KEĎ SA POVIE RODEO...

KEĎ SA POVIE RODEO...

 

Rodeo je v Mexiku obľúbené predstavenie. Usporadúva sa takmer v každej väčšej obci v čase, keď má sviatok svätec, podľa ktorého je pomenovaný miestny kostol. Muži však častejšie než na koňovi jazdia na býkovi. V mestečku Navahtzen, ktoré má asi 10 000 obyvateľov, je kostol zasvätený Svätému Ľudovítovi. Vtedy nikto nepracuje - všetci oslavujú. Súčasťou slávnosti je jazda kráľov - chlapci v kráľovskom kostýme jazdia na koňoch po meste, sprevádza ich dychovka, tancujú pred  domami majetnejších obyvateľov a v podvečer pred kostolom. A potom prichádza dlho očakávané rodeo.

NA BÝČOM CHRBTE
Ide v ňom o to, kto z jazdcov sa najdlhšie udrží na chrbte býka. Rodeo trvá štyri dni a súťaží 80 jazdcov. Vybratých býkov postupne dovážajú z okolitých fariem. Na vystúpenie čakajú v ohrade zhotovenej zo silných klád za veľkou  arénou z neohobľovaných dosiek. Srdcom rodea sú mariči - dievčatá v krojoch, ktorých havranie vlasy žiaria množstvom vpletených stužiek. Je ich rovnaký počet ako súťažiacich jazdcov. Tieto dievčatá spolu so svojimi rodinami vlastne finančne zabezpečujú celú slávnosť. Pretože ide o nemalé sumy, môžu byť mariči len dievčatá z majetných rodín, ktoré sú schopné zabezpečiť štvordňovú stravu pre svojich členov i jazdca, vrátane peňažnej prémie pre jazdca. 

ODMENA 0D MARlČl
Bohatstvo rodiny mariči sa dá posúdiť aj podľa  bohatosti "palmy", ktorú jazdec dostáva. "Palma" je vlastne veľká drevená trojuholníková konštrukcia, ktorej základ tvoria trsy banánov, ktorých sa v tomto týždni nakupujú celé koše. "Palmu" zdobia rôznofarebné šatky a sú k nej pripojené aj darčeky, ako napríklad pončo, košeľa, rádiá, sedlá pre kone, fľaše s alkoholom, najčastejšie mexickou tequilou. Aby všetci videli a vedeli, čo si ktorá rodina môže dovoliť, je "palma" ráno  vystavená pred domom mariči a až potom sa na malom nákladniačiku odvezie k aréne. Vek mariči nie je obmedzený. Môže mať desať alebo dvadsať, sú staršie i mladšie. Mariči ráno s dychovkou pretančia celým mestečkom až do arény, kde privítajú jazdca i divákov, potom v hľadisku po celý čas rodea spevom a kývaním povzbudzujú jazdca počas vystúpenia. 

PRVÉ LETÍ SOMBRERO
Jazdcom môže byť každý, kto si trúfne posadiť sa na  býka, stihne sa ráno pred začiatkom prihlásiť a býka si  vyžrebovať. Ak niektorý býk zostane bez jazdca, môže nastúpiť odvážny muž z publika a aj pre neho je pripravená lákavá peňažná prémia. O býkov sa stará skupina skúsených mládencov s lasami, ktorí býka privedú či priženú do arény - niekedy býk ženie pred sebou svojich ošetrovateľov. Býk sa musí na rodeo vopred pripraviť. V prednej i zadnej slabine je stiahnutý lasom, na rohoch má nasadené chrániče a na krku niekedy zavesenú šnúru s jablkami. Jazdec v džínsach a košeli, vyšších topánkach s masívnymi ostrohami alebo bez nich, ak si to majiteľ býka neželá - so sombrerom na hlave (ktoré mu obyčajne pri prvých exhibičných skokoch odletí, napäto čaká na chvíľu, ked je čas posadiť sa na býka. Akonáhle sa naňho dostane, brána sa otvorí a obaja "vhopsajú" do arény. Jazdec sa môže  pravou rukou držať lasa, sťahujúceho prednú slabinu býka a udržiavať rovnováhu. Na väčšine býkov je vidieť stres, pretože to pre ne nie je prirodzená situácia, dokonca sa stalo, že býk priamo v aréne dostal kolaps. Býk sa čo najrýchlejšie usiluje zbaviť sa svojho jazdca. Niektorému sa to podarí veľmi rýchlo, inému vôbec nie. V oboch prípadoch býka chytia do lasa a odvedú späť do ohrady. Jazdec sa, samozrejme, po zoskočení snaží čo najrýchlejšie dostať z dosahu býka. 

SLÁVA NIE JE VEČNÁ
Niekedy sa stane, že laso býka nezachytí a ten potom voľne pobieha po aréne. Nájdu sa aj takí odvážlivci, obyčajne posilnení alkoholom, ktorí vbehnú býkovi "do rany". Nejedného z nich už nabrali býkove rohy či dokopali jeho kopytá. Keď býky opustia arénu, hudba zahrá jazdcovi tuš a do arény prídu mariči so svojou rodinou a darmi. Jazdca vítajú so slávou a obdarujú ho aj vtedy, ak sa v sedle neudržal dlho. Arénu plnú nadšených divákov dokáže vyprázdniť len poriadny lejak. Tá sa potom premení na mazľavé klzisko a výkony jazdcov sú priam akrobatické. Ale ani sláva hrdinov netrvá dlho. Nie že by sa úplne zabudlo na hrdinské činy niektorých jazdcov, ale po sviatku vždy prídu každodenné všedné starosti ...