LIPTOVSKÁ NEPROFESIONÁLNA SCÉNA 2024

LIPTOVSKÁ NEPROFESIONÁLNA SCÉNA 2024

PRIPRAVUJEME
a srdečne pozývame priaznivcom ochotníckeho divadla do hľadiska.
LIPTOVSKÁ NEPROFESIONÁLNA SCÉNA 2024 - 20. ročník je regionálne kolo 49. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálneho divadla dospelých Belopotockého Mikuláš 2024 v Liptovskom Mikuláši a 9. ročníka celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky neprofesionálneho divadla mladých FEDIM 2024 v Tisovci.

Vyhlasovateľom a odborným garantom a hlavným finančným partnerom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR.
Organizátor:
Liptovské kultúrne stredisko v Liptovskom Mikuláši z poverenia Žilinského samosprávneho kraja

Hlavným cieľom súťaže je nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast kolektívov a jednotlivcov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti divadla. Súťaž má postupový charakter a je trojstupňová.
Z regionálnej súťaže postupujú víťazi do krajského kola súťaže na Turčianske javisko 2024 v Martine (27. – 29.4.2024). Víťazi krajského kola postupujú do celoštátnych kôl: Belopotockého Mikuláš (6. – 9. 6. 2024, Liptovský Mikuláš) a FEDIM (31.5. – 2. 6. 2024, Tisovec), pričom o konečnom výbere súťažiacich do celoštátneho kola rozhoduje programová rada.

V kategórii divadla dospelých sú prihlásené štyri súbory: NDS ATAK 9 z Dovalova, Divadlo RosArt z Ružomberka, Divadlo f*ACTOR z Palúdzkej a DS ŠAPO z Ploštína,
v kategórii divadla mladých jeden súbor Lunetrdlo z Partizánskej Ľupče.

Zloženie odbornej poroty: predseda MgA. Ján Mikuš, režisér z L. Mikuláša, členovia Mgr. Alžbeta Verešpejová, PhD., dramaturgička z Prešova, Mgr. BcA. Roman Gombarček z Martina.

Regionálne kolo súťaže a prehliadky sa uskutoční v termíne
15. – 17. marca 2024.

Regionálna súťaž a prehliadka má dve časti.
Prvá časť je súťažná verejná prezentácia záväzne prihlásených divadelných súborov cez elektronický systém na web stránke Národného osvetového centra v Bratislave.
Druhá časť je rozborový seminár s odbornou porotou za účasti režiséra a členov divadelného súboru, ktorý sa uskutoční podľa stanového programu podujatia.

Vyhlásenie výsledkov súťaže LNS 2024 sa uskutoční dňa 17. marca 2024 o 14.00 hod. v klubových priestoroch LKS v L. Mikuláši.

Podujatie finančne podporilo Národné osvetové centrum, spolufinancované s podporou Žilinského samosprávneho kraja.

 

Zdroj foto: Liptovské kultúrne stredisko