MS 20 - Rusko víťazne po skvelom obrate

MS 20 - Rusko víťazne po skvelom obrate

MS do 20 rokov sa včera končili zápasmi o medaily, v prvom sa stretli neúspešní semifinalisti - domáci Američania a Švédi.

Po prvej bezgólovej tretine poslal v polovici zápasu Severanov do vedenia Lindberg. Američania o necelé dve minúty zásluhou Kreidera vyrovnali. Zlom prišiel v tretej tretine, keď sa hneď na začiatku presadil Shore a do dvojgólového vedenia poslal USA Bjugstad. Švédom sa šesť minút pred koncom podarilo znížiť, ale ich nádeje aspoň na bornzovú medailu zničil svojím druhým gólom v zápase Kreider a rozhodol zápas o tretie miesto v prospech USA.

Švédsko - USA 2:4 (0:0,1:1,1:3)

Góly: Lindberg, Fasth - Kreider 2, Shore, Bjugstad

 

Finále medzi tradičnými rivalmi Kanadou a Ruskom dlho vyzeralo dobre pre severoamerický tím. Vo výbornom zápase Kanaďania od začiatku tlačili svojho súpera a v piatej minúte išli v presilovke do vedenia, keď Schenn našiel krížnou prihrávkou Ellisa, ktorý trafil odkrytú bránu. Druhý gól pridali Kanaďania na konci tretiny. Leblanc vybojoval puk za bránou, prihral Ashtonovi a ten z ostrého uhla dokázal prekonať Šikina.

V druhej tretine pokračoval kanadský tlak a dôraz pri mantineloch, čo sa vyplatilo Folignovi, ktorý odstavil od puku dvoch Rusov a nádhernou prihrávkou našiel Schenna, ktorý z prvej nádherne trafil. Po tomto góle sa nechal Šikin vystriedať za Bobkova. Do konca tretiny mali obe mužstvá výhodu presilových hier, ale gólovo sa nepresadili.

V tretej tretine ale Rusi, ktorí už vo štvrťfinále aj semifinále sa dokázali vrátiť z nepriaznivého stavu, predviedli obrat skóre, na ktorý sa bude dlho spomínať. V 43. minúte Panarin po Golubovovej výbornej prihrávke strelil prvý ruský gól. O trinásť sekúnd neskôr pridal druhý Kicyn a Rusov bol zrazu plný ľad. Z tlaku potom vyťažil vyrovnávajúci gól kapitán Tarasenko, ktorého na konci druhej tretiny nepríjemne zasiahol do hlavy Schenn. Po vyrovnaní sa Rusi upokojili, ale hrozili aj naďalej. Päť minút pred koncom sa dokonca dostali do vedenia zásluhou Panarina. Kanaďania museli otvoriť hru a tlačiť sa dopredu, čo sa im však nevyplatilo, keď im unikol Dvurečenski, ktorý zakončil svoj nájazd drzým bekhendom medzi Visentinove betóny a Rusi mohli oslavovať nečakanú zlatú medailu.

Kanada - Rusko 3:5 (2:0,1:0,0:5)

Góly: Ellis, Ashton, Schenn - Panarin 2, Kicyn, Tarasenko, Dvurečenski

 

(sd)