Mladí ľudia majú záujem učiť sa diskutovať o hodnotových témach

Mladí ľudia majú záujem učiť sa diskutovať o hodnotových témach

Slovenská spoločnosť je mimoriadne rozpoltená a mnohí ľudia tým trpia. Vojna na Ukrajine, očkovanie, klimatická kríza, politika – to sú témy, ktoré dokážu rozhádať celé rodiny, pritom často stačí naučiť sa správne reagovať na vyhrotené diskusie. Sokratov inštitút, ktorý realizuje mimovládna organizácia Živica, preto prichádza so sebarozvojovým kurzom Za obzor pre ľudí zo všetkých generácií nad 30 rokov.

„Program sme kreovali tak, aby mal potenciál zaujať ľudí, ktorí sú frustrovaní z toho, kam sa naša spoločnosť hýbe a majú pocit, že to nevedia zastaviť. Trápia ich i konflikty v rodinách a aj preto často uvažujú, že zo Slovenska odídu. Pritom niekedy stačí málo a dá sa to zmeniť,“ vysvetľuje Tereza Mitro zo Sokratovho inštitútu.

Jednou z lektoriek kurzu je psychologička Sylvia Ondrisová, ktorá bude účastníkov učiť narábaniu s mocou, sociologička Zuzana Fialová zase bude precvičovať techniky správania v dialógu s ľuďmi s iným názorom, Tomáš Pešek a Juraj Hipš im ukážu, ako si rozširovať obzory a nastavovať si nové životné výzvy.

Pred 2 rokmi som bol účastníkom vzdelávacieho kurzu Za obzor, dnes som jeho  programovým manažérom. Vidím totiž, aký zmysel má vzdelávať aj ľudí po 30-tke. Mnohí odchádzajú zo Slovenska do zahraničia, ďalší zase vo všeobecnej letargii o odchode fantazírujú. Stále je tu ale množstvo ľudí, ktorí chcú na Slovensku ostať žiť, sú ochotní na sebe pracovať a meniť veci k lepšiemu, či už sú z biznisu, neziskového sektora alebo štátnej správy. Presne pre takýchto ľudí organizujeme kurz Za obzor,“ dodáva programový manažér programu Ladislav Ostroha.

Účastníci teda budú mať príležitosť stretnúť sa rôznymi odborníkmi, hovoriť s nimi, ako cieľavedomo budovať pozitívnu budúcnosť, navyše v prostredí krásnych lazov Zaježovej.

„Práve ľudskosť, silná komunita, prostredie prijatia, radosť z rôznorodosti a vzájomná inšpirácia sú úžasnou pridanou hodnotou tohto kurzu,“ odporúča jedna z jeho účastníčiek, dátová analytička Stanka Berlanová.

4. ročník tohto programu sa začne na jeseň a Sokratov inštitút práve otvoril možnosť prihlásiť sa. Dá sa tak spraviť to do 22. mája na odkaze: https://sokratovinstitut.sk/zaobzor/

 

Zdroj foto: freepik.com