Kraj slivkových samôt – Domáca zabíjačka

(zahorackenovinky.sk)

Domáca zabíjačka je veľká udalosť v minulosti bola i nevyhnutnou potrebou.

Zbíjačky sa konali najčastejšie v zime, z pravidla ešte pred Vianocami.

Spracovanie doma chovaného prasaťa poskytlo potrebnú zásobu potravín. Najmä bravčová masť musela vydržať až do budúcej zabíjačky, skladovala sa v tzv. – gelatke. Nasolené zaúdené alebo v masti naložené mäso sa zvyklo používať až do obdobia žatvy.

Zabíjačka začínala skoro ráno, za tmy. Keď prišiel mäsiar, musela už v kotly vrieť voda. Po rozbúraní prasaťa sa podávala prvá zabíjačkovášpecialita – bravčová pečienka s chlebom a kyslými uhorkami .

Prípravy na zabíjačku

Vhodná váha prasaťa je približne 115 kg, pri ktorom získame asi 80 kg kvalitného mäsa a vnútorností.
Nachystáme kotinu, veľké koryto, vaničky, pracovné stoly a tiež slamu na opaľovanie a drevo na kúrenie pod kotlinou.
Keď je všetko pripravené, zostáva posledné. Aké bude zajtra počasie? Potrebujeme pekný zimnýčas, mierny mráz, slnko na oblohe, nie odmäk alebo silné mrazy.

Zabíjačka

Všetko je pripravené, voda v kotline je horúca, mäsiar vo dvore i počasie nám praje.

Po porazení prasaťa začína prvá fáza čistenia, použijeme živicu a vodu. Na čistenie používame špeciálnu škrabku –škoblu. Pracuje sa rýchlo – všetci pomáhajú. Následne sa horiacou slamou celé prasa opáli od chlpov . Nakoniec sa prasa očistí - „oholí“ . Potom prasa vytiahneme na pripravenú trojnožku. V minulosti sa používala drevená trojnožka, dnes už oceľová.

Dôležitý moment: tento nastal pri rozbúraní prasaťa, vtedy vyšla na dvor do zimy i gazdiná. Prvá otázka znela –„Kolko prstvóf“ ?
Hrúbka slaniny sa merala priložením dlane – počtom prstov. Päť prstov bol výborný výsledok, zabezpečujúci dostatok masti na celý rok. Oslávili ho prípitkom – hrjatim – zmesou horúcej domácej pálenky s husacím tukom a medom.

Nasleduje rozpracovanie prasaťa, po tejto práci nastáva čas na prvú prestávku, počas ktorej sa podáva čerstvá pečienka, mozoček s vajcami, chlieb, kyslé uhorky, cvikla. K tomu čaj, pálenka, víno a pri veľkej zime aj hrjaté.

V ďalšej fáze zabíjačky sa robia klobásky, jaterničky, krvavničky, huspenina, vytápa sa slanina – získame kvalitnú masť a oškvarky.
Po tejto činnosti ktorá sa vykonáva na dvore nasleduje príprava na karminu, ktorá býva vo večerných hodinách.

Zdroj: Občianske združenie Penzióny Pod Bradlom
Foto: Dušan Havran