Na Budatínskom hrade ožije známy príbeh lásky

Na Budatínskom hrade ožije známy príbeh lásky

Považské múzeum v spolupráci s divadelno-hravým zoskupením RAZCA pripravilo na sobotu 17. februára valentínske zážitkové prehliadky v priestoroch Budatínskeho hradu a kaplnky. Tri dni po sviatku zamilovaných tam zavíta známy básnik Andrej Sládkovič a jeho milá Marína. Vyrozprávajú svoj príbeh plný romantiky, ale i neistoty a sklamania. Hoci pochádzali z odlišných prostredí – Marína bola dcérou bohatého banskoštiavnického garbiarskeho majstra a Andrej sa narodil do rodiny chudobného krupinského učiteľa – ich osudy sa stretli v malebnom stredoslovenskom banskom meste. Banská Štiavnica sa tak stala svedkom ich veľkej lásky.

,,Kto by nepoznal aspoň verš jednej z najznámejších básní slovenskej literatúry a zároveň najdlhšej ľúbostnej básne na svete? Čo však stálo za jej vznikom? A čo sa odohralo medzi Andrejom a Marínou? Príďte sa pozrieť, ako to vidí naša RAZCA. Počas prehliadky spoznáte i menej známe strofy tohto výnimočného diela. A zažijete aj svadbu, hoci trochu netradičnú,“ pozýva autorka scenára Katarína Maršalová. Andrej Sládkovič, vlastným menom Braxatoris, písal svoju nesmrteľnú báseň takmer dva roky. V 2900 veršoch sa vyznal z lásky nielen k Maríne, teda Márii Pišlovej, ale aj k svojej vlasti. Báseň bola taká úspešná, že bola preložená do ôsmich jazykov, jej vydanie však sprevádzali počiatočné odmietavé postoje. Rekvizity na podujatie vznikli v spolupráci so Základnou umeleckou školou v Bytči.
Zážitkové prehliadky s názvom Marína – nemožno mi ťa neľúbiť začínajú o 13.00, 14.30 a 16.00. Kapacita prehliadok je obmedzená, preto odporúčame rezervovať si vstup vopred na tel. čísle 0907 108 659.


Autor:    Považské múzeum
        PhDr. Magdaléna Lacková
marketingová pracovníčka, hovorkyňa
lackova@pmza.sk