Králiky

Králiky

Ideálna kombinácia služieb a pokoja. Raj len 10 kilometrov od Banskej Bystrice. Už minulosť predurčila obec na cestovný ruch

Pôvodne sa tu ľudia usadzovali ako pastieri, drevorubači či uhliari. Tajovská huta potrebovala kedysi veľké množstvo dreva a dreveného uhlia a tak obyvateľov pribúdalo – čo tešilo najmä feudálnych pánov Radvanských, ktorým obec patrila. A pribúdalo aj húževnatých horalov naučených žiť v drsných horských podmienkach. Ktože z nich voľakedy rozmýšľal o tom, že ich horský kraj dáva nielen skromné živobytie ale aj potravu pre dušu. To však museli prísť nové časy.

Krása prírody

Priemerná nadmorská výška Králik je okolo 800 metrov. Niekde je trochu nižšie, no lyžiarske svahy túto výšku poriadne prekračujú. Hneď za vrcholmi je známa kremnická Skalka, ktorá sa pýši najväčšími snehovými zrážkami. Veľa zo snehovej hojnosti dopadá aj na juhovýchodné svahy Kremnického pohoria a teda aj na Králiky. Bez zasnežovania dnes síce žiadna zjazdovka prosperovať nemôže, no prirodzeného snehu je tu stále dosť. A ešte niečo, terén je členitý, takže samotná zjazdovka má severovýchodnú orientáciu.

Skôr, ako sa rozpíšeme o atraktívnej zime, pár riadkov o ponuke pre turistov a milovníkov leta. Zámerne. V lete sú Králiky tak trochu akoby zabudnuté. I v lete tu však fungujú služby, svieže lúky pozývajú na prechádzky, turistické trasy volajú na cesty po okolí. Tohto leta sem po prvý krát z Banskej Bystrice chodil autobus s cyklistami a ich dvojkolesovými tátošmi. Len málokedy viezol autobus niekoho aj dole. Väčšina sa potešila jazdou po poľných cestách medzi lúkami, využila miestne služby a potom šup až do Banskej Bystrice.

Niektorí si kúpili od domácich kúsok syra, masla, či iné produkty slovenského vidieka. Cestovný ruch totiž prináša aj oživovanie tradičného spôsobu života. A napríklad miestny včelár s hojným počtom včelstiev už na jeseň nemal dosť medu pre všetkých záujemcov. Je predsa len rozdiel kupovať dobré slovenské výrobky od domácich ako produkty nejasného pôvodu a nejasnej kvality.

Leto prináša na Králikoch mnoho potešení. Napríklad v čase, keď Slovensko už aj zabudlo na čerešne, tu dozrievajú malé sladké plody čerešne vtáčej. Na lúkach sa objavujú taniere bedlí, v lesoch množstvo iných húb. Kto chce, prejde si horami do Kremnice – slávnym tunelom, a objaví rozprávkové miesta. Alebo si odskočí do blízkeho Tajova, kde je malé, no nesporne pôvabné múzeum dvoch velikánov tejto obce, Jozefa Gregora Tajovského a Jozefa Murgaša. Obaja si zaslúžia našu úctu a pozornosť. A sú tu aj ďalšie možnosti. Neďaleko je tajomstvami opradený Velestúr, kde sa z viacerých slovanských krajín schádzajú vyznávači staroslovanského boha Perúna. Turisticky je osobitne zaujímavé sedlo Tri kríže.

Z leta do zimy alebo svetoznáma pálenica

Ešte pred pár rokmi boli Králiky povestné vynikajúcou slivovicou. Šárka, hubiaca tradičné slovenské odrody sliviek, pôvodne postúpila len k hranici 800 metrov nad morom. Tak sa zdá, že globálne otepľovanie slivkám nepraje už ani v horských oblastiach. Je ich stále menej.

Králičania však poznajú bohatstvo svojej pálenice. Do suda idú plody čerešne vtáčej, hrušky či jablká, ktorým sa tu začalo veľmi dobre dariť. Ovocie bez chémie, tak, ako ho ponúka príroda, ktorá niečo berie, no hneď druhé aj dáva... A tak sa z leta dostávame k zime. Lebo kvas musí dozrieť a čas pálenia je až v zime. Motoristi majú smolu, pravda, ak prichádzajú len na jeden deň. Ak sa ubytujú, určite spoznajú pohostinnosť malých domácich podnikateľov v cestovnom ruchu. Niekto núka len jednu izbu, iný má tri, štyri izby, no ani v najväčšom penzióne nenájdete viac ako 30 - 35 ubytovaných hostí. A čím je ubytovateľ menší, tým originálnejšie a zemitejšie pohostenie hosťa čaká. Začať deň kalíškom králickej pálenky, kúskom slaniny voňajúcej dymom, domácou klobásou či praženicou z vajec z gazdovho dvora, to dnes nie je samozrejmosť. Možno takéto služby nie sú vždy najprofesionálnejšie, rozhodne však majú svoje čaro. Okrem toho, je tu i dosť zariadení, kde možno dostať chutný obed či večeru. Do ponuky sa dostali aj čerstvé pstruhy chované priamo na Králikoch. Veľký hotel, ten tu však nenájdete.

Lákavá je aj blízka Banská Bystrica. S množstvom kultúrnych podujatí, múzeí, galérií, ale napríklad v lete s plážovým kúpaliskom a v zime s krytou plavárňou a rozšírenou ponukou saunového sveta.

Zima na Králikoch

Je úchvatná, v čase zlého počasia aj dramatická. Vtedy si treba počkať, obec sa o čistenie ciest postará. Pár hodín po výdatnom snežení sú všetky cesty zjazdné. Len pozor! Cesta na Králiky sa šplhá do svahu a jedna ostrá zákruta môže neskúseným vodičom spôsobiť poriadne bolenie hlavy. Bez zimných pneumatík sem jednoducho nemožno prísť a ak idete v čase neistého počasia, možno sa zídu aj reťaze. Ale tak je to vo všetkých horských strediskách.

Veľkú radosť robia Králiky bežkárom. Je tu niekoľko kilometrov, v zime dobre udržiavaných bežkárskych tratí. Prechádzajú čarokrásnou krajinou a bežkár si tu užije ako v rozprávke. Mnohí prídu aj bez lyží. Len tak, s deťmi, nadýchať sa iskrivého vzduchu, vychutnať si čistučkú bielu krajinu.

SKI Králiky

Väčšina návštevníkov sa však teší zo zimnej krásy kombinovanej so službami. Bezprostredne nad obcou vyrástlo vynikajúce lyžiarske stredisko. Jeho súčasťou je možnosť ubytovania, stravovania ale aj parkovania. Pri aute si návštevník obuje lyže a už je na svahu, kde ho čakajú ho štyri zjazdovky ľahkej obťažnosti. Stredisko je teda ideálne pre rodiny s deťmi a pre tých, ktorí na lyžiach nestoja veľmi často. Celkove je tu do troch kilometrov svahov, ktoré sú podľa potreby na 80 % zasnežované. Vlek je pre deti i dospelých a v posledných rokoch pribudla aj špičková štvorsedačka dlhá takmer 700 metrov. Aj pri nej sa myslelo na deti a menej skúsených lyžiarov. V miestach nástupu a vystupovania decentne spomalí. Skipas je bezdotykový a čo je veľmi výhodné, platiť možno aj kartou. Je samozrejmé, že v priestoroch lyžiarskeho strediska je aj požičovňa športového vybavenia a lyžiarska škola. Tak ako je samozrejmé, že z Banskej Bystrice chodí ku zjazdovke bezplatne skibus. Pravda, pre tých, ktorí využívajú služby strediska.

Nechýba možnosť rýchleho občerstvenia, ale je tu aj reštaurácia a la carte. Pre každého niečo. Tak ako aj kaviareň pre lyžiarov. Inak, kto príde autom a ide na zjazdovku, teda využíva služby, má parkovanie bezplatné. Samozrejmosťou je aj večerné lyžovanie. Len si treba pozrieť, v ktoré dni. Je oň obrovský záujem.

Niečo pre snowboardistov

Čo s mladými, ktorým bežné lyžovanie nestačí? Aj na nich v stredisku mysleli. Kto si rád vychutnáva extrémnejšie lyžovanie, kto si užíva na snowboardoch, má tu pripravený svoj svet. Nájde prekážky, malé mostíky a iné zábavky, ktoré jeho pobytu na zjazdovke dodajú trochu adrenalínu. A ešte jeden údaj. V tomto romantickom stredisku, kde nie je veľa možností na ubytovanie, je prepravná kapacita štvorsedačky a vlekov až 3 650 osôb za hodinu. Ani počas víkendov sa tu nečaká v dlhých radoch. A uprostred týždňa? Vtedy prepravné zariadenia čakajú na lyžiarov.

Králiky sú mimoriadne obdarené krásami prírody. A službami, ktoré ponúkajú všetko, čo dovolenkár potrebuje. A romantiku, atmosféru slovenskej horskej dediny v krajine iskrivého snehu.

www.obeckraliky.sk

www.skikraliky.sk

CESTOVATEL 122012