Na Liptove majú nové detské „fitko“

Na Liptove majú nové detské „fitko“

Nízke Tatry sa môžu pochváliť ďalšou atrakciou. Na Vrbickom plese v Demänovskej Doline pristál obrovský vták. Po vlaňajšej záchrane a vyčistení sa Liptáci rozhodli pokračovať v jeho zatraktívnení. Do prírody chcú vytiahnuť nielen veľkých, ale aj malých. V okolí plesa preto vyrástlo netradičné detské „fitko“.

V blízkosti plesa pred letnou sezónou pribudla nová detská prírodná preliezačka v tvare vtáka, ktorá materiálom a prevedením zapadá do koloritu okolia a zároveň poskytuje deťom kopec zábavy. „Toto ihrisko je určené pre deti vo veku 2-6 rokov a nemalo by zostať dlho osamotené. V budúcom roku totiž obec Demänovská Dolina plánuje vybudovať ďalšie dve oddychové zóny pre staršie deti a prírodné „fitko“ pre dospelých. Súčasťou skvalitňovania prostredia sú aj lavičky, smetné koše a najmä bezbariérový prístup k jazeru pre invalidné vozíky alebo mamičky s kočíkmi,“ upozorňuje Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Národná prírodná pamiatka Vrbické pleso patrí k najkrajším miestam Liptova skryté medzi stromami a ponúkajúce oddych v lone nízkotatranskej prírody. Dosiaľ sa však v jeho okolí dalo len prechádzať a kochať sa nádhernými výhľadmi. Od júna sa však pleso začína meniť a detská preliezačka je len prvá lastovička. „Zóny sú osadené nenápadne v lesíku okolo jazera takže, nie je narušený pokoj, za ktorým mnohí vyrážajú do hôr. Veríme, že návštevníci Demänovskej Doliny tieto skvalitnenia ocenia a dúfame, že sa na Vrbické pleso postupne vráti aj možnosť člnkovania tak, ako to bolo v minulosti. Tomuto miestu by to rozhodne dodalo ešte viac romantiky,“ hovorí starostka obce Ľubica Klepáčová. 

Jasná je jedno z najobľúbenejších miest na Slovensku pre dovolenku alebo výlet pre rodiny s deťmi, ktorým ponúka veľa možností na športové, ale aj náučné vyžitie. Obec v ostatných rokoch kladie stále väčší dôraz na obnovu a vyčistenie turistických chodníkov, mostíkov, ale zabodovala aj zavedením nového navigačného systému v doline, ktorý návštevníkom uľahčí orientáciu v oblasti a hľadanie ubytovania či rôznych atrakcií. „V priebehu rokov do doliny pribúdali bez koncepcie informačné a reklamné tabule, ktoré začali spôsobovať neprehľadnosť a chaos. Navyše, bolo potrebné nahradiť starý informačný systém, ktorý po investíciách v ostatných rokoch v stredisku už nepostačoval požiadavkám. Keďže do Jasnej sa vracia aj také významné podujatie, akým je Svetový pohár v alpskom lyžovaní, bolo načase niečo s tým urobiť,“ dodáva Ľubica Klepáčová.

Po vzore Štrbského plesa, ktorému hrozilo kompletné zarastenie, sa minulý rok pohli ľady aj v Jasnej a na Vrbickom plese vystriedali divé kačice opäť ľudia. Vidno, že ak sa ťahá za jeden povraz a k problémom sa pristupuje zodpovedne, je možné skĺbiť ochranu prírody s aktivitami pre návštevníkov. „Revitalizácia Vrbického plesa je ďalším z projektov, ktoré majú pritiahnuť pozornosť turistov a zároveň zatraktívniť prostredie v doline. Spolu s Oddychovou zónou Biela Púť, Drakoparkom Chopok a  mnohými ďalšími zámermi, tak pod druhým najväčším kopcom Nízkych Tatier vzniká komplexný areál, ktorý svojim vzhľadom a možnosťami poteší oko i dušu každého návštevníka,“ konštatuje Darina Bartková.

Vrbické pleso je ľadovcového pôvodu a je najväčším prirodzeným plesom v Nízkych Tatrách. Leží vo výške 1 113 m n. m. v hornej západnej časti Demänovskej doliny a zaberá plochu 0,69 ha. Dolina s novou preliezačkou dostala ďalší nový impulz a vďaka Vrbickému plesu rozprúdi krv žilách nielen malým, ale určite aj veľkým. Stačí len vyskúšať.