvej zlatej medaile Slovenska na ZOH v jeho histórii. Usmevné? Reálne? V každom prípade zaujímavé. Táto generácia má totiž poslednú šancu napodobniť skvelý úspech našich futbalistov. Ak by sa to naozaj podarilo, náš hokej by neprežíval, ale opäť žil.