Najväčší rozprávkový festival na Slovensku oslavuje 5. výročie

Najväčší rozprávkový festival na Slovensku oslavuje 5. výročie

Letné prázdniny sa aj tento rok začnú na Liptove v rozprávkovom duchu. Festival ZA7HORAMi už piaty rok pripravuje pre rodiny s deťmi množstvo atrakcií, tvorivých dielní a vzdelávacích aktivít. Organizátori sa netaja ambíciou pokoriť hneď niekoľko rekordov. Oslavy 5. výročia tohto podujatia budú trvať 6 dní a na rozprávkovú krajinu sa zmení až 7 rôznych miest po celom regióne.

V dňoch 1. až 4. júla a 9. až 10. júla 2022 sa Liptov zmení na rozprávkovú krajinu a to vďaka podujatiu ZA7HORAMi. Už nielen najväčší a najkrajší, no zároveň aj časovo najdlhší rodinný rozprávkový festival na Slovensku otvorí brány hneď v prvý prázdninový deň 1. júla 2022. Jeho domovským stánkom zostáva Liptovský Ján, tento rok však opäť zavíta aj do iných lokalít po celom Liptove. „Pre veľký záujem návštevníkov sme sa rozhodli zdvojnásobiť počet dní na šesť a pridať nové programové lokality. Rozprávkami to bude žiť počas prvých dvoch júlových víkendov aj v Liptovskom Mikuláši, v Maladinove, Liptovskom Hrádku, v Hrabovskej doline a v Jasnej. Týmto spôsobom sa snažíme vyhovieť väčšiemu množstvu záujemcov a dovolenkárov, ktorí si môžu vybrať nielen termín a miesto, ale aj program, ktorý ich najviac zaujme,“ vysvetľuje predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Veľkí aj malí fanúšikovia rozprávok a šťastných koncov sa môžu tešiť na takmer štyri desiatky rozprávkových príbehov v podaní dvanástich bábkových divadiel z celého Slovenska. Piate výročie však prídu spolu s nimi osláviť aj tradičné detské hviezdy ako Paci Pac, Spievankovo, Sranda Banda, Sníček Hugo, Teáter Komika a kúzelník Talostan. „Našou ambíciou je nielen zabávať, ale aj vzdelávať. Aj tento rok sme preto pre návštevníkov pripravili množstvo interaktívnej zábavy na tému ochrana prírody, života a zdravia, deti budú súťažiť vo finančnej olympiáde, naučíme ich správne si umývať zuby a športovať. Aj týmto spôsobom ich chceme pripraviť na situácie, s ktorými sa budú bežne stretávať v budúcnosti,“ objasňuje širší rozmer festivalu ZA7HORAMi jeho riaditeľ Michal Rybanský.

Organizátori sa netaja ambíciou prekonať hneď niekoľko rekordov naraz. Po obmedzeniach, spôsobených pandémiou v predchádzajúcich dvoch ročníkoch, by chceli prilákať do rozprávkovej krajiny ZA7HORAMi 20 tisíc návštevníkov a poskytnúť im takmer 100 hodín atraktívneho pódiového programu. „Napriek zložitej situácii sa nám podarilo získať viacero partnerov, vďaka ktorým budeme schopní opäť zvýšiť kvalitu nášho programu a služieb. Aj preto naďalej platí, že vstup do jednotlivých festivalových miest je pre návštevníkov bezplatný,“ konštatuje na radosť všetkých milovníkov rozprávok Michal Rybanský.

           

Festival ZA7HORAMi tento rok posilňuje aj komunikáciu k verejnosti. „Liptov je skvelé miesto na letnú dovolenku a preto chceme ku nám prilákať rodiny z celého Slovenska hneď na začiatku prázdnin. Jedinečné rozprávkové podujatie je ideálna príležitosť, ako stráviť čas v horách atraktívne a popri tom spoznať aj najkrajšie zákutia nášho regiónu. Záujem o toto podujatie bol vždy obrovský, preto odporúčame všetkým, ktorí si ho chcú vychutnať, aby neváhali a rezervovali si pobyty. Záujem rastie najmä o ubytovanie v chatách,“ hovorí výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Medzi novinky, ktoré sa určite oplatí vidieť, patrí formula a roboti z dielne študentov Slovenskej technickej univerzity, rozprávky z flašinetu, akrobacia v podaní majstra sveta vo fitness Michala Barbiera či tanečné vystúpenia psíkov čerstvej vicemajsterky sveta v Dog dancingu Moniky Olšovskej. Ťahákom bude určite aj prvá morská panna na Slovensku Perla Mareena, ktorá deťom poodhalí tajomstvá podmorského sveta.

Krajina rozprávok ZA7HORAMi sa zameriava aj na zlepšovanie služieb a komfortu pre návštevníkov. Na jednotlivých programových miestach tento rok vyrastú nové pódiá, zlepší sa ich ozvučenie a v Jánskej doline bude milovníkov rozprávok medzi vzdialenejšími lokalitami voziť opäť ekologický autobus. „Záleží nám na tom, aby rozprávková krajina prekvitala a naše podujatie sa na nej nepodpísalo. Chceme preto chrániť nielen ovzdušie, no prostredníctvom rôznych workshopov budeme zároveň rodiny s deťmi učiť ako chrániť prírodu, separovať odpad a vážiť si zdroje čistej pitnej vody,“ upozorňuje projektová manažérka eventu Katarína Šarafínová. Environmentálne budú zároveň ladené aj viaceré rozprávky bábkových divadiel, ktoré deti hravou formou prevedú problematikou znečisťovania prírodných zdrojov.

Rozprávky a šťastné konce sú dôležité nielen pre deti, no naberajú na sile a dôležitosti aj u dospelých. Festival ZA7HORAMi je preto ako šitý na mieru pre všetkých, ktorí chcú povýšiť humor a radosť zo života v náručí krásnej liptovskej prírody, nad každodenné príkoria, s ktorými sme konfrontovaní v ostatných mesiacoch. Ideálnu príležitosť na to majú 1.-4. júla a 9.-10. júla 2022 po celom Liptove. Viac informácií o festivale a kompletný program je k dispozícii na: visitliptov.sk a www.za7horami.sk .

Podujatie spolufinancuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV aj z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 30 600,- eur.